Csillag Nincs értékelve
Kedvencnek jelölöm Kedvelés

Klasszikus frankfurti koszorú

Szükséges idő Több, mint 60 perc
Nehézség Tapasztalatot kíván
Adag kb. 16-20 szelet
Recept megosztása

Hozzávalók

kb. 16-20 szelet elkészítéséhez

Koszorúformához (Ø 26 cm):

zsiradék
búzaliszt

Tésztához:

250 g lágy vaj vagy margarin
200 g cukor
1 csipet só
6 darab tojás (M-es)
250 g búzaliszt
3 csapott teáskanál Dr. Oetker Sütőpor
50 ml tej

Vajkrémhez:

80 g cukor
800 ml tej
400 g lágy vaj

Krokanthoz:

15 g vaj
75 g cukor
150 g aprított mandula

Ezenkívül.

kb. 270 g málnalekvár vagy dzsem
kb. 100 g málna (16-20 szem)
Ezekben a gyűjteményekben található:

Elkészítés lépésről lépésre

Előkészítés:

A formát zsiradékkal kikenjük, és kilisztezzük. A sütőt előmelegítjük.

Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 160 °C (előmelegítve)

Elkészítés:

Tészta:
A vajat vagy a margarint keverőtálban konyhai robotgéppel (habverő) selymesre keverjük. Keverés közben fokozatosan hozzáadjuk a cukrot, a vanillincukrot és a sót, míg kötött masszát nem kapunk. A tojásokat hozzákeverjük, majd hozzáadjuk a liszttel elkevert sütőport és a kimért tejet és magas fokozaton kb. 2 percig keverjük. A tésztát a formába töltjük, és tetejét elsimítjuk, majd a formát a sütő alsó részében lévő rácsra tesszük és megsütjük.

Sütési idő: kb. 45-48 perc

Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!

A süteményt 10 percig a formában hagyjuk, majd sütőrácsra borítjuk, és hagyjuk kihűlni.

Puding:
A pudingport 80 g cukorral összekeverjük. Legalább 6 evőkanál hideg tejjel fokozatosan simára keverjük. A megmaradt tejet edényben felforraljuk, és lehúzzuk a tűzhelyről. A kikevert pudingport habverővel belekeverjük, majd legalább 1 percig főzzük. A pudingot tálba öntjük, a tetejét frissen tartó fóliával lefedjük, így nem bőrösödik meg, és szobahőmérsékleten hagyjuk kihűlni.

Krokant:
A vajat, a cukrot és a mandulát bevonatos serpenyőben kevergetés közben közepes hőfokon addig forrósítjuk, míg minden enyhén meg nem barnul. A krokantot egy darab sütőpapírra tesszük, és hagyjuk kihűlni.

Vajkrém:
A lágy vajat vagy margarint konyhai robotgéppel (habverő) selymesre keverjük. Evőkanalanként belekeverjük a kihűlt pudingot, közben figyelünk arra, hogy a vaj és a puding is szobahőmérsékletű legyen, különben a vajkrém összeugrik. Kb. 2 evőkanál vajkrémet a díszítéshez félreteszünk.

Koszorú töltése:
A süteményt vízszintesen háromszor átvágjuk. A vajkrémet kerek díszítőcsöves (kb. 10 mm Ø) habzsákba töltjük, és az alsó tortalapra 3 vastag kört nyomunk (a krém jó ¼ része). A gyümölcslekvárt mélyhűtő tasakba töltjük, egy kis csücsköt levágunk, és kitöltjük a körök közti területet. Rátesszük a második lapot, ismét rányomunk a krémből 3 vastag kört (kb. ¼ adag krém), gyömölcslekvárral kitöltjük a körök közti területet, majd rátesszük a harmadik lapot is. Megint rányomunk a krémből 2 kört (kb. ¼ adag krém), gyümölcskrémmel kitöltjük a körök közti területet, végül rátesszük az utolsó lapot. A krém megmaradt ¼ részével teljesen bekenjük a koszorút, és legalább 3 órára hűtőszekrénybe tesszük.

Díszítés:
A koszorút megszórjuk a krokanttal, hogy teljesen befedje, majd egy kicsit rá is nyomkodjuk.
A maradék vajkrémet csillagcsöves habzsákba töltjük, és a koszorút krémpöttyökkel díszítjük. A málnát megtisztítjuk, és ízlésesen díszítjük vele a frankfurti koszorút, majd tálalásig hideg helyre tesszük.

Tipp:

A frankfurti koszorút elkészíthetjük előző nap is.
A Klasszikus frankfurti koszorú a hagyományos kuglóf krémmel és gyümölccsel gazdagított változata ropogós mandulával borítva.

Hozzászólások

Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.

Hozzászólás írása

Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!

Recept ajánló

Szükséges idő Több, mint 60 perc
32 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő 40-60 perc között
27 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 40-60 perc között
6 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges

Legújabb cikkek

Dátum 2024-10-17
0 Kedvelés

Régi receptek modern csavarokkal

Hagyományőrzés vagy trendkövetés? A kettő nem zárja ki egymást, ha a klasszikus receptek összetevőit, ízvilágát, külső megjelenését többé-kevésbé újragondoljuk.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-09-06
0 Kedvelés

Modern vívmányok a Dr. Oetker életében

Elérkeztünk a Dr. Oetker történetéről szóló cikksorozatunk záró részéhez, amelyben az elmúlt évtizedek újdonságait vesszük górcső alá a magyar nyelvű szakácskönyvek megjelenésétől kezdve egészen az online felületeken publikált receptekig.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-09-06
0 Kedvelés

Klasszikus krémes, és ahogy a Dr. Oetker ajánlja

A Dr. Oetker történetét bemutató cikksorozatunk első részéből már kiderült, hogy a márka megszületésekor milyen forradalmi újításnak számítottak az Oetker receptfüzetek. Lássuk, hogyan folytatódott a történet, és fonódott össze a népszerű krémessel.

Elolvasom Elolvasom
© Copyright | All rights reserved | Dr. Oetker Magyarország Kft.
Hiba
A kedvencekhez adáshoz kérjük jelentkezz be!