Citrusok a sütiben - így készítsd elő őket

A különböző citrusfélék nagyon jó alapanyagai lehetnek dzsemeknek és süteményeknek is. Most megmutatjuk, hogyan kell előkészíteni őket.

A távolról érkező citrusok (citrom, narancs, grapefruit, mandarin, pomelo) héját rengeteg erős vegyszerrel kezelhetik, hogy a szállítás során megőrizzék állagukat. Továbbá miután a legtöbb esetben éretlenül szedik le őket a fákról, olyan szerekkel is kezelik őket, amelyekkel elősegítik az érésüket.

Kezeletlen gyümölcsöket használjunk

Ezért azoknak a gyümölcsöknek a héját, amelyekről nem tudjuk pontosan, hogy kezeletlenek-e, ne használjuk fel a sütemények ízesítésére. Kezeletlen héjú gyümölcsöket is kaphatunk, de mindenképpen kicsit utána kell járnunk egy biztos beszerzési forrásnak, illetve arra is számíthatunk, hogy ezeknek az ára magasabb lesz, mint a vegyszerekkel kezelt társaiké. Ezt a folyamatot megspórolhatjuk a  Dr. Oetker Finesse Reszelt Narancshéj használatával. 

Kaphatók bio minősítésű citrusok is ezeknek a héján csak egy viaszréteget találhatunk, melyet a felhasználás előtt úgy tudunk eltávolítani, hogy forró vízzel lemossuk a gyümölcsöket. Ha bio, vagy kezeletlen gyümölccsel dolgozunk, tegyük egy tálba és forrázzuk le annyi vízzel, amennyi ellepi őket. Egy kanál segítségével forgassuk is meg őket a forró vízben, hogy mindenhol egyenletesen érje őket a víz.

Ha ezzel elkészültünk, vegyük ki a gyümölcsöket és meleg vízzel is mossuk át őket a csap alatt. Hogy biztosak lehessünk abban, hogy mindent leszedtünk a héjról, egy erre rendszeresített szivaccsal vagy kefével is dörzsöljük át mindet.

Tippek a citrusfélék filézéséhez

A citrusok külső héja elég vastag és aromás is, ellenben a vastag héj alatt és a gerezdek között található vékony hártya kesernyés és elronthatja a sütinket. Egy recés, rövidebb pengéjű késsel vágjuk le a gyümölcs “talpát” és tetejét.

Ha ezzel készen vagyunk, tegyük a gyümölcsöt egy olyan deszkára, ami nem vette még át más alapanyagok (például hagyma) ízét. 

Utána nyessük le a gyümölcs külső, vastag héját.  A meghámozott gyümölcsöt fogjuk a kezünkbe és enyhén ferdén, a hártyák közül vágjuk ki a gyümölcs húsát, azaz filézzük ki. A héjakat a tenyerünkbe fogva a kevés levet még kifacsarthatjuk és hozzáadhatjuk a készülő finomsághoz.

Miért kell óvatosan bánni a citrusok héjával?
Hogyan ismerhető fel a kezeletlen citrus?
Hogyan tisztítsam meg a bio citrusokat?
Miért keserű a citrusfélék hártyája?
Hogyan vágjam le helyesen a citrus héját?
Mi a "citrusfilézés" technikája?
Mit tegyek a citrus héjakkal filézés után?
Milyen kést használjak citrus feldolgozáshoz?
Mire figyeljek a munkafelület kiválasztásánál?
Miért drágábbak a kezeletlen citrusok?

KAPCSOLÓDÓ CiKKEK

Hiba
A kedvencekhez adáshoz kérjük jelentkezz be!