Csillag Nincs értékelve
Kedvencnek jelölöm Kedvelés

Fahéjas csigatorta

Szükséges idő Több, mint 60 perc
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Adag kb. 12 szelet
Recept megosztása

Hozzávalók

kb. 12 szelet elkészítéséhez

Csatos tortaformához (Ø 28 cm):

sütőpapír

Élesztős tésztához:

125 ml tej
100 g vaj vagy margarin
400 g búzaliszt
80 g cukor
2 darab tojás (M-es)

Fahéjas töltelékhez:

100 g lágy vaj vagy margarin
70 g cukor
3 teáskanál őrölt fahéj

Krémsajtos feltét:

30 g lágy vaj vagy margarin
30 g porcukor
60 g tejszínes krémsajt
Ezekben a gyűjteményekben található:

Elkészítés lépésről lépésre

Előkészítés:

A tésztához melegítsük fel a tejet, és olvasszuk fel benne a vajat vagy margarint.

Elkészítés:

Tészta:
Tegyük a lisztet egy keverőtálba, és alaposan keverjük össze az instant élesztővel. Adjuk hozzá a többi hozzávalót és a meleg tej-zsíradék keveréket. A hozzávalókat konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) rövid ideig a legalacsonyabb fokozaton, majd a legmagasabb fokozaton kb. 5 perc-ig dagasszuk. Egy konyharuhával fedjük le, és hagyjuk a tésztát meleg helyen kelni, amíg láthatóan meg nem nő a mérete (kb. 45-50 perc). Zsiradékkal kenjük ki a tortaformát vagy béleljük ki sütőpapírral.

Töltelék:
A vajat a cukorral és a fahéjjal egy magas falú keverőtálban konyhai robotgéppel (habverő) keverjük alaposan össze.

Formázás:
Szórjuk meg az élesztős tésztát liszttel, és jól lisztezett munkafelületen nyújtsuk ki kb. 50 x 30 cm-es téglalap alakúra. A fahéjas tölteléket kenjük a tésztára. A tésztát a hosszú oldalról haladva szorosan feltekerjük. A tésztatekercset késsel 12 szeletre vágjuk. A szeleteket vágott felükkel felfelé helyezzük, egymástól távolabb a tortaformába, és hagyjuk meleg helyen, további 20-30 percig meleg helyen pihenni. Melegítsük elő a sütőt.

Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 160 °C (előmelegítve)

Fedjük le a sütőrácsot sütőpapírral (ez felfogja a töltelékből esetleg kifolyó zsiradékot), és helyezzük a formát a sütő alsó részébe lévő rácsra.

Sütési idő: kb. 25-30 perc

Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!

Feltét:
A lágy vajat vagy margarint és a porcukrot keverőtálban keverjük össze egy konyhai robotgép (habverő) segítségével, majd röviden keverjük bele a krémsajtot. Tegyük a krémsajtos masszát egy kis fagyasztózacskóba.

A fahéjas süteményt a tortaformában egy süteményrácson 5 percig hagyjuk állni, majd lazítsuk meg a rugós forma peremét. Vágjunk le egy kis sarkot a fagyasztózacskóból, és díszítsük a fahéjas süteményt a krémsajtos öntettel. A süteményt langyosan a legjobb fogyasztani.

Tipp:

A feltétet kenjük rá a süteményre, majd egy evőkanál hátsó felével formázhatjuk.
Fahéjas csigatorta

Hozzászólások

Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.

Hozzászólás írása

Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!

Legújabb cikkek

Dátum 2024-10-17
0 Kedvelés

Régi receptek modern csavarokkal

Hagyományőrzés vagy trendkövetés? A kettő nem zárja ki egymást, ha a klasszikus receptek összetevőit, ízvilágát, külső megjelenését többé-kevésbé újragondoljuk.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-09-06
0 Kedvelés

Modern vívmányok a Dr. Oetker életében

Elérkeztünk a Dr. Oetker történetéről szóló cikksorozatunk záró részéhez, amelyben az elmúlt évtizedek újdonságait vesszük górcső alá a magyar nyelvű szakácskönyvek megjelenésétől kezdve egészen az online felületeken publikált receptekig.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-09-06
0 Kedvelés

Klasszikus krémes, és ahogy a Dr. Oetker ajánlja

A Dr. Oetker történetét bemutató cikksorozatunk első részéből már kiderült, hogy a márka megszületésekor milyen forradalmi újításnak számítottak az Oetker receptfüzetek. Lássuk, hogyan folytatódott a történet, és fonódott össze a népszerű krémessel.

Elolvasom Elolvasom
© Copyright | All rights reserved | Dr. Oetker Magyarország Kft.
Hiba
A kedvencekhez adáshoz kérjük jelentkezz be!