
Joghurtos gyümölcstorta



Hozzávalók
Kapcsos tortaformához (Ø 26 cm):
Tésztához:
Joghurtos krémhez:
Gyümölcsös feltéthez:
Elkészítés
Előkészítés:
Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 160 °C (előmelegítve)
Elkészítés:
Keverjük össze a lisztet és a sütőport egy keverőtálban. Adjuk hozzá a többi hozzávalót. Keverjük össze az egészet rövid ideig konyhai robotgéppel(habverő) a legalacsonyabb fokozaton, majd a legmagasabb fokozaton 2 percig, hogy sima tésztát kapjunk. Simítsuk a tésztát a tortaformába és helyezzük a formát a sütőben lévő alsó rácsra.
Sütési idő: kb. 25-28 perc
Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
Vegyük ki a tortaalapot a formából, fordítsuk ki egy sütőpapírral fedett süteményrácsra, és hagyjuk kihűlni.
Távolítsuk el a sütőpapírt. Helyezzük az alapot egy tortalapra, és helyezzünk köré egy tortakarikát.
Joghurtos krém:
A zselatinlapokat 5 percig áztassuk hideg vízben. Óvatosan mossuk meg, tisztítsuk meg és vágjuk félbe az epret. Válogassuk át és mossuk meg az áfonyát. Helyezzük az eper kb. felét a tortakarikához úgy, hogy az eper vágott oldala kifelé, a csúcsa pedig felfelé nézzen, felváltva az áfonyával. A maradék epret vágjuk negyedekre, és rendezzük el a tortalapon a maradék áfonyával együtt.
A habtejszínt verjük kemény habbá. A joghurtot a cukorral és a citromlével keverjük össze egy keverőtálban kézi habverővel. Nyomjuk ki a zselatint, és egy kis serpenyőben kevergetve melegítsük, amíg teljesen feloldódik. A joghurtos keverékből néhány evőkanálnyit keverjünk a feloldott zselatinhoz, majd keverjük a maradék joghurtos keverékhez. A tejszínt 2 adagban forgassuk bele, és kenjük a krémet a tortára, tetejét simítsuk el. Tegyük a tortát legalább 3 órára, vagy egy éjszakára a hűtőszekrénybe.
Feltét:
Tisztítsuk meg a gyümölcsöket, ha szükséges mossuk meg és töröljük szárazra. Vágjuk fel darabokra, és rendezzük el a gyümölcstortán. Keverjük össze kanállal a sárgabaracklekvárt és egy kis szűrőn szűrjük le. Az átszűrt gyümölcskrémet keverjük össze a vízzel egy kis lábosban, és kevergetve forraljuk fel rövid ideig. Egy ecset segítségével vékonyan kenjük a gyümölcsökre.
Lazítsuk meg és távolítsuk el a tortakarikát. Tároljuk a gyümölcstortát tálalásig a hűtőben.


Joghurtos gyümölcstorta
Hozzávalók
kb. 12 szelet elkészítéséhez
Kapcsos tortaformához (Ø 26 cm):
Tésztához:
Joghurtos krémhez:
Gyümölcsös feltéthez:
Elkészítés lépésről lépésre
Előkészítés:
Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 160 °C (előmelegítve)
Elkészítés:
Keverjük össze a lisztet és a sütőport egy keverőtálban. Adjuk hozzá a többi hozzávalót. Keverjük össze az egészet rövid ideig konyhai robotgéppel(habverő) a legalacsonyabb fokozaton, majd a legmagasabb fokozaton 2 percig, hogy sima tésztát kapjunk. Simítsuk a tésztát a tortaformába és helyezzük a formát a sütőben lévő alsó rácsra.
Sütési idő: kb. 25-28 perc
Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
Vegyük ki a tortaalapot a formából, fordítsuk ki egy sütőpapírral fedett süteményrácsra, és hagyjuk kihűlni.
Távolítsuk el a sütőpapírt. Helyezzük az alapot egy tortalapra, és helyezzünk köré egy tortakarikát.
Joghurtos krém:
A zselatinlapokat 5 percig áztassuk hideg vízben. Óvatosan mossuk meg, tisztítsuk meg és vágjuk félbe az epret. Válogassuk át és mossuk meg az áfonyát. Helyezzük az eper kb. felét a tortakarikához úgy, hogy az eper vágott oldala kifelé, a csúcsa pedig felfelé nézzen, felváltva az áfonyával. A maradék epret vágjuk negyedekre, és rendezzük el a tortalapon a maradék áfonyával együtt.
A habtejszínt verjük kemény habbá. A joghurtot a cukorral és a citromlével keverjük össze egy keverőtálban kézi habverővel. Nyomjuk ki a zselatint, és egy kis serpenyőben kevergetve melegítsük, amíg teljesen feloldódik. A joghurtos keverékből néhány evőkanálnyit keverjünk a feloldott zselatinhoz, majd keverjük a maradék joghurtos keverékhez. A tejszínt 2 adagban forgassuk bele, és kenjük a krémet a tortára, tetejét simítsuk el. Tegyük a tortát legalább 3 órára, vagy egy éjszakára a hűtőszekrénybe.
Feltét:
Tisztítsuk meg a gyümölcsöket, ha szükséges mossuk meg és töröljük szárazra. Vágjuk fel darabokra, és rendezzük el a gyümölcstortán. Keverjük össze kanállal a sárgabaracklekvárt és egy kis szűrőn szűrjük le. Az átszűrt gyümölcskrémet keverjük össze a vízzel egy kis lábosban, és kevergetve forraljuk fel rövid ideig. Egy ecset segítségével vékonyan kenjük a gyümölcsökre.
Lazítsuk meg és távolítsuk el a tortakarikát. Tároljuk a gyümölcstortát tálalásig a hűtőben.

Legújabb cikkek

Régi receptek modern csavarokkal
Hagyományőrzés vagy trendkövetés? A kettő nem zárja ki egymást, ha a klasszikus receptek összetevőit, ízvilágát, külső megjelenését többé-kevésbé újragondoljuk.


Modern vívmányok a Dr. Oetker életében
Elérkeztünk a Dr. Oetker történetéről szóló cikksorozatunk záró részéhez, amelyben az elmúlt évtizedek újdonságait vesszük górcső alá a magyar nyelvű szakácskönyvek megjelenésétől kezdve egészen az online felületeken publikált receptekig.


Klasszikus krémes, és ahogy a Dr. Oetker ajánlja
A Dr. Oetker történetét bemutató cikksorozatunk első részéből már kiderült, hogy a márka megszületésekor milyen forradalmi újításnak számítottak az Oetker receptfüzetek. Lássuk, hogyan folytatódott a történet, és fonódott össze a népszerű krémessel.

Hozzászólások
Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.
Hozzászólás írása
Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!
Hozzászólás törlése
Biztosan törölni szeretnéd a "" hez írt hozzászólásod?