Zöldséget a sütibe?
2019. január 09.Miért ne? Ritkán, vagy talán soha nem jut az eszünkbe, pedig vannak olyan receptek, melyekben egy adott zöldség kifejezetten növelheti egy-egy süti élvezeti értékét.
Répatorta van?
Talán a répatorta a legismertebb olyan süti, amiben zöldség van. A répa az édes gyökérzöldségek közé tartozik, nem véletlenül ezt eszik ki általában a gyerekek is elsőre a levesből. Így aztán süti-alapanyagnak is kiváló, jól harmonizál az édes ízekkel, olajos magvakkal. Ha elfogadjuk, hogy a répa tökéletes alapanyaga lehet bizonyos sütiknek, a tortán kívül egyéb finomságokkal is próbálkozhatunk.
Cékla, a vitaminbomba
Most érünk a télnek abba a szakaszába, amikor már tényleg csak gyökérzöldségek kaphatók. De ki tenne például céklát a sütijébe? Első blikkre talán nem sokan, pedig érdemes. A süti finom szaftos lesz tőle és sok esetben nem is lehet érezni a cékla ízét. Ráadásul ez a rubinvörös zöldség rendkívül erős vérképző hatású, a benne lévő nyomelemeket a test jól tudja hasznosítani, valamint a vörösvérsejtek regenerálódását és képződését egyaránt serkenti. Tehát mindenképpen jót teszünk magunknak, ha felfedezzük különböző elkészítési és feldolgozási módjait és beiktatjuk étrendünkbe ezt a csodás színű gyökérzöldséget, mely krémessé, lággyá és bársonyossá teheti a tésztáinkat - ha a megfelelő receptet használjuk.
A semleges cukkini
A cukkini önmagában nem feltétlenül nevezhető egy kifejezetten izgalmas zöldségnek, de természetesen neki is megvannak az előnyös tulajdonságai. Nagyon jó textúrát adhat a süteménynek, finom szaftossá válhatnak tőle még az eredetileg szárazabb tészták is.
Bár elsőre merésznek tűnik, de bátran próbálkozzunk a sütikben is a zöldségekkel, lehet, hogy olyan pozitív tapasztalataink lesznek, hogy magunk is meglepődünk.
Kapcsolódó cikkek
Régi receptek modern csavarokkal
Hagyományőrzés vagy trendkövetés? A kettő nem zárja ki egymást, ha a klasszikus receptek összetevőit, ízvilágát, külső megjelenését többé-kevésbé újragondoljuk.
Modern vívmányok a Dr. Oetker életében
Elérkeztünk a Dr. Oetker történetéről szóló cikksorozatunk záró részéhez, amelyben az elmúlt évtizedek újdonságait vesszük górcső alá a magyar nyelvű szakácskönyvek megjelenésétől kezdve egészen az online felületeken publikált receptekig.
Klasszikus krémes, és ahogy a Dr. Oetker ajánlja
A Dr. Oetker történetét bemutató cikksorozatunk első részéből már kiderült, hogy a márka megszületésekor milyen forradalmi újításnak számítottak az Oetker receptfüzetek. Lássuk, hogyan folytatódott a történet, és fonódott össze a népszerű krémessel.
Tízórai- és uzsonnaötletek a gazdaságosság jegyében
Szeptembertől ismét fejtörést okoz, hogy mi kerüljön nap mint nap az uzsonnás dobozba. Legyenek finomak és változatosak a receptek, és a családi költségvetést se terheljék meg túlzottan.
Mentsd a menthetőt! Tippek sütési bakik megelőzésére és korrigálására
Akár veteránok, akár kezdő sütögetők vagyunk, hiba mindig csúszhat a számításunkra. Aggodalomra azonban semmi ok, gyakran a legreménytelenebbnek tűnő helyzet is megoldható!
Retró vendégváró sütemények
Nosztalgikus időutazásra hívjuk az olvasót: idézzük fel együtt a régi idők süteményeit, amelyek bár retrónak tekinthetők, mégis a mai napig ugyanúgy szeretjük és készítjük őket.