Mákos fonat
Hozzávalók
Tepsihez:
sütőpapír
Tésztához:
300 g búzaliszt
1 csapott teáskanál Dr. Oetker Sütőpor
100 g cukor
1 tasak Dr. Oetker Vanillincukor
100 g lágy vaj vagy margarin
1 pohár Dr. Oetker Creme Vega
Töltelékhez:
120 g őrölt mák
80 g porcukor
1 darab tojás (M-es)
1 darab tojásfehérje (M-es)
Kenéshez:
1 darab tojássárgája (M-es)
1 teáskanál tej
Szóráshoz:
porcukor
Elkészítés
Előkészítés:
A tepsit (kb. 35x40 cm) sütőpapírral béleljük, a sütőt előmelegítjük.
Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 160 °C (előmelegítve)
Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 160 °C (előmelegítve)
Elkészítés:
Tészta:
A lisztet sütőporral keverőtálban összekeverjük. Hozzáadjuk a többi hozzávalót, és konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) először a legalacsonyabb, majd a legmagasabb fokozaton tésztává dolgozzuk, majd hengerré formázzuk.
Töltelék:
A hozzávalókat tálba öntjük, és jól összekeverjük. A tésztát téglalappá (kb. 40 x 35 cm) nyújtjuk, és a töltelékkel megkenjük, közben a szélén kb. 1 cm-t szabadon hagyunk. A tésztát a hosszanti oldaláról feltekerjük. A hengert éles késsel hosszában egyszer teljesen átvágjuk (1. kép), odafigyelve arra, hogy a hengert pont a közepén vágjuk el.
Mindkét tésztacsíkot a vágott oldalával felfelé egymás köré csavarjuk (2. kép), a fonatot a tepsibe tesszük, és a végeit szorosan összenyomjuk. A tojássárgáját tejjel felverjük, és megkenjük vele a fonatot. A tepsit a sütő középső részébe toljuk.
Sütési idő: kb. 40-45 perc
Kérjük, vegye figyelemebe saját sütője tulajdonságait!
Szórás:
A mákos copfot megszórjuk kevés porcukorral.
A lisztet sütőporral keverőtálban összekeverjük. Hozzáadjuk a többi hozzávalót, és konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) először a legalacsonyabb, majd a legmagasabb fokozaton tésztává dolgozzuk, majd hengerré formázzuk.
Töltelék:
A hozzávalókat tálba öntjük, és jól összekeverjük. A tésztát téglalappá (kb. 40 x 35 cm) nyújtjuk, és a töltelékkel megkenjük, közben a szélén kb. 1 cm-t szabadon hagyunk. A tésztát a hosszanti oldaláról feltekerjük. A hengert éles késsel hosszában egyszer teljesen átvágjuk (1. kép), odafigyelve arra, hogy a hengert pont a közepén vágjuk el.
Mindkét tésztacsíkot a vágott oldalával felfelé egymás köré csavarjuk (2. kép), a fonatot a tepsibe tesszük, és a végeit szorosan összenyomjuk. A tojássárgáját tejjel felverjük, és megkenjük vele a fonatot. A tepsit a sütő középső részébe toljuk.
Sütési idő: kb. 40-45 perc
Kérjük, vegye figyelemebe saját sütője tulajdonságait!
Szórás:
A mákos copfot megszórjuk kevés porcukorral.
Tippek:
A copf-ot még aznap fogyasszuk el, másnapra nagyon kiszárad és megkeményedik - viszont jól fagyasztható, ha későbbre is szeretnél eltenni.
A Mákos fonatot készíthetjük mogyorós-diós töltelékkel is.
A Mákos fonatot készíthetjük mogyorós-diós töltelékkel is.
Kedvencnek jelölöm
Mákos fonat
Hozzávalók
kb. 16 szelet elkészítéséhez
Tepsihez:
sütőpapír
Tésztához:
300 g búzaliszt
1 csapott teáskanál Dr. Oetker Sütőpor
100 g cukor
1 tasak Dr. Oetker Vanillincukor
100 g lágy vaj vagy margarin
1 pohár Dr. Oetker Creme VEGA
Töltelékhez:
120 g őrölt mák
80 g porcukor
1 darab tojás (M-es)
1 darab tojásfehérje (M-es)
Kenéshez:
1 darab tojássárgája (M-es)
1 teáskanál tej
Szóráshoz:
porcukor
Ezekben a gyűjteményekben található:
Elkészítés lépésről lépésre
Előkészítés:
A tepsit (kb. 35x40 cm) sütőpapírral béleljük, a sütőt előmelegítjük.
Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 160 °C (előmelegítve)
Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 160 °C (előmelegítve)
Elkészítés:
Tészta:
A lisztet sütőporral keverőtálban összekeverjük. Hozzáadjuk a többi hozzávalót, és konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) először a legalacsonyabb, majd a legmagasabb fokozaton tésztává dolgozzuk, majd hengerré formázzuk.
Töltelék:
A hozzávalókat tálba öntjük, és jól összekeverjük. A tésztát téglalappá (kb. 40 x 35 cm) nyújtjuk, és a töltelékkel megkenjük, közben a szélén kb. 1 cm-t szabadon hagyunk. A tésztát a hosszanti oldaláról feltekerjük. A hengert éles késsel hosszában egyszer teljesen átvágjuk (1. kép), odafigyelve arra, hogy a hengert pont a közepén vágjuk el.
Mindkét tésztacsíkot a vágott oldalával felfelé egymás köré csavarjuk (2. kép), a fonatot a tepsibe tesszük, és a végeit szorosan összenyomjuk. A tojássárgáját tejjel felverjük, és megkenjük vele a fonatot. A tepsit a sütő középső részébe toljuk.
Sütési idő: kb. 40-45 perc
Kérjük, vegye figyelemebe saját sütője tulajdonságait!
Szórás:
A mákos copfot megszórjuk kevés porcukorral.
A lisztet sütőporral keverőtálban összekeverjük. Hozzáadjuk a többi hozzávalót, és konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) először a legalacsonyabb, majd a legmagasabb fokozaton tésztává dolgozzuk, majd hengerré formázzuk.
Töltelék:
A hozzávalókat tálba öntjük, és jól összekeverjük. A tésztát téglalappá (kb. 40 x 35 cm) nyújtjuk, és a töltelékkel megkenjük, közben a szélén kb. 1 cm-t szabadon hagyunk. A tésztát a hosszanti oldaláról feltekerjük. A hengert éles késsel hosszában egyszer teljesen átvágjuk (1. kép), odafigyelve arra, hogy a hengert pont a közepén vágjuk el.
Mindkét tésztacsíkot a vágott oldalával felfelé egymás köré csavarjuk (2. kép), a fonatot a tepsibe tesszük, és a végeit szorosan összenyomjuk. A tojássárgáját tejjel felverjük, és megkenjük vele a fonatot. A tepsit a sütő középső részébe toljuk.
Sütési idő: kb. 40-45 perc
Kérjük, vegye figyelemebe saját sütője tulajdonságait!
Szórás:
A mákos copfot megszórjuk kevés porcukorral.
Tippek:
A copf-ot még aznap fogyasszuk el, másnapra nagyon kiszárad és megkeményedik - viszont jól fagyasztható, ha későbbre is szeretnél eltenni.
A Mákos fonatot készíthetjük mogyorós-diós töltelékkel is.
A Mákos fonatot készíthetjük mogyorós-diós töltelékkel is.


Hozzászólások
Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.
Hozzászólás írása
Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!
Hozzászólás törlése
Biztosan törölni szeretnéd a "" hez írt hozzászólásod?