Fahéjas csigatorta
Hozzávalók
Csatos tortaformához (Ø 28 cm):
Élesztős tésztához:
Fahéjas töltelékhez:
Krémsajtos feltét:
Elkészítés
Előkészítés:
Elkészítés:
Tegyük a lisztet egy keverőtálba, és alaposan keverjük össze az instant élesztővel. Adjuk hozzá a többi hozzávalót és a meleg tej-zsíradék keveréket. A hozzávalókat konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) rövid ideig a legalacsonyabb fokozaton, majd a legmagasabb fokozaton kb. 5 perc-ig dagasszuk. Egy konyharuhával fedjük le, és hagyjuk a tésztát meleg helyen kelni, amíg láthatóan meg nem nő a mérete (kb. 45-50 perc). Zsiradékkal kenjük ki a tortaformát vagy béleljük ki sütőpapírral.
Töltelék:
A vajat a cukorral és a fahéjjal egy magas falú keverőtálban konyhai robotgéppel (habverő) keverjük alaposan össze.
Formázás:
Szórjuk meg az élesztős tésztát liszttel, és jól lisztezett munkafelületen nyújtsuk ki kb. 50 x 30 cm-es téglalap alakúra. A fahéjas tölteléket kenjük a tésztára. A tésztát a hosszú oldalról haladva szorosan feltekerjük. A tésztatekercset késsel 12 szeletre vágjuk. A szeleteket vágott felükkel felfelé helyezzük, egymástól távolabb a tortaformába, és hagyjuk meleg helyen, további 20-30 percig meleg helyen pihenni. Melegítsük elő a sütőt.
Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 160 °C (előmelegítve)
Fedjük le a sütőrácsot sütőpapírral (ez felfogja a töltelékből esetleg kifolyó zsiradékot), és helyezzük a formát a sütő alsó részébe lévő rácsra.
Sütési idő: kb. 25-30 perc
Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
Feltét:
A lágy vajat vagy margarint és a porcukrot keverőtálban keverjük össze egy konyhai robotgép (habverő) segítségével, majd röviden keverjük bele a krémsajtot. Tegyük a krémsajtos masszát egy kis fagyasztózacskóba.
A fahéjas süteményt a tortaformában egy süteményrácson 5 percig hagyjuk állni, majd lazítsuk meg a rugós forma peremét. Vágjunk le egy kis sarkot a fagyasztózacskóból, és díszítsük a fahéjas süteményt a krémsajtos öntettel. A süteményt langyosan a legjobb fogyasztani.
Tipp:
Fahéjas csigatorta
Hozzávalók
kb. 12 szelet elkészítéséhez
Csatos tortaformához (Ø 28 cm):
Élesztős tésztához:
Fahéjas töltelékhez:
Krémsajtos feltét:
Elkészítés lépésről lépésre
Előkészítés:
Elkészítés:
Tegyük a lisztet egy keverőtálba, és alaposan keverjük össze az instant élesztővel. Adjuk hozzá a többi hozzávalót és a meleg tej-zsíradék keveréket. A hozzávalókat konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) rövid ideig a legalacsonyabb fokozaton, majd a legmagasabb fokozaton kb. 5 perc-ig dagasszuk. Egy konyharuhával fedjük le, és hagyjuk a tésztát meleg helyen kelni, amíg láthatóan meg nem nő a mérete (kb. 45-50 perc). Zsiradékkal kenjük ki a tortaformát vagy béleljük ki sütőpapírral.
Töltelék:
A vajat a cukorral és a fahéjjal egy magas falú keverőtálban konyhai robotgéppel (habverő) keverjük alaposan össze.
Formázás:
Szórjuk meg az élesztős tésztát liszttel, és jól lisztezett munkafelületen nyújtsuk ki kb. 50 x 30 cm-es téglalap alakúra. A fahéjas tölteléket kenjük a tésztára. A tésztát a hosszú oldalról haladva szorosan feltekerjük. A tésztatekercset késsel 12 szeletre vágjuk. A szeleteket vágott felükkel felfelé helyezzük, egymástól távolabb a tortaformába, és hagyjuk meleg helyen, további 20-30 percig meleg helyen pihenni. Melegítsük elő a sütőt.
Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 160 °C (előmelegítve)
Fedjük le a sütőrácsot sütőpapírral (ez felfogja a töltelékből esetleg kifolyó zsiradékot), és helyezzük a formát a sütő alsó részébe lévő rácsra.
Sütési idő: kb. 25-30 perc
Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
Feltét:
A lágy vajat vagy margarint és a porcukrot keverőtálban keverjük össze egy konyhai robotgép (habverő) segítségével, majd röviden keverjük bele a krémsajtot. Tegyük a krémsajtos masszát egy kis fagyasztózacskóba.
A fahéjas süteményt a tortaformában egy süteményrácson 5 percig hagyjuk állni, majd lazítsuk meg a rugós forma peremét. Vágjunk le egy kis sarkot a fagyasztózacskóból, és díszítsük a fahéjas süteményt a krémsajtos öntettel. A süteményt langyosan a legjobb fogyasztani.
Tipp:
Legújabb cikkek
Régi receptek modern csavarokkal
Hagyományőrzés vagy trendkövetés? A kettő nem zárja ki egymást, ha a klasszikus receptek összetevőit, ízvilágát, külső megjelenését többé-kevésbé újragondoljuk.
Modern vívmányok a Dr. Oetker életében
Elérkeztünk a Dr. Oetker történetéről szóló cikksorozatunk záró részéhez, amelyben az elmúlt évtizedek újdonságait vesszük górcső alá a magyar nyelvű szakácskönyvek megjelenésétől kezdve egészen az online felületeken publikált receptekig.
Klasszikus krémes, és ahogy a Dr. Oetker ajánlja
A Dr. Oetker történetét bemutató cikksorozatunk első részéből már kiderült, hogy a márka megszületésekor milyen forradalmi újításnak számítottak az Oetker receptfüzetek. Lássuk, hogyan folytatódott a történet, és fonódott össze a népszerű krémessel.
Hozzászólások
Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.
Hozzászólás írása
Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!
Hozzászólás törlése
Biztosan törölni szeretnéd a "" hez írt hozzászólásod?