Csillag Nincs értékelve
Kedvencnek jelölöm Kedvelés

Ökörszem

Szükséges idő Több, mint 60 perc
Nehézség Könnyen elkészíthető
Adag kb. 12-14 darab
Recept megosztása

Hozzávalók

kb. 12-14 darab elkészítéséhez

Tepsihez:

sütőpapír

Tésztához:

500 g búzaliszt
100 g cukor
1 darab tojás (M-es)
250 ml tej
80 g margarin
1 csipet só

Töltelékhez:

200 ml tej
2 evőkanál cukor

Kenéshez:

1 darab felvert tojás (M-es)

Díszítéshez:

12-14 szem meggybefőtt
porcukor
Ezekben a gyűjteményekben található:

Elkészítés lépésről lépésre

Elkészítés:

Tészta:
A lisztet, a cukrot, a tojást, a vanillincukrot, élesztőt, a citromhéjat és a csipet sót egy keverőtálba tesszük. A tejet és a margarint egy főzőedénybe tesszük és lassú tűzön addig melegítjük, míg a margarin felolvad. A liszthez öntjük és konyhai robotgéppel (dagasztóspirál) kb. 5 percig dagasztjuk. A tésztát meleg helyen, letakarva, kb. 45-50 percig kelesztjük.

A tepsit (kb.35x40 cm) sütőpapírral kibéleljük, és a sütőt előmelegítjük.

Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 160 °C (előmelegítve)

Töltelék:
A pudingport a cukorral és 50 ml tejjel simára keverjük. A maradék tejet felforraljuk. A forrásban lévő tejhez hozzáadjuk a simára kevert pudingport, majd folyamatos keverés mellett sűrű pudinggá főzzük, és hagyjuk kihűlni.

Tészta formázása:
A megkelt tésztát lisztezett munkafelületen kb. 40 cm-es hengerré sodorjuk. A tésztát kb. 12-14 darab egyenlő részre vágjuk, majd gombócokká formázzuk és a tepsibe helyezzük. A gombócokat egyenként kissé lelapítjuk és mindegyik közepébe egy kisebb mélyedést nyomunk. A pudingos tölteléket púpozva a mélyedésekbe töltjük, majd a tésztát egy felvert tojással megkenjük. A tepsit a sütő középső részébe toljuk és a süteményt aranybarnára sütjük.

Sütési idő: kb. 25-30 perc

Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!

Díszítés:
A langyos sütemények tetejére egy-egy szem meggybefőttet teszünk, majd a kihűlt ökörszemet porcukorral díszítjük.

Tipp:

Tetszés szerint készíthetjük bármilyen ízesítésű pudinggal.
Ökörszem

Hozzászólások

Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.

Hozzászólás írása

Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!

Legújabb cikkek

Dátum 2024-10-17
0 Kedvelés

Régi receptek modern csavarokkal

Hagyományőrzés vagy trendkövetés? A kettő nem zárja ki egymást, ha a klasszikus receptek összetevőit, ízvilágát, külső megjelenését többé-kevésbé újragondoljuk.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-09-06
0 Kedvelés

Modern vívmányok a Dr. Oetker életében

Elérkeztünk a Dr. Oetker történetéről szóló cikksorozatunk záró részéhez, amelyben az elmúlt évtizedek újdonságait vesszük górcső alá a magyar nyelvű szakácskönyvek megjelenésétől kezdve egészen az online felületeken publikált receptekig.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-09-06
0 Kedvelés

Klasszikus krémes, és ahogy a Dr. Oetker ajánlja

A Dr. Oetker történetét bemutató cikksorozatunk első részéből már kiderült, hogy a márka megszületésekor milyen forradalmi újításnak számítottak az Oetker receptfüzetek. Lássuk, hogyan folytatódott a történet, és fonódott össze a népszerű krémessel.

Elolvasom Elolvasom
© Copyright | All rights reserved | Dr. Oetker Magyarország Kft.
Hiba
A kedvencekhez adáshoz kérjük jelentkezz be!