Kánikulasütik – ezzel lepd meg a családot a legnagyobb melegben

A nyári hőségben is vágyunk egy kis édességre. Legyen könnyed ízvilágú, gyümölcsös, túrós vagy éppen joghurtos, és az sem baj, ha hamar összedobható (vagy legalábbis kevés az aktív munka vele).

Indítsuk a sort a rétesekkel!

Hiszen ki szeretne órákat tölteni a konyhában akkor, amikor a hőmérő higanyszála 30 °C fölé kúszik. Szerencsére egyáltalán nem lehetetlen küldetés ilyenkor is elkápráztatni a családot, sőt kompromisszumokat sem kell kötnünk. Csupa finom kánikulasüti csak arra vár, hogy elkészítsük.

A réteslapokkal nem szükséges sokat bíbelődni: csak előkapjuk a hűtőből, megtöltjük, feltekerjük, aztán már süthetjük is. A töltelék pedig legyen ezúttal igazán nyárias! Például túrós vagy túrós-gyümölcsös. Finom sárga- vagy őszibarackkal, ribizlivel, szederrel vagy akár málnával is.

Leveles tészta is jó választás

Ha nem réteslapot, hanem egy-két csomag leveles tésztát rejt a hűtőnk, szintén nyert ügyünk van, hiszen leveles sütik esetén sem kell hosszú sütési idővel számolnunk. Készíthetünk túrós, pudingos, gyümölcsös sütiket vagy klasszikus krémest, de ha kerti partit szervezünk, a sós ropogtatnivalókat is megoldhatjuk leveles tésztával.

Persze előfordulhat, hogy egyáltalán nincs kedvünk bekapcsolni a sütőt. Semmi gond, a nyár a sütés nélküli sütemények időszaka. És most nem csupán a pohárdesszertekre vagy a gyümölcs- és tejberizses finomságokra gondolunk, némi zselatin segítségével könnyed ízvilágú tortákat is készíthetünk. 

Sütés nélküli finomságok

Ha 100%-ban sütésmentes tortában gondolkozunk, a tésztát finomra darált kekszből és olvasztott zsiradékból (vajból vagy margarin) készült masszával válthatjuk ki. Ezt elég a kapcsos formánk aljába nyomkodni, majd hűtőbe tenni. Amíg szilárdul, el is készül a krém, amely állhat joghurtból, tejfölből, mascarponéból, túróból vagy ricottából, ízesíthetjük vaníliával, citromhéjjal, lazíthatjuk tejszínhabbal. Tetszés szerint friss gyümölcsöket vagy gyümölcspürét, lekvárt is keverhetünk hozzá.

Az instant zselatin fix lesz a legjobb barátunk: elég egyszerűen – melegítés nélkül – a krémhez keverni, nem szükséges melegíteni. Ezután nincs más dolgunk, mint a krémet a kekszrétegre simítani, majd várni pár órát, amíg a hűtő és a zselatin elvégzi a dolgát. 

Léteznek „hibrid” torták is

Bár az ilyen sütik alját, azaz a tésztás réteget sütőben sütjük, a krém azonban hasonlóan sütés nélkül, zselatinnal készül. Lehetnek sajttorták, túrótorták, de a divatos mousse torták is ide sorolhatók. A piskótatekercs ugyancsak hálás süti a legnagyobb melegben: a tésztát sütjük, a krém viszont nem igényel hőkezelést. Válasszunk ezúttal frissítő citromot, ha ilyen krémmel töltjük meg a tekercsünket, úgy érezhetjük, mintha egy nagy pohár limonádéba harapnánk bele.

Végül, de nem utolsó sorban ejtsünk pár szót a fagylalt- és parfétortákról! A fagyasztóból házi fagyi és jégkrém mellett akár krémes-jeges tortákat is elővarázsolhatunk. Keksszel, csokival, gyümölcsökkel, ahogy csak szeretnénk. Sőt! A jól ismert klasszikusokat, például a feketeerdő-tortát is tálalhatjuk „fagyos köntösbe” bújtatva

KAPCSOLÓDÓ CiKKEK

Hiba
A kedvencekhez adáshoz kérjük jelentkezz be!