
Lekvárral töltött gombóc



Hozzávalók
Tésztához:
500 g lisztes burgonya
1 darab tojás (M-es)
25 g olvasztott vaj vagy margarin
25 g búzadara
1 csipet só
kb. 150-180 g búzaliszt
Töltelékhez:
kb. 250 g sűrű baracklekvár
Forgatáshoz:
30 g vaj vagy margarin
kb. 120 g zsemlemorzsa
2 tasak Dr. Oetker Vanillincukor
Tálaláshoz:
némi porcukor
Ezenkívül:
só a főzővízhez
Elkészítés
Előkészítés:
A burgonyát alaposan megmossuk, majd bő, enyhén sós vízben, héjastól puhára főzzük. Amikor teljesen megpuhult, leszűrjük, még melegen meghámozzuk, krumplinyomón áttörjük, majd letakarva hagyjuk teljesen kihűlni.
Elkészítés:
Tészta:
A tört burgonyát keverőtálba tesszük, hozzáadjuk a tojást, az olvasztott zsiradékot, a búzadarát és a sót, és konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) röviden összedolgozzuk. Ezután munkafelületre borítjuk, és kézzel, apránként hozzádolgozunk a lisztből annyit, hogy sima, nem ragacsos állagú, de puha tésztát kapjunk.
A tésztát jól belisztezett munkafelületen hengerré formázzuk, és kb. 12 egyforma méretű darabra osztjuk. Minden darabot lisztezett kézzel ellapítunk. 1-1 szűk evőkanálnyi lekvárt teszünk a közepükbe, majd a tésztát a lekvár köré hajtjuk, összecsípjük és gombócokká formázzuk. A gombócokat lobogó, forró, enyhén sós vízbe tesszük, majd közepes lángon főzni kezdjük. Megvárjuk, míg feljönnek a víz felszínére, ezután további 4-5 percet főzzük.
Forgatás:
A vajat vagy margarint serpenyőben megolvasztjuk. Hozzáadjuk a vanillincukrot és a zsemlemorzsát, és keverés közben addig forrósítjuk, míg a morzsa enyhén megbarnul. A gombócokat szűrőkanállal kivesszük a vízből, lecsöpögtetjük, ezután a morzsában rögtön megforgatjuk, és porcukorral meghintve tálaljuk.
A tört burgonyát keverőtálba tesszük, hozzáadjuk a tojást, az olvasztott zsiradékot, a búzadarát és a sót, és konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) röviden összedolgozzuk. Ezután munkafelületre borítjuk, és kézzel, apránként hozzádolgozunk a lisztből annyit, hogy sima, nem ragacsos állagú, de puha tésztát kapjunk.
A tésztát jól belisztezett munkafelületen hengerré formázzuk, és kb. 12 egyforma méretű darabra osztjuk. Minden darabot lisztezett kézzel ellapítunk. 1-1 szűk evőkanálnyi lekvárt teszünk a közepükbe, majd a tésztát a lekvár köré hajtjuk, összecsípjük és gombócokká formázzuk. A gombócokat lobogó, forró, enyhén sós vízbe tesszük, majd közepes lángon főzni kezdjük. Megvárjuk, míg feljönnek a víz felszínére, ezután további 4-5 percet főzzük.
Forgatás:
A vajat vagy margarint serpenyőben megolvasztjuk. Hozzáadjuk a vanillincukrot és a zsemlemorzsát, és keverés közben addig forrósítjuk, míg a morzsa enyhén megbarnul. A gombócokat szűrőkanállal kivesszük a vízből, lecsöpögtetjük, ezután a morzsában rögtön megforgatjuk, és porcukorral meghintve tálaljuk.
Tippek:
A liszt pontos mennyisége a felhasznált burgonya fajtájától függ, ezért érdemes a tészta összeállítása közben apránként adagolni.
Tálalhatunk a gombócok mellé vaníliás Dr. Oetker Desszertöntetet.
Tálalhatunk a gombócok mellé vaníliás Dr. Oetker Desszertöntetet.

Kedvencnek jelölöm

Lekvárral töltött gombóc
Hozzávalók
kb. 12 db elkészítéséhez
Tésztához:
500 g lisztes burgonya
1 darab tojás (M-es)
25 g olvasztott vaj vagy margarin
25 g búzadara
1 csipet só
kb. 150-180 g búzaliszt
Töltelékhez:
kb. 250 g sűrű baracklekvár
Tálaláshoz:
némi porcukor
Ezenkívül:
só a főzővízhez
Ezekben a gyűjteményekben található:
Elkészítés lépésről lépésre
Előkészítés:
A burgonyát alaposan megmossuk, majd bő, enyhén sós vízben, héjastól puhára főzzük. Amikor teljesen megpuhult, leszűrjük, még melegen meghámozzuk, krumplinyomón áttörjük, majd letakarva hagyjuk teljesen kihűlni.
Elkészítés:
Tészta:
A tört burgonyát keverőtálba tesszük, hozzáadjuk a tojást, az olvasztott zsiradékot, a búzadarát és a sót, és konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) röviden összedolgozzuk. Ezután munkafelületre borítjuk, és kézzel, apránként hozzádolgozunk a lisztből annyit, hogy sima, nem ragacsos állagú, de puha tésztát kapjunk.
A tésztát jól belisztezett munkafelületen hengerré formázzuk, és kb. 12 egyforma méretű darabra osztjuk. Minden darabot lisztezett kézzel ellapítunk. 1-1 szűk evőkanálnyi lekvárt teszünk a közepükbe, majd a tésztát a lekvár köré hajtjuk, összecsípjük és gombócokká formázzuk. A gombócokat lobogó, forró, enyhén sós vízbe tesszük, majd közepes lángon főzni kezdjük. Megvárjuk, míg feljönnek a víz felszínére, ezután további 4-5 percet főzzük.
Forgatás:
A vajat vagy margarint serpenyőben megolvasztjuk. Hozzáadjuk a vanillincukrot és a zsemlemorzsát, és keverés közben addig forrósítjuk, míg a morzsa enyhén megbarnul. A gombócokat szűrőkanállal kivesszük a vízből, lecsöpögtetjük, ezután a morzsában rögtön megforgatjuk, és porcukorral meghintve tálaljuk.
A tört burgonyát keverőtálba tesszük, hozzáadjuk a tojást, az olvasztott zsiradékot, a búzadarát és a sót, és konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) röviden összedolgozzuk. Ezután munkafelületre borítjuk, és kézzel, apránként hozzádolgozunk a lisztből annyit, hogy sima, nem ragacsos állagú, de puha tésztát kapjunk.
A tésztát jól belisztezett munkafelületen hengerré formázzuk, és kb. 12 egyforma méretű darabra osztjuk. Minden darabot lisztezett kézzel ellapítunk. 1-1 szűk evőkanálnyi lekvárt teszünk a közepükbe, majd a tésztát a lekvár köré hajtjuk, összecsípjük és gombócokká formázzuk. A gombócokat lobogó, forró, enyhén sós vízbe tesszük, majd közepes lángon főzni kezdjük. Megvárjuk, míg feljönnek a víz felszínére, ezután további 4-5 percet főzzük.
Forgatás:
A vajat vagy margarint serpenyőben megolvasztjuk. Hozzáadjuk a vanillincukrot és a zsemlemorzsát, és keverés közben addig forrósítjuk, míg a morzsa enyhén megbarnul. A gombócokat szűrőkanállal kivesszük a vízből, lecsöpögtetjük, ezután a morzsában rögtön megforgatjuk, és porcukorral meghintve tálaljuk.
Tippek:
A liszt pontos mennyisége a felhasznált burgonya fajtájától függ, ezért érdemes a tészta összeállítása közben apránként adagolni.
Tálalhatunk a gombócok mellé vaníliás Dr. Oetker Desszertöntetet.
Tálalhatunk a gombócok mellé vaníliás Dr. Oetker Desszertöntetet.

Legújabb cikkek
1

Uzsonnasütemények Airfryerben
Akár uzsonnára, vagy reggelire, tízóraira varázsolnánk frissen sült finomságokat az asztalra, a forró levegős fritőzre mindig számíthatunk.

2

Így süss Airfryerben – Alap tudnivalók és praktikák
A népszerű konyhai eszköz nem csak a ropogós sült krumpli elkészítésében remekel, hanem finom és változatos sütemények is készíthetők benne.

3

Régi receptek modern csavarokkal
Hagyományőrzés vagy trendkövetés? A kettő nem zárja ki egymást, ha a klasszikus receptek összetevőit, ízvilágát, külső megjelenését többé-kevésbé újragondoljuk.

Hozzászólások
Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.
Hozzászólás írása
Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!
Hozzászólás törlése
Biztosan törölni szeretnéd a "" hez írt hozzászólásod?