Csillag Nincs értékelve
Kedvencnek jelölöm Kedvelés

Kardamomos-pudingos csomók

Szükséges idő Több, mint 60 perc
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Adag 15 darab
Recept megosztása

Hozzávalók

15 darab elkészítéséhez

Tepsihez kb. 35x40 cm:

sütőpapír

Élesztős tésztához:

175 ml tej
75 g vaj vagy margarin
500 g búzaliszt
75 g cukor
kb. ½ teáskanál őrölt kardamom
1 csipet só
2 darab tojás (M-es)

Kenéshez:

50 g lágy vaj vagy margarin

Töltelékhez:

1-2 evőkanál cukor
300 ml tej

Szóráshoz:

50 g vaj vagy margarin
1 evőkanál cukor
fél kávéskanál őrölt fahéj
némi őrölt kardamom
Ezekben a gyűjteményekben található:

Elkészítés lépésről lépésre

Előkészítés:

A tésztához melegítsük fel a tejet, és olvasszuk fel benne a vajat vagy margarint.

Elkészítés:

Tészta:
Tegyük a lisztet és az élesztőt egy keverőtálba és alaposan keverjük át. Adjuk hozzá a többi hozzávalót és a meleg tej-zsír keveréket, és keverjük össze az egészet konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) rövid ideig a legalacsonyabb fokozaton, majd kb. 5 percig dagasszuk a legmagasabb fokozaton, hogy sima tésztát kapjunk. Fedjük le a tésztát egy konyharuhával, és hagyjuk meleg helyen addig, amíg láthatóan meg nem nő a tészta mérete (kb. 45-50 perc). Béleljük ki a tepsit sütőpapírral.

Formázás:
Enyhén lisztezett munkafelületen gyúrjuk át a tésztát, és formázza rúdba. A rudat nyújtsuk ki téglalap alakúra (kb. 45 x 60 cm). A tészta egyik felét (45 x 30 cm) kenjük meg a lágy vajjal vagy margarinnal, majd hajtsuk rá a tészta másik felét. Vágjuk a tésztát körülbelül 15 db csíkra (3 x 30 cm). Formázzuk a csíkokat csomókká, hagyva egy nagyobb lyukat, és helyezzük a tepsire.

Töltelék:
Készítsük el a pudingot a tejjel és cukorral a csomagolás utasításai szerint, és tegyük félre kb. 10 percet hűlni, majd alaposan keverjük át és töltsük a mélyedésekbe. Hagyjuk a süteményeket ismét megkelni, amíg láthatóan meg nem nőnek (kb. 15-20 perc). Melegítsük elő a sütőt.

Alsó és felső sütés: kb. 200 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)

A tepsit tegyük a sütő középső részébe és süssük meg a süteményt.

Sütési idő: kb. 22-25 perc

Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!

Olvasszuk meg a vajat vagy margarint. Keverjük össze a fahéjat, a cukrot és a kardamom-ot. Helyezzük a csomókat a tepsivel együtt egy süteményrácsra, és kenjük meg az olvasztott vajjal vagy margarinnal. Azonnal szórjuk meg a cukorkeverékkel és hagyjuk kihűlni, vagy még langyosan fogyasszuk.

Tippek:

A sütemény fagyasztható.
Elkészíthetjük puncs vagy eperpudinggal is a tölteléket.
Kardamomos-pudingos csomók

Hozzászólások

Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.

Hozzászólás írása

Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!

Legújabb cikkek

Dátum 2024-10-17
0 Kedvelés

Régi receptek modern csavarokkal

Hagyományőrzés vagy trendkövetés? A kettő nem zárja ki egymást, ha a klasszikus receptek összetevőit, ízvilágát, külső megjelenését többé-kevésbé újragondoljuk.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-09-06
0 Kedvelés

Modern vívmányok a Dr. Oetker életében

Elérkeztünk a Dr. Oetker történetéről szóló cikksorozatunk záró részéhez, amelyben az elmúlt évtizedek újdonságait vesszük górcső alá a magyar nyelvű szakácskönyvek megjelenésétől kezdve egészen az online felületeken publikált receptekig.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-09-06
0 Kedvelés

Klasszikus krémes, és ahogy a Dr. Oetker ajánlja

A Dr. Oetker történetét bemutató cikksorozatunk első részéből már kiderült, hogy a márka megszületésekor milyen forradalmi újításnak számítottak az Oetker receptfüzetek. Lássuk, hogyan folytatódott a történet, és fonódott össze a népszerű krémessel.

Elolvasom Elolvasom
© Copyright | All rights reserved | Dr. Oetker Magyarország Kft.
Hiba
A kedvencekhez adáshoz kérjük jelentkezz be!