Csillag Nincs értékelve
Kedvencnek jelölöm Kedvelés

Sváb kifli

Szükséges idő Több, mint 60 perc
Nehézség Könnyen elkészíthető
Adag 8 darab
Recept megosztása

Hozzávalók

8 darab elkészítéséhez

Tepsihez kb. 35x40 cm:

sütőpapír

Előtésztához:

100 g 630-as típusú tönkölyliszt vagy 550-es típusú búzaliszt
125 ml langyos víz
1 teáskanál méz

Kelt tésztához:

400 g 630-as típusú tönkölyliszt vagy 550-es típusú búzaliszt
225 ml langyos víz
2 teáskanál só
1 evőkanál étolaj, pl. napraforgóolaj

Szóráshoz:

némi köménymag
valami durva tengeri só
Ezekben a gyűjteményekben található:

Elkészítés lépésről lépésre

Előkészítés:

Előtészta:
Tegyük a lisztet egy keverőtálba, adjuk hozzá a vizet, a mézet és az élesztőt. Keverjük össze, fedjük le, és hagyjuk állni egy éjszakán át.

Elkészítés:

Kelt tészta:
Másnap az előtésztához adjuk hozzá a lisztet, a vizet, a sót és az olajat, és keverjük össze az egészet konyhai robotgéppel (dagasztó spirál), először a legalacsonyabb, majd a legmagasabb fokozaton, kb. 5 percig, amíg sima, lágy tésztát kapunk. Fedjük le a tésztát, és hagyjuk meleg helyen legalább kb. 45-50 percig kelni.

Szórjuk meg a tésztát liszttel, és fordítsuk ki a munkafelületre. A tésztát mindkét kezünkkel kissé széthúzzuk, a két végét középre hajtjuk, és lenyomkodjuk.

Fordítsuk meg a tésztát 180°-kal, ismét húzzuk szét a két végét, hajtsuk be és nyomkodjuk le. Ismételjük meg mindkét lépést, tegyük vissza a tésztát a tálba, fedjük le, és hagyjuk ismét kelni meleg helyen kb. 45 percig. Béleljünk ki egy tepsit sütőpapírral.

Formázás:
Szórjuk meg a tésztát liszttel, fordítsuk ki a munkafelületre, és csak egyszer hajtsuk össze. Ezután kissé lapítsuk el, majd nedves kézzel és tésztakártyával vágjunk 8 hosszú darabot. Kissé formázzuk meg őket és helyezzük az előkészített tepsibe. Takarjuk le egy konyharuhával, és meleg helyen kb. 25 percig ismét kelni hagyjuk.

Melegítsük elő a sütőt.

Alsó és felső sütés: kb. 250 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 230 °C (előmelegítve)

A kiflikert bőségesen kenjük meg vízzel (a sütőpapíron is maradhat víz), majd szórjuk meg köménymaggal és durva sóval. A tepsit tegyük a sütő középső részébe és süssük meg a kifliket.

Sütési idő: kb. 10 perc

Ezután csökkentsük a sütő hőmérsékletét, és alacsonyabb hőfokon süssük tovább.

Alsó és felső sütés: kb. 200 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)

Sütési idő: kb.10-12 perc

Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!

A kifliket a sütőpapírral együtt szedjük ki egy süteményrácsra, és hagyjuk kihűlni, vagy langyosan tálaljuk.

Tipp:

Variációként gyúrjunk a tésztába kb. 150 g kockára vágott, szeletelt szalonnát vagy 150 g egész mogyorót.
Sváb kifli

Hozzászólások

Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.

Hozzászólás írása

Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!

Recept ajánló

Szükséges idő Több, mint 60 perc
18 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő Több, mint 60 perc
37 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő Több, mint 60 perc
6 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges

Legújabb cikkek

Dátum 2024-10-17
0 Kedvelés

Régi receptek modern csavarokkal

Hagyományőrzés vagy trendkövetés? A kettő nem zárja ki egymást, ha a klasszikus receptek összetevőit, ízvilágát, külső megjelenését többé-kevésbé újragondoljuk.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-09-06
0 Kedvelés

Modern vívmányok a Dr. Oetker életében

Elérkeztünk a Dr. Oetker történetéről szóló cikksorozatunk záró részéhez, amelyben az elmúlt évtizedek újdonságait vesszük górcső alá a magyar nyelvű szakácskönyvek megjelenésétől kezdve egészen az online felületeken publikált receptekig.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-09-06
2 Kedvelés

Klasszikus krémes, és ahogy a Dr. Oetker ajánlja

A Dr. Oetker történetét bemutató cikksorozatunk első részéből már kiderült, hogy a márka megszületésekor milyen forradalmi újításnak számítottak az Oetker receptfüzetek. Lássuk, hogyan folytatódott a történet, és fonódott össze a népszerű krémessel.

Elolvasom Elolvasom
© Copyright | All rights reserved | Dr. Oetker Magyarország Kft.
Hiba
A kedvencekhez adáshoz kérjük jelentkezz be!