Fahéjas csigatorta
Hozzávalók
Csatos tortaformához (Ø 28 cm):
sütőpapír
Élesztős tésztához:
125 ml tej
100 g vaj vagy margarin
400 g búzaliszt
1 tasak Dr. Oetker Instant élesztő
80 g cukor
1 tasak Dr. Oetker Vanillincukor
2 darab tojás (M-es)
Fahéjas töltelékhez:
100 g lágy vaj vagy margarin
70 g cukor
3 teáskanál őrölt fahéj
Krémsajtos feltét:
30 g lágy vaj vagy margarin
30 g porcukor
60 g tejszínes krémsajt
Elkészítés
Előkészítés:
A tésztához melegítsük fel a tejet, és olvasszuk fel benne a vajat vagy margarint.
Elkészítés:
Tészta:
Tegyük a lisztet egy keverőtálba, és alaposan keverjük össze az instant élesztővel. Adjuk hozzá a többi hozzávalót és a meleg tej-zsíradék keveréket. A hozzávalókat konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) rövid ideig a legalacsonyabb fokozaton, majd a legmagasabb fokozaton kb. 5 perc-ig dagasszuk. Egy konyharuhával fedjük le, és hagyjuk a tésztát meleg helyen kelni, amíg láthatóan meg nem nő a mérete (kb. 45-50 perc). Zsiradékkal kenjük ki a tortaformát vagy béleljük ki sütőpapírral.
Töltelék:
A vajat a cukorral és a fahéjjal egy magas falú keverőtálban konyhai robotgéppel (habverő) keverjük alaposan össze.
Formázás:
Szórjuk meg az élesztős tésztát liszttel, és jól lisztezett munkafelületen nyújtsuk ki kb. 50 x 30 cm-es téglalap alakúra. A fahéjas tölteléket kenjük a tésztára. A tésztát a hosszú oldalról haladva szorosan feltekerjük. A tésztatekercset késsel 12 szeletre vágjuk. A szeleteket vágott felükkel felfelé helyezzük, egymástól távolabb a tortaformába, és hagyjuk meleg helyen, további 20-30 percig meleg helyen pihenni. Melegítsük elő a sütőt.
Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 160 °C (előmelegítve)
Fedjük le a sütőrácsot sütőpapírral (ez felfogja a töltelékből esetleg kifolyó zsiradékot), és helyezzük a formát a sütő alsó részébe lévő rácsra.
Sütési idő: kb. 25-30 perc
Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
Feltét:
A lágy vajat vagy margarint és a porcukrot keverőtálban keverjük össze egy konyhai robotgép (habverő) segítségével, majd röviden keverjük bele a krémsajtot. Tegyük a krémsajtos masszát egy kis fagyasztózacskóba.
A fahéjas süteményt a tortaformában egy süteményrácson 5 percig hagyjuk állni, majd lazítsuk meg a rugós forma peremét. Vágjunk le egy kis sarkot a fagyasztózacskóból, és díszítsük a fahéjas süteményt a krémsajtos öntettel. A süteményt langyosan a legjobb fogyasztani.
Tegyük a lisztet egy keverőtálba, és alaposan keverjük össze az instant élesztővel. Adjuk hozzá a többi hozzávalót és a meleg tej-zsíradék keveréket. A hozzávalókat konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) rövid ideig a legalacsonyabb fokozaton, majd a legmagasabb fokozaton kb. 5 perc-ig dagasszuk. Egy konyharuhával fedjük le, és hagyjuk a tésztát meleg helyen kelni, amíg láthatóan meg nem nő a mérete (kb. 45-50 perc). Zsiradékkal kenjük ki a tortaformát vagy béleljük ki sütőpapírral.
Töltelék:
A vajat a cukorral és a fahéjjal egy magas falú keverőtálban konyhai robotgéppel (habverő) keverjük alaposan össze.
Formázás:
Szórjuk meg az élesztős tésztát liszttel, és jól lisztezett munkafelületen nyújtsuk ki kb. 50 x 30 cm-es téglalap alakúra. A fahéjas tölteléket kenjük a tésztára. A tésztát a hosszú oldalról haladva szorosan feltekerjük. A tésztatekercset késsel 12 szeletre vágjuk. A szeleteket vágott felükkel felfelé helyezzük, egymástól távolabb a tortaformába, és hagyjuk meleg helyen, további 20-30 percig meleg helyen pihenni. Melegítsük elő a sütőt.
Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 160 °C (előmelegítve)
Fedjük le a sütőrácsot sütőpapírral (ez felfogja a töltelékből esetleg kifolyó zsiradékot), és helyezzük a formát a sütő alsó részébe lévő rácsra.
Sütési idő: kb. 25-30 perc
Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
Feltét:
A lágy vajat vagy margarint és a porcukrot keverőtálban keverjük össze egy konyhai robotgép (habverő) segítségével, majd röviden keverjük bele a krémsajtot. Tegyük a krémsajtos masszát egy kis fagyasztózacskóba.
A fahéjas süteményt a tortaformában egy süteményrácson 5 percig hagyjuk állni, majd lazítsuk meg a rugós forma peremét. Vágjunk le egy kis sarkot a fagyasztózacskóból, és díszítsük a fahéjas süteményt a krémsajtos öntettel. A süteményt langyosan a legjobb fogyasztani.
Tipp:
A feltétet kenjük rá a süteményre, majd egy evőkanál hátsó felével formázhatjuk.
Kedvencnek jelölöm
Fahéjas csigatorta
Hozzávalók
kb. 12 szelet elkészítéséhez
Csatos tortaformához (Ø 28 cm):
sütőpapír
Élesztős tésztához:
125 ml tej
100 g vaj vagy margarin
400 g búzaliszt
1 tasak Dr. Oetker Instant Élesztő
80 g cukor
1 tasak Dr. Oetker Vanillincukor
2 darab tojás (M-es)
Fahéjas töltelékhez:
100 g lágy vaj vagy margarin
70 g cukor
3 teáskanál őrölt fahéj
Krémsajtos feltét:
30 g lágy vaj vagy margarin
30 g porcukor
60 g tejszínes krémsajt
Elkészítés lépésről lépésre
Előkészítés:
A tésztához melegítsük fel a tejet, és olvasszuk fel benne a vajat vagy margarint.
Elkészítés:
Tészta:
Tegyük a lisztet egy keverőtálba, és alaposan keverjük össze az instant élesztővel. Adjuk hozzá a többi hozzávalót és a meleg tej-zsíradék keveréket. A hozzávalókat konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) rövid ideig a legalacsonyabb fokozaton, majd a legmagasabb fokozaton kb. 5 perc-ig dagasszuk. Egy konyharuhával fedjük le, és hagyjuk a tésztát meleg helyen kelni, amíg láthatóan meg nem nő a mérete (kb. 45-50 perc). Zsiradékkal kenjük ki a tortaformát vagy béleljük ki sütőpapírral.
Töltelék:
A vajat a cukorral és a fahéjjal egy magas falú keverőtálban konyhai robotgéppel (habverő) keverjük alaposan össze.
Formázás:
Szórjuk meg az élesztős tésztát liszttel, és jól lisztezett munkafelületen nyújtsuk ki kb. 50 x 30 cm-es téglalap alakúra. A fahéjas tölteléket kenjük a tésztára. A tésztát a hosszú oldalról haladva szorosan feltekerjük. A tésztatekercset késsel 12 szeletre vágjuk. A szeleteket vágott felükkel felfelé helyezzük, egymástól távolabb a tortaformába, és hagyjuk meleg helyen, további 20-30 percig meleg helyen pihenni. Melegítsük elő a sütőt.
Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 160 °C (előmelegítve)
Fedjük le a sütőrácsot sütőpapírral (ez felfogja a töltelékből esetleg kifolyó zsiradékot), és helyezzük a formát a sütő alsó részébe lévő rácsra.
Sütési idő: kb. 25-30 perc
Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
Feltét:
A lágy vajat vagy margarint és a porcukrot keverőtálban keverjük össze egy konyhai robotgép (habverő) segítségével, majd röviden keverjük bele a krémsajtot. Tegyük a krémsajtos masszát egy kis fagyasztózacskóba.
A fahéjas süteményt a tortaformában egy süteményrácson 5 percig hagyjuk állni, majd lazítsuk meg a rugós forma peremét. Vágjunk le egy kis sarkot a fagyasztózacskóból, és díszítsük a fahéjas süteményt a krémsajtos öntettel. A süteményt langyosan a legjobb fogyasztani.
Tegyük a lisztet egy keverőtálba, és alaposan keverjük össze az instant élesztővel. Adjuk hozzá a többi hozzávalót és a meleg tej-zsíradék keveréket. A hozzávalókat konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) rövid ideig a legalacsonyabb fokozaton, majd a legmagasabb fokozaton kb. 5 perc-ig dagasszuk. Egy konyharuhával fedjük le, és hagyjuk a tésztát meleg helyen kelni, amíg láthatóan meg nem nő a mérete (kb. 45-50 perc). Zsiradékkal kenjük ki a tortaformát vagy béleljük ki sütőpapírral.
Töltelék:
A vajat a cukorral és a fahéjjal egy magas falú keverőtálban konyhai robotgéppel (habverő) keverjük alaposan össze.
Formázás:
Szórjuk meg az élesztős tésztát liszttel, és jól lisztezett munkafelületen nyújtsuk ki kb. 50 x 30 cm-es téglalap alakúra. A fahéjas tölteléket kenjük a tésztára. A tésztát a hosszú oldalról haladva szorosan feltekerjük. A tésztatekercset késsel 12 szeletre vágjuk. A szeleteket vágott felükkel felfelé helyezzük, egymástól távolabb a tortaformába, és hagyjuk meleg helyen, további 20-30 percig meleg helyen pihenni. Melegítsük elő a sütőt.
Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 160 °C (előmelegítve)
Fedjük le a sütőrácsot sütőpapírral (ez felfogja a töltelékből esetleg kifolyó zsiradékot), és helyezzük a formát a sütő alsó részébe lévő rácsra.
Sütési idő: kb. 25-30 perc
Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
Feltét:
A lágy vajat vagy margarint és a porcukrot keverőtálban keverjük össze egy konyhai robotgép (habverő) segítségével, majd röviden keverjük bele a krémsajtot. Tegyük a krémsajtos masszát egy kis fagyasztózacskóba.
A fahéjas süteményt a tortaformában egy süteményrácson 5 percig hagyjuk állni, majd lazítsuk meg a rugós forma peremét. Vágjunk le egy kis sarkot a fagyasztózacskóból, és díszítsük a fahéjas süteményt a krémsajtos öntettel. A süteményt langyosan a legjobb fogyasztani.
Tipp:
A feltétet kenjük rá a süteményre, majd egy evőkanál hátsó felével formázhatjuk.


Hozzászólások
Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.
Hozzászólás írása
Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!
Hozzászólás törlése
Biztosan törölni szeretnéd a "" hez írt hozzászólásod?