Csillag Nincs értékelve
Kedvencnek jelölöm Kedvelés

Vajas stollen

Szükséges idő Több, mint 60 perc
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Adag kb. 30 szelet
Recept megosztása

Hozzávalók

kb. 30 szelet elkészítéséhez

Tepsihez:

sütőpapír

Tésztához:

150 ml tej
250 g vaj vagy margarin
750 g búzaliszt
150 g cukor
½ teáskanál só
1 teáskanál őrölt fahéj
1 kávéskanál őrölt szegfűszeg
2 darab tojás (M-es)
100 g kandírozott narancs
100 g kandírozott citrom
100 g mazsola
1 evőkanál Dr. Oetker Aroma rum

Ezenkívül:

100 g vaj vagy margarin
porcukor
Ezekben a gyűjteményekben található:

Elkészítés lépésről lépésre

Előkészítés:

A tésztához felmelegítjük a tejet, és megolvasztjuk benne a vajat. A marcipánt durvára reszeljük. A mazsolához hozzáadjuk a rum aromát és jól átkeverjük.

Elkészítés:

Tészta:
A lisztet keverőtálba öntjük. Hozzáadjuk az élesztőt, a cukrot, a sót, a fűszereket, a bourbon vaníliás cukrot, a tojást és a tejes vajat, konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) röviden a legalacsonyabb fokozaton összekeverjük, majd a legmagasabb fokozaton kb. 5 perc alatt sima tésztává dolgozzuk. A marcipánreszeléket a kandírozott naranccsal, citrommal és a rumaromában áztatott mazsolával enyhén lisztezett munkafelületen röviden belegyúrjuk a tésztába. A tésztát letakarva meleg helyen addig kelesztjük, míg láthatóan nagyobb nem lesz (kb. 60 perc). A tepsit (kb. 35x40 cm) három réteg sütőpapírral béleljük (így a stollen alja sütéskor nem lesz olyan sötét). A sütőt előmelegítjük.

Alsó és felső sütés: kb. 220 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 200 °C (előmelegítve)

A tésztából 2 stollent formázunk: mindkét adagot egy-egy 30 cm hosszú hengerré formázzuk, és sodrófával hosszában egy mélyedést nyomunk. Az egyik felét kissé ferdén a másikra hajtjuk. A középső részt kézzel hosszában domborúra formázzuk. A megformázott stollent betesszük a tepsibe, és még egyszer meleg helyen addig kelesztjük, míg láthatóan nagyobb nem lesz (kb. 45-50 perc). Sütéshez csökkentjük a hőmérsékletet. A stollent a sütő alsó részében megsütjük.

Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 160 °C (előmelegítve)

Sütési idő: kb. 50-55 perc

Kérjük, vegye figyelemebe saját sütője tulajdonságait!

A stollent sütőpapírral együtt sütőrácsra húzzuk. Megolvasztjuk a vajat vagy margarint, és megkenjük vele a még forró stollent, majd hagyjuk kihűlni.
A stollent porcukorral megszórjuk. Akkor lesz a legfinomabb, ha alufóliába tekerve legalább 1 hétig hagyjuk összeérni.

Tipp:

Jól elcsomagolva a stollen kb. 3 hétig tárolható vagy fagyasztható.
A Vajas stollen receptje 30 szeletes formára elegendő.

Hozzászólások

Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.

Hozzászólás írása

Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!

Recept ajánló

Szükséges idő Több, mint 60 perc
2 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 40-60 perc között
6 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
14 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges

Legújabb cikkek

Dátum 2024-03-04
0 Kedvelés

100 éve egy darabka otthon – Sütireceptekkel hódítottak az első Dr. Oetker termékek

Dr. August Oetker hamar felismerte, hogy termékei akkor lesznek igazán népszerűek, ha praktikus tanácsokat, recepteket is ad használatukhoz. Így született meg egy olyan forradalmi újítás, mellyel könnyen belopta magát a századelő háziasszonyainak szívébe.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-02-07
0 Kedvelés

Magyaros kedvencek Creme VEGA-val

Tejföl nélkül nincs magyar konyha! Cikkünkben megmutatjuk, hogy alternatívájával, a tejmentes, vegán Creme VEGA-val is hamisítatlan hazai ízvilágot varázsolhatunk a tányérunkra.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-01-19
1 Kedvelés

A nagy fánkkörkép – milyen típusú tésztákból készülhet fánk?

A farsangi szezon elképzelhetetlen fánksütés nélkül! Megunni biztosan nem fogjuk, hiszen számos különböző fajta közül válogathatunk. Lássuk a legnépszerűbbeket!

Elolvasom Elolvasom
© Copyright | All rights reserved | Dr. Oetker Magyarország Kft.
Hiba
A kedvencekhez adáshoz kérjük jelentkezz be!