Pite, rétes, clafoutis- a leggyümölcsösebb sütik
2019. augusztus 28.A nyár végi időszak még kényeztet minket zamatos, szezonális gyümölcsökkel. Összeszedtük azokat a süti-típusokat, melyekben a legjobban érvényesülhet az ízük.
Zamatos barack, ínycsiklandó cseresznye, fanyar meggy? Sütikbe velük! De, hogy milyenbe? Lehetőleg olyanokba, amelyekben sok más összetevő mellett a gyümölcsök játsszák az igazi főszerepet.
Rétes
Az egyik közkedvelt süteményünk, a rétes elnevezése a “rétegesből” származik, míg a német Strudel jelentése az örvény, forgatag szavakból ered. Rengeteg típusú gyümölccsel tölthetjük, a végeredmény pedig egy sokrétegű, porcukorral megszórt sütemény lesz. Bár az igazsághoz hozzátartozik, hogy régen töltelékkel még nem rendelkezett. A töltött változat a 17. században jelent meg. Nagy klasszikusnak nevezhető az almás rétes, de valójában sokféle gyümölccsel, vagy akár gyümölcspárosítással is elkészíthetjük. A könnyű roppanós tészta finoman fogja közre a zamatos tölteléket, tökéletesen harmonikus desszertet hozva így létre.
Pite
Ha isteni, gyümölcsös sütire vágyunk, a pite is jó választás lehet. Tésztája kicsit vastagabb és puhább a rétesénél, de a lényegen ez nem változtat: rengeteg isteni gyümölccsel tölthetjük meg. Válasszunk meggyes, cseresznyés vagy barackos pitét, mindegyik hamar a család kedvencévé válhat. A pite definíciója nem annyira egzakt, mint a rétesé. Több típusú receptet is találhatunk, ha beütjük a “pite” keresőszót. Hiába a sokféle recept, egy dologban azért hasonlítanak egymásra: a receptek nem igényelnek nagy konyhai jártasságot és kezdő konyhatündéreknek is hamar sikerélményük lehet, ha pitesütésre adják a fejüket.
Clafoutis
A franciák tejes pitéje szintén nagyon jó módja a gyümölcsök felhasználásának. Bár a clafoutis a piték fajták közé sorolódik, ne az általunk ismert pitére gondoljunk. A tejes tésztaalap leginkább a palacsintatésztához hasonlítható, bár annál édesebb. Hivatalosan ugyan csak a magozatlan meggyből készült sütemény nevezhető clafoutis-nak, azért ez messze nem olyan szabály, amit ne lehetne felrúgni. Isteni lehet a sütemény barackból, de akár még fügéből is.
Kapcsolódó cikkek
Régi receptek modern csavarokkal
Hagyományőrzés vagy trendkövetés? A kettő nem zárja ki egymást, ha a klasszikus receptek összetevőit, ízvilágát, külső megjelenését többé-kevésbé újragondoljuk.
Modern vívmányok a Dr. Oetker életében
Elérkeztünk a Dr. Oetker történetéről szóló cikksorozatunk záró részéhez, amelyben az elmúlt évtizedek újdonságait vesszük górcső alá a magyar nyelvű szakácskönyvek megjelenésétől kezdve egészen az online felületeken publikált receptekig.
Klasszikus krémes, és ahogy a Dr. Oetker ajánlja
A Dr. Oetker történetét bemutató cikksorozatunk első részéből már kiderült, hogy a márka megszületésekor milyen forradalmi újításnak számítottak az Oetker receptfüzetek. Lássuk, hogyan folytatódott a történet, és fonódott össze a népszerű krémessel.
Tízórai- és uzsonnaötletek a gazdaságosság jegyében
Szeptembertől ismét fejtörést okoz, hogy mi kerüljön nap mint nap az uzsonnás dobozba. Legyenek finomak és változatosak a receptek, és a családi költségvetést se terheljék meg túlzottan.
Mentsd a menthetőt! Tippek sütési bakik megelőzésére és korrigálására
Akár veteránok, akár kezdő sütögetők vagyunk, hiba mindig csúszhat a számításunkra. Aggodalomra azonban semmi ok, gyakran a legreménytelenebbnek tűnő helyzet is megoldható!
Retró vendégváró sütemények
Nosztalgikus időutazásra hívjuk az olvasót: idézzük fel együtt a régi idők süteményeit, amelyek bár retrónak tekinthetők, mégis a mai napig ugyanúgy szeretjük és készítjük őket.