Kardamomos-pudingos csomók
Hozzávalók
Tepsihez kb. 35x40 cm:
sütőpapír
Élesztős tésztához:
175 ml tej
75 g vaj vagy margarin
500 g búzaliszt
1 tasak Dr. Oetker Instant élesztő
75 g cukor
1 tasak Dr. Oetker Vanillincukor
kb. ½ teáskanál őrölt kardamom
1 csipet só
2 darab tojás (M-es)
Kenéshez:
50 g lágy vaj vagy margarin
Töltelékhez:
1 tasak. Dr. Oetker Eredeti puding vaníliaízű
1-2 evőkanál cukor
300 ml tej
Szóráshoz:
50 g vaj vagy margarin
1 evőkanál cukor
fél kávéskanál őrölt fahéj
némi őrölt kardamom
Elkészítés
Előkészítés:
A tésztához melegítsük fel a tejet, és olvasszuk fel benne a vajat vagy margarint.
Elkészítés:
Tészta:
Tegyük a lisztet és az élesztőt egy keverőtálba és alaposan keverjük át. Adjuk hozzá a többi hozzávalót és a meleg tej-zsír keveréket, és keverjük össze az egészet konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) rövid ideig a legalacsonyabb fokozaton, majd kb. 5 percig dagasszuk a legmagasabb fokozaton, hogy sima tésztát kapjunk. Fedjük le a tésztát egy konyharuhával, és hagyjuk meleg helyen addig, amíg láthatóan meg nem nő a tészta mérete (kb. 45-50 perc). Béleljük ki a tepsit sütőpapírral.
Formázás:
Enyhén lisztezett munkafelületen gyúrjuk át a tésztát, és formázza rúdba. A rudat nyújtsuk ki téglalap alakúra (kb. 45 x 60 cm). A tészta egyik felét (45 x 30 cm) kenjük meg a lágy vajjal vagy margarinnal, majd hajtsuk rá a tészta másik felét. Vágjuk a tésztát körülbelül 15 db csíkra (3 x 30 cm). Formázzuk a csíkokat csomókká, hagyva egy nagyobb lyukat, és helyezzük a tepsire.
Töltelék:
Készítsük el a pudingot a tejjel és cukorral a csomagolás utasításai szerint, és tegyük félre kb. 10 percet hűlni, majd alaposan keverjük át és töltsük a mélyedésekbe. Hagyjuk a süteményeket ismét megkelni, amíg láthatóan meg nem nőnek (kb. 15-20 perc). Melegítsük elő a sütőt.
Alsó és felső sütés: kb. 200 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
A tepsit tegyük a sütő középső részébe és süssük meg a süteményt.
Sütési idő: kb. 22-25 perc
Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
Olvasszuk meg a vajat vagy margarint. Keverjük össze a fahéjat, a cukrot és a kardamom-ot. Helyezzük a csomókat a tepsivel együtt egy süteményrácsra, és kenjük meg az olvasztott vajjal vagy margarinnal. Azonnal szórjuk meg a cukorkeverékkel és hagyjuk kihűlni, vagy még langyosan fogyasszuk.
Tegyük a lisztet és az élesztőt egy keverőtálba és alaposan keverjük át. Adjuk hozzá a többi hozzávalót és a meleg tej-zsír keveréket, és keverjük össze az egészet konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) rövid ideig a legalacsonyabb fokozaton, majd kb. 5 percig dagasszuk a legmagasabb fokozaton, hogy sima tésztát kapjunk. Fedjük le a tésztát egy konyharuhával, és hagyjuk meleg helyen addig, amíg láthatóan meg nem nő a tészta mérete (kb. 45-50 perc). Béleljük ki a tepsit sütőpapírral.
Formázás:
Enyhén lisztezett munkafelületen gyúrjuk át a tésztát, és formázza rúdba. A rudat nyújtsuk ki téglalap alakúra (kb. 45 x 60 cm). A tészta egyik felét (45 x 30 cm) kenjük meg a lágy vajjal vagy margarinnal, majd hajtsuk rá a tészta másik felét. Vágjuk a tésztát körülbelül 15 db csíkra (3 x 30 cm). Formázzuk a csíkokat csomókká, hagyva egy nagyobb lyukat, és helyezzük a tepsire.
Töltelék:
Készítsük el a pudingot a tejjel és cukorral a csomagolás utasításai szerint, és tegyük félre kb. 10 percet hűlni, majd alaposan keverjük át és töltsük a mélyedésekbe. Hagyjuk a süteményeket ismét megkelni, amíg láthatóan meg nem nőnek (kb. 15-20 perc). Melegítsük elő a sütőt.
Alsó és felső sütés: kb. 200 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
A tepsit tegyük a sütő középső részébe és süssük meg a süteményt.
Sütési idő: kb. 22-25 perc
Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
Olvasszuk meg a vajat vagy margarint. Keverjük össze a fahéjat, a cukrot és a kardamom-ot. Helyezzük a csomókat a tepsivel együtt egy süteményrácsra, és kenjük meg az olvasztott vajjal vagy margarinnal. Azonnal szórjuk meg a cukorkeverékkel és hagyjuk kihűlni, vagy még langyosan fogyasszuk.
Tippek:
A sütemény fagyasztható.
Elkészíthetjük puncs vagy eperpudinggal is a tölteléket.
Elkészíthetjük puncs vagy eperpudinggal is a tölteléket.
Kedvencnek jelölöm
Kardamomos-pudingos csomók
Hozzávalók
15 darab elkészítéséhez
Tepsihez kb. 35x40 cm:
sütőpapír
Élesztős tésztához:
175 ml tej
75 g vaj vagy margarin
500 g búzaliszt
1 tasak Dr. Oetker Instant Élesztő
75 g cukor
1 tasak Dr. Oetker Vanillincukor
kb. ½ teáskanál őrölt kardamom
1 csipet só
2 darab tojás (M-es)
Kenéshez:
50 g lágy vaj vagy margarin
Szóráshoz:
50 g vaj vagy margarin
1 evőkanál cukor
fél kávéskanál őrölt fahéj
némi őrölt kardamom
Elkészítés lépésről lépésre
Előkészítés:
A tésztához melegítsük fel a tejet, és olvasszuk fel benne a vajat vagy margarint.
Elkészítés:
Tészta:
Tegyük a lisztet és az élesztőt egy keverőtálba és alaposan keverjük át. Adjuk hozzá a többi hozzávalót és a meleg tej-zsír keveréket, és keverjük össze az egészet konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) rövid ideig a legalacsonyabb fokozaton, majd kb. 5 percig dagasszuk a legmagasabb fokozaton, hogy sima tésztát kapjunk. Fedjük le a tésztát egy konyharuhával, és hagyjuk meleg helyen addig, amíg láthatóan meg nem nő a tészta mérete (kb. 45-50 perc). Béleljük ki a tepsit sütőpapírral.
Formázás:
Enyhén lisztezett munkafelületen gyúrjuk át a tésztát, és formázza rúdba. A rudat nyújtsuk ki téglalap alakúra (kb. 45 x 60 cm). A tészta egyik felét (45 x 30 cm) kenjük meg a lágy vajjal vagy margarinnal, majd hajtsuk rá a tészta másik felét. Vágjuk a tésztát körülbelül 15 db csíkra (3 x 30 cm). Formázzuk a csíkokat csomókká, hagyva egy nagyobb lyukat, és helyezzük a tepsire.
Töltelék:
Készítsük el a pudingot a tejjel és cukorral a csomagolás utasításai szerint, és tegyük félre kb. 10 percet hűlni, majd alaposan keverjük át és töltsük a mélyedésekbe. Hagyjuk a süteményeket ismét megkelni, amíg láthatóan meg nem nőnek (kb. 15-20 perc). Melegítsük elő a sütőt.
Alsó és felső sütés: kb. 200 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
A tepsit tegyük a sütő középső részébe és süssük meg a süteményt.
Sütési idő: kb. 22-25 perc
Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
Olvasszuk meg a vajat vagy margarint. Keverjük össze a fahéjat, a cukrot és a kardamom-ot. Helyezzük a csomókat a tepsivel együtt egy süteményrácsra, és kenjük meg az olvasztott vajjal vagy margarinnal. Azonnal szórjuk meg a cukorkeverékkel és hagyjuk kihűlni, vagy még langyosan fogyasszuk.
Tegyük a lisztet és az élesztőt egy keverőtálba és alaposan keverjük át. Adjuk hozzá a többi hozzávalót és a meleg tej-zsír keveréket, és keverjük össze az egészet konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) rövid ideig a legalacsonyabb fokozaton, majd kb. 5 percig dagasszuk a legmagasabb fokozaton, hogy sima tésztát kapjunk. Fedjük le a tésztát egy konyharuhával, és hagyjuk meleg helyen addig, amíg láthatóan meg nem nő a tészta mérete (kb. 45-50 perc). Béleljük ki a tepsit sütőpapírral.
Formázás:
Enyhén lisztezett munkafelületen gyúrjuk át a tésztát, és formázza rúdba. A rudat nyújtsuk ki téglalap alakúra (kb. 45 x 60 cm). A tészta egyik felét (45 x 30 cm) kenjük meg a lágy vajjal vagy margarinnal, majd hajtsuk rá a tészta másik felét. Vágjuk a tésztát körülbelül 15 db csíkra (3 x 30 cm). Formázzuk a csíkokat csomókká, hagyva egy nagyobb lyukat, és helyezzük a tepsire.
Töltelék:
Készítsük el a pudingot a tejjel és cukorral a csomagolás utasításai szerint, és tegyük félre kb. 10 percet hűlni, majd alaposan keverjük át és töltsük a mélyedésekbe. Hagyjuk a süteményeket ismét megkelni, amíg láthatóan meg nem nőnek (kb. 15-20 perc). Melegítsük elő a sütőt.
Alsó és felső sütés: kb. 200 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
A tepsit tegyük a sütő középső részébe és süssük meg a süteményt.
Sütési idő: kb. 22-25 perc
Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
Olvasszuk meg a vajat vagy margarint. Keverjük össze a fahéjat, a cukrot és a kardamom-ot. Helyezzük a csomókat a tepsivel együtt egy süteményrácsra, és kenjük meg az olvasztott vajjal vagy margarinnal. Azonnal szórjuk meg a cukorkeverékkel és hagyjuk kihűlni, vagy még langyosan fogyasszuk.
Tippek:
A sütemény fagyasztható.
Elkészíthetjük puncs vagy eperpudinggal is a tölteléket.
Elkészíthetjük puncs vagy eperpudinggal is a tölteléket.
Legújabb cikkek
1
Uzsonnasütemények Airfryerben
Akár uzsonnára, vagy reggelire, tízóraira varázsolnánk frissen sült finomságokat az asztalra, a forró levegős fritőzre mindig számíthatunk.
2
Így süss Airfryerben – Alap tudnivalók és praktikák
A népszerű konyhai eszköz nem csak a ropogós sült krumpli elkészítésében remekel, hanem finom és változatos sütemények is készíthetők benne.
3
Régi receptek modern csavarokkal
Hagyományőrzés vagy trendkövetés? A kettő nem zárja ki egymást, ha a klasszikus receptek összetevőit, ízvilágát, külső megjelenését többé-kevésbé újragondoljuk.

Hozzászólások
Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.
Hozzászólás írása
Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!
Hozzászólás törlése
Biztosan törölni szeretnéd a "" hez írt hozzászólásod?