Az ezerarcú túró
2018. október 10.A túró az igazi jolly-joker, akkor is isteni finomságokat készíthetünk belőle, ha már nem bővelkedünk gyümölcsökben.
Túró gyümölcsökkel
A túró, abban a formában, ahogy a magyar konyha használja, igazi hungarikumnak számít, máshol nem ismerik ezt a típusú tejterméket. A Tej Terméktanács ezért kérvényezte is az Európai Uniónál az eredetvédelem megállapítását.
A rögös, kicsit savanykás tejtermékhez rengeteg minden társítható, így igazán sokszínűvé teheti a házilag készült finomságokat.
A túró erénye pont simulékonyságában rejlik. Nem túl tolakodó sem az íze, sem az állaga, ezért sok mindenre használható. Ahogy a Túró Rudinál passzol hozzá - legalábbis szerintünk, magyarok szerint - a csokoládé, kiválóan harmonizál a gyümölcsökkel is. Pompás desszertet kaphatunk, ha a mindig rendelkezésre álló almával házasítjuk, de kiemelkedően jól áll neki a citrom barátsága is.
Túrótorták,édes, sós kedvencek
Ha pedig nincs a kezünk ügyében épp semmilyen gyümölcs, elkápráztathatjuk a családot egy marcipános-túrós kaláccsal is.
A túrótorták még a túrós sütemények halmazán belül is külön csoportot alkotnak, azok közül is sokan szeretik ezt a műfajt, akik nem rajonganak a hagyományos, krémes tortákért és ráadásul szabadon dekorálhatjuk is őket.
A túró egy rendkívül sokoldaú alapanyag, rengeteg finom, házi desszert kiváló alapanyaga. Simulékonysága odáig terjed, hogy egyaránt jól állnak neki az édes, és a sós receptek is. Egy spenótos-túrós táska talán még annál a gyereknél is áttörheti a spenót elleni kemény ellenállást, aki más formában hallani sem akar erről az amúgy igen egészséges zöldségről.
Túró rudi variácók
A Túró Rudiról is sokan azt gondolják, hogy kifejezetten magyar különlegesség. Külföldön sokszor nem is tudják értelmezni, annyira idegennek tűnik a két íz társítása. Ám bármennyire is magunkénak érezzük ezt a csokoládéval bevont túrós rudat, mégsem magyar találmány. A hatvanas években forgalmazták először a Szovjetúnióban, igaz, akkor még Eskimo névre hallgatott.
A túró ezerarcú, érdemes sokféle receptet kipróbálni vele akár édesen, akár sósan, akár csokoládéval, akár friss gyümölccsel.
Kapcsolódó cikkek
Régi receptek modern csavarokkal
Hagyományőrzés vagy trendkövetés? A kettő nem zárja ki egymást, ha a klasszikus receptek összetevőit, ízvilágát, külső megjelenését többé-kevésbé újragondoljuk.
Modern vívmányok a Dr. Oetker életében
Elérkeztünk a Dr. Oetker történetéről szóló cikksorozatunk záró részéhez, amelyben az elmúlt évtizedek újdonságait vesszük górcső alá a magyar nyelvű szakácskönyvek megjelenésétől kezdve egészen az online felületeken publikált receptekig.
Klasszikus krémes, és ahogy a Dr. Oetker ajánlja
A Dr. Oetker történetét bemutató cikksorozatunk első részéből már kiderült, hogy a márka megszületésekor milyen forradalmi újításnak számítottak az Oetker receptfüzetek. Lássuk, hogyan folytatódott a történet, és fonódott össze a népszerű krémessel.
Tízórai- és uzsonnaötletek a gazdaságosság jegyében
Szeptembertől ismét fejtörést okoz, hogy mi kerüljön nap mint nap az uzsonnás dobozba. Legyenek finomak és változatosak a receptek, és a családi költségvetést se terheljék meg túlzottan.
Mentsd a menthetőt! Tippek sütési bakik megelőzésére és korrigálására
Akár veteránok, akár kezdő sütögetők vagyunk, hiba mindig csúszhat a számításunkra. Aggodalomra azonban semmi ok, gyakran a legreménytelenebbnek tűnő helyzet is megoldható!
Retró vendégváró sütemények
Nosztalgikus időutazásra hívjuk az olvasót: idézzük fel együtt a régi idők süteményeit, amelyek bár retrónak tekinthetők, mégis a mai napig ugyanúgy szeretjük és készítjük őket.