Fahéjas csigatorta
Hozzávalók
Csatos tortaformához (Ø 28 cm):
Élesztős tésztához:
Fahéjas töltelékhez:
Krémsajtos feltét:
Elkészítés
Előkészítés:
Elkészítés:
Tegyük a lisztet egy keverőtálba, és alaposan keverjük össze az instant élesztővel. Adjuk hozzá a többi hozzávalót és a meleg tej-zsíradék keveréket. A hozzávalókat konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) rövid ideig a legalacsonyabb fokozaton, majd a legmagasabb fokozaton kb. 5 perc-ig dagasszuk. Egy konyharuhával fedjük le, és hagyjuk a tésztát meleg helyen kelni, amíg láthatóan meg nem nő a mérete (kb. 45-50 perc). Zsiradékkal kenjük ki a tortaformát vagy béleljük ki sütőpapírral.
Töltelék:
A vajat a cukorral és a fahéjjal egy magas falú keverőtálban konyhai robotgéppel (habverő) keverjük alaposan össze.
Formázás:
Szórjuk meg az élesztős tésztát liszttel, és jól lisztezett munkafelületen nyújtsuk ki kb. 50 x 30 cm-es téglalap alakúra. A fahéjas tölteléket kenjük a tésztára. A tésztát a hosszú oldalról haladva szorosan feltekerjük. A tésztatekercset késsel 12 szeletre vágjuk. A szeleteket vágott felükkel felfelé helyezzük, egymástól távolabb a tortaformába, és hagyjuk meleg helyen, további 20-30 percig meleg helyen pihenni. Melegítsük elő a sütőt.
Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 160 °C (előmelegítve)
Fedjük le a sütőrácsot sütőpapírral (ez felfogja a töltelékből esetleg kifolyó zsiradékot), és helyezzük a formát a sütő alsó részébe lévő rácsra.
Sütési idő: kb. 25-30 perc
Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
Feltét:
A lágy vajat vagy margarint és a porcukrot keverőtálban keverjük össze egy konyhai robotgép (habverő) segítségével, majd röviden keverjük bele a krémsajtot. Tegyük a krémsajtos masszát egy kis fagyasztózacskóba.
A fahéjas süteményt a tortaformában egy süteményrácson 5 percig hagyjuk állni, majd lazítsuk meg a rugós forma peremét. Vágjunk le egy kis sarkot a fagyasztózacskóból, és díszítsük a fahéjas süteményt a krémsajtos öntettel. A süteményt langyosan a legjobb fogyasztani.
Tipp:
Fahéjas csigatorta
Hozzávalók
kb. 12 szelet elkészítéséhez
Csatos tortaformához (Ø 28 cm):
Élesztős tésztához:
Fahéjas töltelékhez:
Krémsajtos feltét:
Elkészítés lépésről lépésre
Előkészítés:
Elkészítés:
Tegyük a lisztet egy keverőtálba, és alaposan keverjük össze az instant élesztővel. Adjuk hozzá a többi hozzávalót és a meleg tej-zsíradék keveréket. A hozzávalókat konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) rövid ideig a legalacsonyabb fokozaton, majd a legmagasabb fokozaton kb. 5 perc-ig dagasszuk. Egy konyharuhával fedjük le, és hagyjuk a tésztát meleg helyen kelni, amíg láthatóan meg nem nő a mérete (kb. 45-50 perc). Zsiradékkal kenjük ki a tortaformát vagy béleljük ki sütőpapírral.
Töltelék:
A vajat a cukorral és a fahéjjal egy magas falú keverőtálban konyhai robotgéppel (habverő) keverjük alaposan össze.
Formázás:
Szórjuk meg az élesztős tésztát liszttel, és jól lisztezett munkafelületen nyújtsuk ki kb. 50 x 30 cm-es téglalap alakúra. A fahéjas tölteléket kenjük a tésztára. A tésztát a hosszú oldalról haladva szorosan feltekerjük. A tésztatekercset késsel 12 szeletre vágjuk. A szeleteket vágott felükkel felfelé helyezzük, egymástól távolabb a tortaformába, és hagyjuk meleg helyen, további 20-30 percig meleg helyen pihenni. Melegítsük elő a sütőt.
Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 160 °C (előmelegítve)
Fedjük le a sütőrácsot sütőpapírral (ez felfogja a töltelékből esetleg kifolyó zsiradékot), és helyezzük a formát a sütő alsó részébe lévő rácsra.
Sütési idő: kb. 25-30 perc
Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
Feltét:
A lágy vajat vagy margarint és a porcukrot keverőtálban keverjük össze egy konyhai robotgép (habverő) segítségével, majd röviden keverjük bele a krémsajtot. Tegyük a krémsajtos masszát egy kis fagyasztózacskóba.
A fahéjas süteményt a tortaformában egy süteményrácson 5 percig hagyjuk állni, majd lazítsuk meg a rugós forma peremét. Vágjunk le egy kis sarkot a fagyasztózacskóból, és díszítsük a fahéjas süteményt a krémsajtos öntettel. A süteményt langyosan a legjobb fogyasztani.
Tipp:
Legújabb cikkek
100 éve egy darabka otthon – Sütireceptekkel hódítottak az első Dr. Oetker termékek
Dr. August Oetker hamar felismerte, hogy termékei akkor lesznek igazán népszerűek, ha praktikus tanácsokat, recepteket is ad használatukhoz. Így született meg egy olyan forradalmi újítás, mellyel könnyen belopta magát a századelő háziasszonyainak szívébe.
Magyaros kedvencek Creme VEGA-val
Tejföl nélkül nincs magyar konyha! Cikkünkben megmutatjuk, hogy alternatívájával, a tejmentes, vegán Creme VEGA-val is hamisítatlan hazai ízvilágot varázsolhatunk a tányérunkra.
A nagy fánkkörkép – milyen típusú tésztákból készülhet fánk?
A farsangi szezon elképzelhetetlen fánksütés nélkül! Megunni biztosan nem fogjuk, hiszen számos különböző fajta közül válogathatunk. Lássuk a legnépszerűbbeket!
Hozzászólások
Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.
Hozzászólás írása
Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!
Hozzászólás törlése
Biztosan törölni szeretnéd a "" hez írt hozzászólásod?