Csíkos kekszes-pudingos szelet
Hozzávalók
Püspökkenyér formához (kb. 25x11 cm):
Puncs réteghez:
Vaníliás réteghez:
Összeállításhoz:
Mázhoz:
Díszítéshez:
Elkészítés
Előkészítés:
Elkészítés:
A zselatinlapokat a csomagoláson található leírás szerint beáztatjuk. Az előkészített zselatinlapokat egy főzőedénybe tesszük, hozzáadunk kb. 4 evőkanál tejet, majd lassú tűzön, állandó keverés mellett feloldjuk (ne forraljuk!), majd hagyjuk langyosra hűlni. Közben a pudingport kb. 150 ml tejjel és a cukorral simára keverjük. A többi tejet felforraljuk, lehúzzuk a tűzhelyről, és habverővel belekeverjük a kikevert pudingport. A pudingot visszatesszük a tűzhelyre, és keverés közben legalább 1 percig főzzük, ezután keverőtálba töltjük, és frissentartó fóliával lefedve hagyjuk langyosra hűlni. Ezután habverővel hozzákeverjük a puha vajat vagy margarint. A langyosra hűlt zselatinhoz először habverővel hozzákeverünk kb. 4 evőkanál pudingot, majd az egészet hozzáadjuk és simára keverjük.
Az előkészített forma alját hézagmentesen kirakjuk keksszel (ha szükséges, a rétegezés során a kekszeket méretre is vághatjuk, törhetjük). Rásimítjuk a krém felét, amit ismét kirakunk keksszel, erre kerül a többi krém, majd egy újabb réteg keksz. Letakarjuk frissentartó fóliával, és a vaníliás réteg elkészüléséig hűtőszekrénybe tesszük.
Vaníliás réteg:
A zselatinlapokat a csomagoláson található leírás szerint beáztatjuk. Az előkészített zselatinlapokat egy főzőedénybe tesszük, hozzáadunk kb. 4 evőkanál tejet, majd lassú tűzön, állandó keverés mellett feloldjuk (ne forraljuk!), majd hagyjuk langyosra hűlni. Közben a pudingport kb. 150 ml tejjel és a cukorral simára keverjük. A többi tejet felforraljuk, lehúzzuk a tűzhelyről, és habverővel belekeverjük a kikevert pudingport. A pudingot visszatesszük a tűzhelyre, és keverés közben legalább 1 percig főzzük, ezután keverőtálba töltjük, és frissentartó fóliával lefedve hagyjuk langyosra hűlni. Ezután habverővel hozzákeverjük a puha vajat vagy margarint. A langyosra hűlt zselatinhoz először habverővel hozzákeverünk kb. 4 evőkanál pudingot, majd az egészet hozzáadjuk és simára keverjük.
A krém felét a kekszrétegre simítjuk, amit ismét kirakunk keksszel, és rásimítjuk a maradék krémet. Végül ezt is kirakjuk keksszel (ez az utolsó réteg lesz majd a desszert alja), letakarjuk frissentartó fóliával, és legalább 3 órára, de még jobb, ha egy éjszakára hűtőszekrénybe tesszük.
Tálalás előtt a frissentartó fólia és a forma közötti részt késsel meglazítjuk, majd a desszertet óvatosan egy tányérra vagy tortatálra borítjuk, és lehúzzuk róla a fóliát.
Máz:
A fehércsokoládét összetördeljük, és vízgőz felett az olajjal együtt megolvasztjuk. A desszert tetejére csorgatjuk, elsimítjuk, és hagyjuk megszilárdulni. Végül málnaszemekkel díszítjük, és szeletekre vágva tálaljuk.
Tipp:
Csíkos kekszes-pudingos szelet
Hozzávalók
kb. 12-14 szelet elkészítéséhez
Püspökkenyér formához (kb. 25x11 cm):
Puncs réteghez:
Összeállításhoz:
Mázhoz:
Díszítéshez:
Elkészítés lépésről lépésre
Előkészítés:
Elkészítés:
A zselatinlapokat a csomagoláson található leírás szerint beáztatjuk. Az előkészített zselatinlapokat egy főzőedénybe tesszük, hozzáadunk kb. 4 evőkanál tejet, majd lassú tűzön, állandó keverés mellett feloldjuk (ne forraljuk!), majd hagyjuk langyosra hűlni. Közben a pudingport kb. 150 ml tejjel és a cukorral simára keverjük. A többi tejet felforraljuk, lehúzzuk a tűzhelyről, és habverővel belekeverjük a kikevert pudingport. A pudingot visszatesszük a tűzhelyre, és keverés közben legalább 1 percig főzzük, ezután keverőtálba töltjük, és frissentartó fóliával lefedve hagyjuk langyosra hűlni. Ezután habverővel hozzákeverjük a puha vajat vagy margarint. A langyosra hűlt zselatinhoz először habverővel hozzákeverünk kb. 4 evőkanál pudingot, majd az egészet hozzáadjuk és simára keverjük.
Az előkészített forma alját hézagmentesen kirakjuk keksszel (ha szükséges, a rétegezés során a kekszeket méretre is vághatjuk, törhetjük). Rásimítjuk a krém felét, amit ismét kirakunk keksszel, erre kerül a többi krém, majd egy újabb réteg keksz. Letakarjuk frissentartó fóliával, és a vaníliás réteg elkészüléséig hűtőszekrénybe tesszük.
Vaníliás réteg:
A zselatinlapokat a csomagoláson található leírás szerint beáztatjuk. Az előkészített zselatinlapokat egy főzőedénybe tesszük, hozzáadunk kb. 4 evőkanál tejet, majd lassú tűzön, állandó keverés mellett feloldjuk (ne forraljuk!), majd hagyjuk langyosra hűlni. Közben a pudingport kb. 150 ml tejjel és a cukorral simára keverjük. A többi tejet felforraljuk, lehúzzuk a tűzhelyről, és habverővel belekeverjük a kikevert pudingport. A pudingot visszatesszük a tűzhelyre, és keverés közben legalább 1 percig főzzük, ezután keverőtálba töltjük, és frissentartó fóliával lefedve hagyjuk langyosra hűlni. Ezután habverővel hozzákeverjük a puha vajat vagy margarint. A langyosra hűlt zselatinhoz először habverővel hozzákeverünk kb. 4 evőkanál pudingot, majd az egészet hozzáadjuk és simára keverjük.
A krém felét a kekszrétegre simítjuk, amit ismét kirakunk keksszel, és rásimítjuk a maradék krémet. Végül ezt is kirakjuk keksszel (ez az utolsó réteg lesz majd a desszert alja), letakarjuk frissentartó fóliával, és legalább 3 órára, de még jobb, ha egy éjszakára hűtőszekrénybe tesszük.
Tálalás előtt a frissentartó fólia és a forma közötti részt késsel meglazítjuk, majd a desszertet óvatosan egy tányérra vagy tortatálra borítjuk, és lehúzzuk róla a fóliát.
Máz:
A fehércsokoládét összetördeljük, és vízgőz felett az olajjal együtt megolvasztjuk. A desszert tetejére csorgatjuk, elsimítjuk, és hagyjuk megszilárdulni. Végül málnaszemekkel díszítjük, és szeletekre vágva tálaljuk.
Tipp:
Legújabb cikkek
Régi receptek modern csavarokkal
Hagyományőrzés vagy trendkövetés? A kettő nem zárja ki egymást, ha a klasszikus receptek összetevőit, ízvilágát, külső megjelenését többé-kevésbé újragondoljuk.
Modern vívmányok a Dr. Oetker életében
Elérkeztünk a Dr. Oetker történetéről szóló cikksorozatunk záró részéhez, amelyben az elmúlt évtizedek újdonságait vesszük górcső alá a magyar nyelvű szakácskönyvek megjelenésétől kezdve egészen az online felületeken publikált receptekig.
Klasszikus krémes, és ahogy a Dr. Oetker ajánlja
A Dr. Oetker történetét bemutató cikksorozatunk első részéből már kiderült, hogy a márka megszületésekor milyen forradalmi újításnak számítottak az Oetker receptfüzetek. Lássuk, hogyan folytatódott a történet, és fonódott össze a népszerű krémessel.
Hozzászólások
Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.
Hozzászólás írása
Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!
Hozzászólás törlése
Biztosan törölni szeretnéd a "" hez írt hozzászólásod?