Csillag Nincs értékelve
Kedvencnek jelölöm Kedvelés

Pisztáciás babka

Szükséges idő Több, mint 60 perc
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Adag 2 darab, kb 20-22 szelet
Recept megosztása

Hozzávalók

2 darab, kb 20-22 szelet elkészítéséhez

2 darab püspökkenyér formához (kb. 20x11 cm):

némi zsiradék
sütőpapír

Tésztához:

160 ml tej
500 g búzaliszt
100 g cukor
2 darab tojás (M-es)
120 g vaj vagy margarin

Töltelékhez:

250 g pisztáciakrém
75 g hántolt, sótlan pisztácia

Sziruphoz:

75 ml víz
60 g cukor
Ezekben a gyűjteményekben található:

Elkészítés lépésről lépésre

Előkészítés:

A két sütőformát zsiradékkal kikenjük és az aljukat sütőpapírral béleljük. A pisztáciát durvára aprítjuk. A tejet felmelegítjük, és a vajat vagy margarint megolvasztjuk benne.

Elkészítés:

Tészta:
A lisztet az instant élesztővel egy keverőtálban összekeverjük. Hozzáadjuk a többi hozzávalót a tej-zsiradék keverékkel együtt, és konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) röviden a legalacsonyabb, majd a legmagasabb fokozaton kb. 5 perc alatt sima tésztává dolgozzuk. A tésztát letakarva, meleg helyen kb. 45-50 percig kelesztjük, míg láthatóan nagyobb nem lesz. A tésztát enyhén lisztezett munkafelületen még egyszer jól átgyúrjuk, és téglalap alakúra (kb. 40x35 cm) nyújtjuk.

Töltelék:
A pisztáciakrémet elkenjük a tésztán úgy, hogy körben egy kb. 1,5 cm széles peremet hagyunk. A durvára vágott pisztáciát egyenletesen elosztjuk rajta, majd a tésztát az egyik hosszan oldalától indítva feltekerjük hengerré (kb. 40 cm).

Formázás:
A tésztahengert először középen, keresztben kettévágjuk, majd az így kapott két rövidebb hengert középen, hosszában elfelezzük és átvágjuk. Két-két felet x-alakban egymásra helyezünk és egymás köré csavarjuk, a végeiket összenyomjuk. Az így kapott két tekercset beletesszük a sütőformákba, és letakarva még egyszer kb. 45-50 percet meleg helyen kelesztjük. A sütőt előmelegítjük.

Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 160 °C (előmelegítve)

A sütőformákat a sütő alsó részében lévő rácsra tesszük és a süteményeket megsütjük.

Sütési idő: kb. 40-45 perc

Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!

Szirup:
Röviddel a sütési idő vége előtt a vizet és a kétféle cukrot egy kis főzőedényben felforraljuk. Kb. 2 percig főzzük, míg a cukor elolvad, és szirupszerű állaga lesz. Az edényt lehúzzuk a tűzhelyről.

Kenés:
A kész babkákat a formában sütőrácsra tesszük, tetejüket több részletben a sziruppal megkenjük, és a formában hagyjuk kihűlni. Csak utána vesszük ki a formából, és szeletekre vágva tálaljuk.

Tipp:

Egy nagy babkát is készíthetünk, ehhez válasszunk egy kb. 40x13 cm-es püspökkenyér formát. A nagy méretű babka formázásánál különösen figyeljünk arra, hogy a tekercsek vágott oldala végig felülre kerüljön, miközben a két darabot egymás köré csavarjuk.
Pisztáciás babka

Hozzászólások

Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.

Hozzászólás írása

Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!

Recept ajánló

Szükséges idő 20-40 perc között
0 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
24 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
19 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges

Legújabb cikkek

0 Kedvelés

Így süss Airfryerben – Alap tudnivalók és praktikák

A népszerű konyhai eszköz nem csak a ropogós sült krumpli elkészítésében remekel, hanem finom és változatos sütemények is készíthetők benne.

Elolvasom Elolvasom
2 Kedvelés

Régi receptek modern csavarokkal

Hagyományőrzés vagy trendkövetés? A kettő nem zárja ki egymást, ha a klasszikus receptek összetevőit, ízvilágát, külső megjelenését többé-kevésbé újragondoljuk.

Elolvasom Elolvasom
1 Kedvelés

Modern vívmányok a Dr. Oetker életében

Elérkeztünk a Dr. Oetker történetéről szóló cikksorozatunk záró részéhez, amelyben az elmúlt évtizedek újdonságait vesszük górcső alá a magyar nyelvű szakácskönyvek megjelenésétől kezdve egészen az online felületeken publikált receptekig.

Elolvasom Elolvasom
© Copyright | All rights reserved | Dr. Oetker Magyarország Kft.
Hiba
A kedvencekhez adáshoz kérjük jelentkezz be!