Így készíts gyümölcskompótot!
2022. augusztus 13.Gyönyörű szilvák, őszibarackok, almák, körték közül válogathatunk a piacon, épp itt az ideje, hogy ízletes, fűszeres kompótot főzzünk belőlük.
Kompót vagy befőtt? Van különbség?
Egyes országokban szinonimaként használják, máshol nagyobb különbséget tesznek a kétféle étel között. A kompót francia eredetű szó, és több évszázados múltra tekint vissza. Alapja egy ízesített, fűszeres cukorszirup, amelyben megfőzik a gyümölcsöt vagy gyümölcsöket. Kezdetben a gazdagok desszertje volt, hiszen a cukor sokáig drága luxusterméknek számított, később azonban, ahogy olcsóbbá vált az édesítőszer, kifejezetten költséghatékony édességgé vált, ugyanis szinte bármilyen – akár gyengébb minőségű – gyümölcsöt fel lehetett használni hozzá. Sőt, még zöldséget is, gondoljunk csak az egyik legismertebbre, a rebarbarakompótra! Kompótok esetén alapvető a fűszeres szirup, befőttet kevésbé ízesített módon is eltehetünk. Sokan úgy tesznek különbséget befőtt és kompót között, hogy a kompótot azonnali fogyasztásra szánják, a befőttet pedig elteszik télire, bár tegyük hozzá, megfelelő tartósítással a kompót ugyanúgy felrakható a kamrapolcra. Épp ezért érdemes szezon szerint tervezni, és eltenni a kedvenceinket.
Miből készítsük, hogyan ízesítsük a kompótot?
Első és legfontosabb, hogy alaposan válogassuk ki a felhasznált gyümölcsöt (esetleg zöldséget), ne legyen túlérett, hibás. Ez egyébként befőttkészítésnél is kulcsfontosságú. Választhatunk almát, körtét, szilvát, őszi- vagy sárgabarackot, meggyet, egrest, az ízben összeillő, egyszerre érő fajtákból vegyes kompótot is készíthetünk. Finom együtt az alma és a szilva, a körte és az őszibarack, az előbb említett rebarbara fanyarságához pedig nagyon jól illik az édes eper. A fűszeres sziruphoz használhatunk vaníliát, szegfűszeget, szegfűborsot, fahéjat, csillagánizst, adhatunk hozzá gyümölcsleveket. Elkészíthetjük alkoholos verzióban is, például a meggyhez és a szilvához jól megy a rum, az almához az almabor. Felturbózhatjuk a kompótunkat mazsolával vagy más aszalvánnyal.
Mi mindenhez tálalhatjuk?
Szögezzük le, a finom, fűszeres kompót önmagában is nagyon finom desszert! Természetesen más édességekhez szintén felhasználhatjuk, például pohárkrémekbe, trifle-kbe is kerülhet kompót, a kekszes, mascarponés, tejszínes rétegeket nagyon jól feldobja a puha, ízletes gyümölcs. Tálalhatjuk palacsintához, gofrihoz, tejberizshez, rizsfelfújthoz, császármorzsához, tehetjük pudingos desszertek tetejére, és édes bundás kenyérhez (azaz french toasthoz) is mennyei lesz. Említsük még meg, hogy fanyarabb ízvilágú kompótok főételek kiegészítői szintén lehetnek, adhatjuk húsokhoz vagy karakteres ízű grillezett sajtokhoz. Ha pedig már a sajtoknál járunk, egy gondosan összeállított sajttál részeként is megállja a helyét a kedvenc kompótunk.
Kapcsolódó cikkek
100 éve egy darabka otthon – Sütireceptekkel hódítottak az első Dr. Oetker termékek
Dr. August Oetker hamar felismerte, hogy termékei akkor lesznek igazán népszerűek, ha praktikus tanácsokat, recepteket is ad használatukhoz. Így született meg egy olyan forradalmi újítás, mellyel könnyen belopta magát a századelő háziasszonyainak szívébe.
Magyaros kedvencek Creme VEGA-val
Tejföl nélkül nincs magyar konyha! Cikkünkben megmutatjuk, hogy alternatívájával, a tejmentes, vegán Creme VEGA-val is hamisítatlan hazai ízvilágot varázsolhatunk a tányérunkra.
A nagy fánkkörkép – milyen típusú tésztákból készülhet fánk?
A farsangi szezon elképzelhetetlen fánksütés nélkül! Megunni biztosan nem fogjuk, hiszen számos különböző fajta közül válogathatunk. Lássuk a legnépszerűbbeket!
Karácsony lemondások nélkül – mentes desszertcsodák
Kerülnéd a finomított cukrot karácsonykor is? Netán ételérzékenység miatt tiltólistás a glutén, laktóz, tejfehérje, tojás? Mindenre van megoldásunk!
Régi ízek, elfeledett édességek nyomában
Csapjuk fel a családi szakácskönyvet, és merüljünk el a már-már elfeledett finomságok olvasgatásában! Prósza, málé, lisztes sterc, kinek ismerősek ezek az ételnevek?
Sajttorta, az amerikai kedvenc
A sajttorta mára meghódította szinte az egész világot, méltán nevezhetjük az egyik legnépszerűbb sütifajtának. Létezik belőle sült és sütés nélküli verzió, íme a sajttorta egyszeregy!