Csillag Nincs értékelve
Kedvencnek jelölöm Kedvelés

Sakktábla szelet

Szükséges idő Több, mint 60 perc
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Adag kb. 12-15 szelet
Recept megosztása

Hozzávalók

kb. 12-15 szelet elkészítéséhez

Tepsihez (kb. 18x25 cm):

sütőpapír
zsiradék

Sárga tésztához:

3 darab tojás (M-es)
120 g cukor
150 g lágy vaj vagy margarin
120 g búzaliszt
1 csapott teáskanál Dr. Oetker Sütőpor

Barna tésztához:

3 darab tojás (M-es)
120 g cukor
150 g lágy vaj vagy margarin
100 g búzaliszt
1 csapott teáskanál Dr. Oetker Sütőpor

Összeállításhoz:

kb. 150-170 g tetszőleges lekvár (pl. szilva, sárgabarack)

Mázhoz:

1 teáskanál napraforgóolaj
Ezekben a gyűjteményekben található:

Elkészítés lépésről lépésre

Előkészítés:

Két tepsi alját zsiradékkal kikenjük és sütőpapírral béleljük. A sütőt előmelegítjük.

Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 160 °C (előmelegítve)

Elkészítés:

Sárga tészta:
A tojásokat keverőtálban konyhai robotgéppel (habverő) a legmagasabb fokozaton 1 perc alatt habosra felverjük. Keverés közben 1 perc alatt beleszórjuk a vanillincukorral összekevert cukrot, és a masszát további 2 percig keverjük. Ezután simára keverjük a lágy vajjal vagy margarinnal is. A lisztet és a sütőport összekeverjük, és röviden a legalacsonyabb fokozaton belekeverjük. A tésztát egyenletesen elsimítjuk az egyik tepsiben.

Barna tészta:
A tojásokat keverőtálban konyhai robotgéppel (habverő) a legmagasabb fokozaton 1 perc alatt habosra felverjük. Keverés közben 1 perc alatt beleszórjuk a cukrot, és a masszát további 2 percig keverjük. Ezután simára keverjük a lágy vajjal vagy margarinnal is. A lisztet, a kakaóport és a sütőport összekeverjük, és röviden a legalacsonyabb fokozaton belekeverjük. A tésztát egyenletesen elsimítjuk a másik tepsiben.

A tepsiket a sütő alsó részében lévő rácsra tesszük, és a tésztákat megsütjük.

Sütési idő: kb. 27-30 perc

Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!

A tésztalapokat kifordítjuk a tepsikből, sütőpapírral fedett sütőrácsra borítjuk, a sütőpapírt lehúzzuk, és hagyjuk kihűlni. Ezután mindkét tésztalapot a hosszabbik oldalukkal párhuzamosan kettévágjuk. Az első sárga lapot egy tálra tesszük, megkenjük egyenletesen, vékonyan lekvárral, és ráhelyezünk egy barna lapot. Megkenjük lekvárral, és ráhelyezzük a 2. sárga lapot, melyre ismét lekvár, és végül a 2. barna lap kerül. Erre sütőpapírt borítunk, ráteszünk egy nehezéket (pl. egy nehezebb vágódeszkát, sütőtálat), és hagyjuk pihenni legalább 2 órát.

A pihentetett süteményről levesszük a nehezéket és a sütőpapírt, majd a hosszabbik oldalával párhuzamosan 4 egyenlő szélességű, hosszú szeletre vágjuk. Az első szeletet egy tálra fektetjük, megkenjük egyenletesen, vékonyan lekvárral, és ráhelyezzük a 2. szeletet úgy, hogy sárga csíkra barna, barna csíkra pedig sárga kerüljön. Ezt szintén megkenjük lekvárral, és ráhelyezzük a 3. szeletet úgy, hogy a csíkok megint ellentétesen kerüljenek egymásra. Végül ezt a szeletet is megkenjük lekvárral, és hasonló módon (sárga csíkra barna, barna csíkra sárga kerüljön) befedjük az utolsó szelettel. Erre sütőpapírt borítunk, ráteszünk egy nehezéket (pl. egy nehezebb vágódeszkát, sütőtálat), és hagyjuk pihenni legalább 2 órát.

Máz:
A tortabevonót összetördeljük, és vízgőz felett az olajjal együtt megolvasztjuk. A pihentetett süteményről eltávolítjuk a nehezéket a sütőpapírral együtt, a süteményt rácsra helyezzük, majd a tetejét és az oldalait bevonjuk a tortabevonóval, és hagyjuk megszilárdulni. Szeletekre vágva

Tipp:

A tésztalapok ragasztásához selymes, sima állagú lekvárt használjunk!
Sakktábla szelet

Hozzászólások

Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.

Hozzászólás írása

Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!

Legújabb cikkek

Dátum 2024-10-17
0 Kedvelés

Régi receptek modern csavarokkal

Hagyományőrzés vagy trendkövetés? A kettő nem zárja ki egymást, ha a klasszikus receptek összetevőit, ízvilágát, külső megjelenését többé-kevésbé újragondoljuk.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-09-06
0 Kedvelés

Modern vívmányok a Dr. Oetker életében

Elérkeztünk a Dr. Oetker történetéről szóló cikksorozatunk záró részéhez, amelyben az elmúlt évtizedek újdonságait vesszük górcső alá a magyar nyelvű szakácskönyvek megjelenésétől kezdve egészen az online felületeken publikált receptekig.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-09-06
0 Kedvelés

Klasszikus krémes, és ahogy a Dr. Oetker ajánlja

A Dr. Oetker történetét bemutató cikksorozatunk első részéből már kiderült, hogy a márka megszületésekor milyen forradalmi újításnak számítottak az Oetker receptfüzetek. Lássuk, hogyan folytatódott a történet, és fonódott össze a népszerű krémessel.

Elolvasom Elolvasom
© Copyright | All rights reserved | Dr. Oetker Magyarország Kft.
Hiba
A kedvencekhez adáshoz kérjük jelentkezz be!