Csillag Nincs értékelve
Kedvencnek jelölöm Kedvelés

Lekvárral töltött gombóc

Szükséges idő 40-60 perc között
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Adag kb. 12 db
Recept megosztása

Hozzávalók

kb. 12 db elkészítéséhez

Tésztához:

500 g lisztes burgonya
1 darab tojás (M-es)
25 g olvasztott vaj vagy margarin
25 g búzadara
1 csipet só
kb. 150-180 g búzaliszt

Töltelékhez:

kb. 250 g sűrű baracklekvár

Forgatáshoz:

30 g vaj vagy margarin
kb. 120 g zsemlemorzsa

Tálaláshoz:

némi porcukor

Ezenkívül:

só a főzővízhez
Ezekben a gyűjteményekben található:

Elkészítés lépésről lépésre

Előkészítés:

A burgonyát alaposan megmossuk, majd bő, enyhén sós vízben, héjastól puhára főzzük. Amikor teljesen megpuhult, leszűrjük, még melegen meghámozzuk, krumplinyomón áttörjük, majd letakarva hagyjuk teljesen kihűlni.

Elkészítés:

Tészta:
A tört burgonyát keverőtálba tesszük, hozzáadjuk a tojást, az olvasztott zsiradékot, a búzadarát és a sót, és konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) röviden összedolgozzuk. Ezután munkafelületre borítjuk, és kézzel, apránként hozzádolgozunk a lisztből annyit, hogy sima, nem ragacsos állagú, de puha tésztát kapjunk.

A tésztát jól belisztezett munkafelületen hengerré formázzuk, és kb. 12 egyforma méretű darabra osztjuk. Minden darabot lisztezett kézzel ellapítunk. 1-1 szűk evőkanálnyi lekvárt teszünk a közepükbe, majd a tésztát a lekvár köré hajtjuk, összecsípjük és gombócokká formázzuk. A gombócokat lobogó, forró, enyhén sós vízbe tesszük, majd közepes lángon főzni kezdjük. Megvárjuk, míg feljönnek a víz felszínére, ezután további 4-5 percet főzzük.

Forgatás:
A vajat vagy margarint serpenyőben megolvasztjuk. Hozzáadjuk a vanillincukrot és a zsemlemorzsát, és keverés közben addig forrósítjuk, míg a morzsa enyhén megbarnul. A gombócokat szűrőkanállal kivesszük a vízből, lecsöpögtetjük, ezután a morzsában rögtön megforgatjuk, és porcukorral meghintve tálaljuk.

Tippek:

A liszt pontos mennyisége a felhasznált burgonya fajtájától függ, ezért érdemes a tészta összeállítása közben apránként adagolni.
Tálalhatunk a gombócok mellé vaníliás Dr. Oetker Desszertöntetet.
Lekvárral töltött gombóc

Hozzászólások

Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.

Hozzászólás írása

Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!

Recept ajánló

Szükséges idő Több, mint 60 perc
5 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 40-60 perc között
21 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 0-20 perc között
42 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Legújabb cikkek

Dátum 2024-10-17
0 Kedvelés

Régi receptek modern csavarokkal

Hagyományőrzés vagy trendkövetés? A kettő nem zárja ki egymást, ha a klasszikus receptek összetevőit, ízvilágát, külső megjelenését többé-kevésbé újragondoljuk.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-09-06
0 Kedvelés

Modern vívmányok a Dr. Oetker életében

Elérkeztünk a Dr. Oetker történetéről szóló cikksorozatunk záró részéhez, amelyben az elmúlt évtizedek újdonságait vesszük górcső alá a magyar nyelvű szakácskönyvek megjelenésétől kezdve egészen az online felületeken publikált receptekig.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-09-06
0 Kedvelés

Klasszikus krémes, és ahogy a Dr. Oetker ajánlja

A Dr. Oetker történetét bemutató cikksorozatunk első részéből már kiderült, hogy a márka megszületésekor milyen forradalmi újításnak számítottak az Oetker receptfüzetek. Lássuk, hogyan folytatódott a történet, és fonódott össze a népszerű krémessel.

Elolvasom Elolvasom
© Copyright | All rights reserved | Dr. Oetker Magyarország Kft.
Hiba
A kedvencekhez adáshoz kérjük jelentkezz be!