Csillag Nincs értékelve
Kedvencnek jelölöm Kedvelés

Lekvárral töltött gombóc

Szükséges idő 40-60 perc között
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Adag kb. 12 db
Recept megosztása

Hozzávalók

kb. 12 db elkészítéséhez

Tésztához:

500 g lisztes burgonya
1 darab tojás (M-es)
25 g olvasztott vaj vagy margarin
25 g búzadara
1 csipet só
kb. 150-180 g búzaliszt

Töltelékhez:

kb. 250 g sűrű baracklekvár

Forgatáshoz:

30 g vaj vagy margarin
kb. 120 g zsemlemorzsa

Tálaláshoz:

némi porcukor

Ezenkívül:

só a főzővízhez
Ezekben a gyűjteményekben található:

Elkészítés lépésről lépésre

Előkészítés:

A burgonyát alaposan megmossuk, majd bő, enyhén sós vízben, héjastól puhára főzzük. Amikor teljesen megpuhult, leszűrjük, még melegen meghámozzuk, krumplinyomón áttörjük, majd letakarva hagyjuk teljesen kihűlni.

Elkészítés:

Tészta:
A tört burgonyát keverőtálba tesszük, hozzáadjuk a tojást, az olvasztott zsiradékot, a búzadarát és a sót, és konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) röviden összedolgozzuk. Ezután munkafelületre borítjuk, és kézzel, apránként hozzádolgozunk a lisztből annyit, hogy sima, nem ragacsos állagú, de puha tésztát kapjunk.

A tésztát jól belisztezett munkafelületen hengerré formázzuk, és kb. 12 egyforma méretű darabra osztjuk. Minden darabot lisztezett kézzel ellapítunk. 1-1 szűk evőkanálnyi lekvárt teszünk a közepükbe, majd a tésztát a lekvár köré hajtjuk, összecsípjük és gombócokká formázzuk. A gombócokat lobogó, forró, enyhén sós vízbe tesszük, majd közepes lángon főzni kezdjük. Megvárjuk, míg feljönnek a víz felszínére, ezután további 4-5 percet főzzük.

Forgatás:
A vajat vagy margarint serpenyőben megolvasztjuk. Hozzáadjuk a vanillincukrot és a zsemlemorzsát, és keverés közben addig forrósítjuk, míg a morzsa enyhén megbarnul. A gombócokat szűrőkanállal kivesszük a vízből, lecsöpögtetjük, ezután a morzsában rögtön megforgatjuk, és porcukorral meghintve tálaljuk.

Tippek:

A liszt pontos mennyisége a felhasznált burgonya fajtájától függ, ezért érdemes a tészta összeállítása közben apránként adagolni.
Tálalhatunk a gombócok mellé vaníliás Dr. Oetker Desszertöntetet.
Lekvárral töltött gombóc

Hozzászólások

Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.

Hozzászólás írása

Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!

Recept ajánló

Szükséges idő Több, mint 60 perc
24 Kedvelés
Nehézség Tapasztalatot kíván
Szükséges idő Több, mint 60 perc
52 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő Több, mint 60 perc
5 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Legújabb cikkek

Dátum 2024-10-17
0 Kedvelés

Régi receptek modern csavarokkal

Hagyományőrzés vagy trendkövetés? A kettő nem zárja ki egymást, ha a klasszikus receptek összetevőit, ízvilágát, külső megjelenését többé-kevésbé újragondoljuk.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-09-06
0 Kedvelés

Modern vívmányok a Dr. Oetker életében

Elérkeztünk a Dr. Oetker történetéről szóló cikksorozatunk záró részéhez, amelyben az elmúlt évtizedek újdonságait vesszük górcső alá a magyar nyelvű szakácskönyvek megjelenésétől kezdve egészen az online felületeken publikált receptekig.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-09-06
0 Kedvelés

Klasszikus krémes, és ahogy a Dr. Oetker ajánlja

A Dr. Oetker történetét bemutató cikksorozatunk első részéből már kiderült, hogy a márka megszületésekor milyen forradalmi újításnak számítottak az Oetker receptfüzetek. Lássuk, hogyan folytatódott a történet, és fonódott össze a népszerű krémessel.

Elolvasom Elolvasom
© Copyright | All rights reserved | Dr. Oetker Magyarország Kft.
Hiba
A kedvencekhez adáshoz kérjük jelentkezz be!