Fűszerezd szabadon!

A fűszerek tényleg minden ételtípust fel tudnak dobni. Az édes ízekhez is kiválóan társíthatók. Te próbáltad már? Mutatunk pár izgalmas ötletet.

Befőzéshes is használhatunk friss fűszereket

A fűszereket legtöbbször inkább sós karakterű ételekkel kapcsoljuk össze, holott, ha egy kicsit tágítjuk a fűszerekkel kapcsolatos tudásunkat és megszokásaink horizontját, újabb izgalmas ízkalandokban lehet részünk.

Nyáron tobzódhatunk a szezonális gyümölcsökben, de ha már épp sütünk valamit, nézzünk körül kicsit a fűszerkertben is. Nyáron a befőzés lehet az egyik fő tevékenység a szezonális konyhában, és ilyenkor is bátran bevethetjük a zamatos gyümölcsök mellé a friss fűszereket is.

Fűszerkeverékek lekvárokhoz, süteményekhez

Vannak persze olyan fűszerek, amelyekről rögtön az édességek jutnak az eszünkbe. Ilyen lehet a fahéj, a vanília, a szegfűszeg is. Klasszikus párosnak számít például a szilva és a fahéj násza is.

De nyugodtan lehetünk bátrabbak, ha az ízek párosításáról és felfedezéséről van szó. A klasszikus fűszerek mellé például nyugodtan bevethetjük a hazánkban kicsit kevéssé elterjedt kardamomot is.

Ezeknek a fűszereknek a harmonikus elegye lehet egy-egy mézeskalács-fűszerkeverék, amit nem csak karácsonykor használhatunk, ha ízesíteni szeretnénk a süteményeinket - nyugodtan feldobhatjuk vele akár az idei szilvalekvárunkat is!

Ha pedig tovább variálnánk fűszeres kalandozásainkat, próbáljuk ki a gyömbért is.

Próbálkozhatunk a megszokottól eltérő füszerekkel is.

Érdemes vele is - akárcsak a fahéjjal - óvatosan bánnunk, mert elég erős fűszer és ha véletlenül többet használunk belőle, mint amit a recept ír, bizony kicsit csípős is lehet a végeredmény.

Ha pedig az eddig felsorolt illatos és buja fűszerek mellett valami hűsítő kiegészítőre vágynánk, érdemes a mentás receptek között körülnéznünk.

Ha tovább bővítenénk az ízpalettát, próbáljuk ki a barackot például egy kis rozmaringgal. Az izgalmas lekvárt később így akár még húsok mellé is kínálhatjuk.

A konyha és a sütés az egyik legkiválóbb terepe a kreativitásunk megélésének. Legyünk kísérletezők és nyitottak, próbáljunk ki új és szokatlan párosokat is.

KAPCSOLÓDÓ CiKKEK

Hiba
A kedvencekhez adáshoz kérjük jelentkezz be!