Kelt túrós stollen
Hozzávalók
Tepsihez:
Tésztához:
Ezenkívül:
Elkészítés
Előkészítés:
Elkészítés:
A tejet felmelegítjük, a lisztet keverőtálba öntjük, és a közepébe mélyedést nyomunk. Beleöntjük az élesztőt, majd hozzáadunk 1 teáskanál cukrot és a tejet. Villával óvatosan elkeverjük, majd a tésztát kb. 15 percig szobahőmérsékleten kelesztjük. A kandírozott gyümölcsök és a mandula kivételével hozzáadjuk a többi hozzávalót, és konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) röviden a legalacsonyabb fokozaton összekeverjük, majd a legmagasabb fokozaton kb. 5 perc alatt sima tésztává dolgozzuk. A tésztát letakarva meleg helyen addig kelesztjük, míg láthatóan nagyobb nem lesz (kb. 45-50 perc).
A tepsit 3 réteg sütőpapírral béleljük, és rátesszük a sütőkeretet (40 cm). A sütőt előmelegítjük.
Alsó és felső sütés: kb. 220 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 200 °C (előmelegítve)
A tésztát az aszalt gyümölcsökkel, a mandulával, a mazsolával és a fekete mazsolával enyhén lisztezett munkafelületen összegyúrjuk, majd stollenné formázzuk. A tésztát egy 40 cm hosszú hengerré formázzuk, és sodrófával hosszában egy mélyedést nyomunk (1. kép).
Az egyik felét kissé ferdén a másikra hajtjuk. (2. kép)
A középső részt kézzel hosszában domborúra formázzuk (3. kép).
A megformázott stollent betesszük a sütőkeretbe, és még egyszer meleg helyen addig kelesztjük, míg láthatóan nagyobb nem lesz (kb. 20-30 perc). (4. kép)
Sütéshez a hőmérsékletet lecsökkentjük és a tepsit a sütő alsó részébe tesszük és a stollent megsütjük.
Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 160 °C (előmelegítve)
Sütési idő: kb. 55-60 perc
Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
Sütés után a stollent sütőpapírral együtt sütőrácsra húzzuk. A sütőkeretet eltávolítjuk, megolvasztjuk a vajat, és megkenjük vele a még forró süteményt, majd hagyjuk kihűlni.
A stollent porcukorral megszórjuk. Legfinomabb akkor lesz, ha alufóliába tekerve (5. kép) legalább 1 hétig hagyjuk összeérni.
Tipp:
Kelt túrós stollen
Hozzávalók
kb. 30 szelet elkészítéséhez
Tepsihez:
Tésztához:
Ezenkívül:
Elkészítés lépésről lépésre
Előkészítés:
Elkészítés:
A tejet felmelegítjük, a lisztet keverőtálba öntjük, és a közepébe mélyedést nyomunk. Beleöntjük az élesztőt, majd hozzáadunk 1 teáskanál cukrot és a tejet. Villával óvatosan elkeverjük, majd a tésztát kb. 15 percig szobahőmérsékleten kelesztjük. A kandírozott gyümölcsök és a mandula kivételével hozzáadjuk a többi hozzávalót, és konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) röviden a legalacsonyabb fokozaton összekeverjük, majd a legmagasabb fokozaton kb. 5 perc alatt sima tésztává dolgozzuk. A tésztát letakarva meleg helyen addig kelesztjük, míg láthatóan nagyobb nem lesz (kb. 45-50 perc).
A tepsit 3 réteg sütőpapírral béleljük, és rátesszük a sütőkeretet (40 cm). A sütőt előmelegítjük.
Alsó és felső sütés: kb. 220 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 200 °C (előmelegítve)
A tésztát az aszalt gyümölcsökkel, a mandulával, a mazsolával és a fekete mazsolával enyhén lisztezett munkafelületen összegyúrjuk, majd stollenné formázzuk. A tésztát egy 40 cm hosszú hengerré formázzuk, és sodrófával hosszában egy mélyedést nyomunk (1. kép).
Az egyik felét kissé ferdén a másikra hajtjuk. (2. kép)
A középső részt kézzel hosszában domborúra formázzuk (3. kép).
A megformázott stollent betesszük a sütőkeretbe, és még egyszer meleg helyen addig kelesztjük, míg láthatóan nagyobb nem lesz (kb. 20-30 perc). (4. kép)
Sütéshez a hőmérsékletet lecsökkentjük és a tepsit a sütő alsó részébe tesszük és a stollent megsütjük.
Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 160 °C (előmelegítve)
Sütési idő: kb. 55-60 perc
Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
Sütés után a stollent sütőpapírral együtt sütőrácsra húzzuk. A sütőkeretet eltávolítjuk, megolvasztjuk a vajat, és megkenjük vele a még forró süteményt, majd hagyjuk kihűlni.
A stollent porcukorral megszórjuk. Legfinomabb akkor lesz, ha alufóliába tekerve (5. kép) legalább 1 hétig hagyjuk összeérni.
Tipp:
Legújabb cikkek
Régi receptek modern csavarokkal
Hagyományőrzés vagy trendkövetés? A kettő nem zárja ki egymást, ha a klasszikus receptek összetevőit, ízvilágát, külső megjelenését többé-kevésbé újragondoljuk.
Modern vívmányok a Dr. Oetker életében
Elérkeztünk a Dr. Oetker történetéről szóló cikksorozatunk záró részéhez, amelyben az elmúlt évtizedek újdonságait vesszük górcső alá a magyar nyelvű szakácskönyvek megjelenésétől kezdve egészen az online felületeken publikált receptekig.
Klasszikus krémes, és ahogy a Dr. Oetker ajánlja
A Dr. Oetker történetét bemutató cikksorozatunk első részéből már kiderült, hogy a márka megszületésekor milyen forradalmi újításnak számítottak az Oetker receptfüzetek. Lássuk, hogyan folytatódott a történet, és fonódott össze a népszerű krémessel.
Hozzászólások
Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.
Hozzászólás írása
Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!
Hozzászólás törlése
Biztosan törölni szeretnéd a "" hez írt hozzászólásod?