Mézeskalács ház
Hozzávalók
Tepsihez (kb. 35x40 cm):
Tésztához:
Kenéshez
Cukormázhoz:
Díszítéshez:
Elkészítés
Előkészítés:
Elkészítés:
Keverjük össze a lisztet a sütőporral, adjuk hozzá a mézes keverékhez a fűszerekkel és a tojásokkal együtt, és konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) gyúrjuk sima tésztává. Csomagoljuk a tésztát fóliába, és tegyük legalább 2 órára a hűtőszekrénybe.
A tepsit sütőpapírral béleljük ki és melegítsük elő a sütőt.
Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 160 °C (előmelegítve)
A tésztát enyhén lisztezett munkafelületen jól gyúrjuk át. A tészta kb. 2/3-át enyhén lisztezett munkafelületen ½ cm vékonyra kinyújtjuk. A sablonok segítségével hegyes késsel vágjunk ki 1 elülső és hátsó, 2 oldalfalat és 2 tetőlemezt a házhoz, és helyezzük a tepsire.
Az egyik oldalfalból vágjunk ki egy ablakot. Vágjuk félbe a négyzetet, és helyezzük az ablaknyílás mellé az oldalfalra.
Vágjunk ki egy ajtót (kb. 3,5 x 5 cm) az elejéből, és vágjunk ki egy nyeregtetős ablakot (Ø kb. 3 cm), és helyezzük a tepsire.
A megmaradt tésztát gyúrjuk össze, nyújtsuk ki és vágjunk ki belőle 2 db kéményt (kb. 6 x 3 cm) és különböző motívumokat, pl. szív Ø kb. 4 cm, csillag Ø kb. 4 cm, üstökös kb. 7 cm hosszú formákat.
A kerítéscsíkokhoz vágjunk két kb. 15 cm hosszú és kb. 1 cm széles csíkot, és helyezzük a tepsire.
Vágjunk 6 vagy 7 rövid csíkot (kb. 5 cm hosszú), és helyezzük őket a lécekre, mint kerítésoszlopokat.
A tésztadarabokat tejjel kenjük meg, majd tegyük a tepsit a sütő középső részébe és süssük meg a tésztát.
Sütési idő: kb. 12-15 perc
Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
Óvatosan vegyük ki a tésztadarabokat a sütőpapírral együtt a tepsiből, és hagyjuk kihűlni egy süteményrácson.
A maradék tésztát sodorjuk ki kerek koronggá (Ø kb. 28 cm). Helyezzük a tésztalapot az előkészített tepsire és süssük meg a fentiek szerint.
Máz:
Szitáljuk át a porcukrot. A tojásfehérjéket konyhai robotgéppel (habverő)keverjük össze annyi porcukorral, hogy nagyon sűrű, kenhető masszát kapjunk. Töltsük a masszát egy (kb. 8 mm-es Ø) díszítőfejjel ellátott zacskóba.
Rakjuk össze a tésztadarabokat házikóvá. Minden házrész aljára és oldalszélére nyomjunk egy kis cukormázat, és ragasszuk a tésztalapra.
Díszítés:
Díszítsük a tetőfeleket cukormázzal és szórjuk meg dekor hópehellyel.
A maradék cukormázzal nyomjunk "jégcsapokat" a tetőre, és díszítsük a kerítést és a tetőt jégvirágokkal.
Hagyjuk a cukormázat megszáradni, és porcukorral szórjuk be a kis házat.
Tippek:
A tésztát egy éjszakán át a hűtőben is tárolhatjuk.
Összeállított karácsonyfákhoz a tésztából különböző méretű csillagokat vágjunk ki, pl. 11 cm, 9,5 cm, 9 cm, 7,5 cm, 4,5 cm, és süssük meg. Az összeállításhoz a máz egy részét sütő- és ételfestékkel színezzük zöldre. Díszítse a fákat a Dr. Oetker Dekor fenyőfával tetszés szerint.
Mézeskalács ház
Hozzávalók
kb. 15 adag elkészítéséhez
Tepsihez (kb. 35x40 cm):
Tésztához:
Kenéshez
Cukormázhoz:
Ezekben a gyűjteményekben található:
Elkészítés lépésről lépésre
Előkészítés:
Elkészítés:
Keverjük össze a lisztet a sütőporral, adjuk hozzá a mézes keverékhez a fűszerekkel és a tojásokkal együtt, és konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) gyúrjuk sima tésztává. Csomagoljuk a tésztát fóliába, és tegyük legalább 2 órára a hűtőszekrénybe.
A tepsit sütőpapírral béleljük ki és melegítsük elő a sütőt.
Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 160 °C (előmelegítve)
A tésztát enyhén lisztezett munkafelületen jól gyúrjuk át. A tészta kb. 2/3-át enyhén lisztezett munkafelületen ½ cm vékonyra kinyújtjuk. A sablonok segítségével hegyes késsel vágjunk ki 1 elülső és hátsó, 2 oldalfalat és 2 tetőlemezt a házhoz, és helyezzük a tepsire.
Az egyik oldalfalból vágjunk ki egy ablakot. Vágjuk félbe a négyzetet, és helyezzük az ablaknyílás mellé az oldalfalra.
Vágjunk ki egy ajtót (kb. 3,5 x 5 cm) az elejéből, és vágjunk ki egy nyeregtetős ablakot (Ø kb. 3 cm), és helyezzük a tepsire.
A megmaradt tésztát gyúrjuk össze, nyújtsuk ki és vágjunk ki belőle 2 db kéményt (kb. 6 x 3 cm) és különböző motívumokat, pl. szív Ø kb. 4 cm, csillag Ø kb. 4 cm, üstökös kb. 7 cm hosszú formákat.
A kerítéscsíkokhoz vágjunk két kb. 15 cm hosszú és kb. 1 cm széles csíkot, és helyezzük a tepsire.
Vágjunk 6 vagy 7 rövid csíkot (kb. 5 cm hosszú), és helyezzük őket a lécekre, mint kerítésoszlopokat.
A tésztadarabokat tejjel kenjük meg, majd tegyük a tepsit a sütő középső részébe és süssük meg a tésztát.
Sütési idő: kb. 12-15 perc
Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
Óvatosan vegyük ki a tésztadarabokat a sütőpapírral együtt a tepsiből, és hagyjuk kihűlni egy süteményrácson.
A maradék tésztát sodorjuk ki kerek koronggá (Ø kb. 28 cm). Helyezzük a tésztalapot az előkészített tepsire és süssük meg a fentiek szerint.
Máz:
Szitáljuk át a porcukrot. A tojásfehérjéket konyhai robotgéppel (habverő)keverjük össze annyi porcukorral, hogy nagyon sűrű, kenhető masszát kapjunk. Töltsük a masszát egy (kb. 8 mm-es Ø) díszítőfejjel ellátott zacskóba.
Rakjuk össze a tésztadarabokat házikóvá. Minden házrész aljára és oldalszélére nyomjunk egy kis cukormázat, és ragasszuk a tésztalapra.
Díszítés:
Díszítsük a tetőfeleket cukormázzal és szórjuk meg dekor hópehellyel.
A maradék cukormázzal nyomjunk "jégcsapokat" a tetőre, és díszítsük a kerítést és a tetőt jégvirágokkal.
Hagyjuk a cukormázat megszáradni, és porcukorral szórjuk be a kis házat.
Tippek:
A tésztát egy éjszakán át a hűtőben is tárolhatjuk.
Összeállított karácsonyfákhoz a tésztából különböző méretű csillagokat vágjunk ki, pl. 11 cm, 9,5 cm, 9 cm, 7,5 cm, 4,5 cm, és süssük meg. Az összeállításhoz a máz egy részét sütő- és ételfestékkel színezzük zöldre. Díszítse a fákat a Dr. Oetker Dekor fenyőfával tetszés szerint.
Legújabb cikkek
Régi receptek modern csavarokkal
Hagyományőrzés vagy trendkövetés? A kettő nem zárja ki egymást, ha a klasszikus receptek összetevőit, ízvilágát, külső megjelenését többé-kevésbé újragondoljuk.
Modern vívmányok a Dr. Oetker életében
Elérkeztünk a Dr. Oetker történetéről szóló cikksorozatunk záró részéhez, amelyben az elmúlt évtizedek újdonságait vesszük górcső alá a magyar nyelvű szakácskönyvek megjelenésétől kezdve egészen az online felületeken publikált receptekig.
Klasszikus krémes, és ahogy a Dr. Oetker ajánlja
A Dr. Oetker történetét bemutató cikksorozatunk első részéből már kiderült, hogy a márka megszületésekor milyen forradalmi újításnak számítottak az Oetker receptfüzetek. Lássuk, hogyan folytatódott a történet, és fonódott össze a népszerű krémessel.
Hozzászólások
Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.
Hozzászólás írása
Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!
Hozzászólás törlése
Biztosan törölni szeretnéd a "" hez írt hozzászólásod?