Varázslatos vanília
2019. november 08.A vanília édeskés illata semmivel sem keverhető össze, a család kedvenc finomságait pedig még ellenállhatatlanabbá teheti.
Volt idő, amikor nem mindenki juthatott hozzá
A vaníliának már a története is varázslatos. Az aztékok már Amerika felfedezése előtt használták ezt az illatos, édes, de egy kicsit mégis fanyar fűszert. Moctezuma azték uralkodó kedvenc csokoládé italát, a tlilxochlit ízesítette ezzel a jellegzetes ízű fűszerrel.
A vanília ebben az időben társadalmi kiváltságnak számított, kizárólag az azték társadalom kiemelkedő tagjai jutottak hozzá. Az alárendelt Totonaco törzsektől viszont adó fejében szedték be.
Legenda a vanília megjelenéséről
Már eredettörténete is igen romantikusnak nevezhető. A totonacaiak legendája szerint a mesebeli Xanat hercegnő és szerelme vére nyomán fakadtak az első vanília-orchideák. Az elbeszélés szerint a hercegnő nem ment bele egy kényszerházasságba, inkább elmenekült kedvesével. Ám az uralkodó katonái utolérték és legyilkolták őket. Ahol a vérük földet ért, ott sarjadtak az első orchideák.
Amint bekerült a fűszer Európába, hamar elterjedt és igen népszerű lett. Angliában “nemes” fűszerré nyilvánították 1602-ben és I. Elisabeth engedélyezte a vanília felvételét az udvari fűszerek listájára.
A kakaóbab felfedezése a vanília izgalmas ízével társítva divatba hozta a “vaníliás forró csokoládét”. Tény, hogy ez az ikonikus két íz csodálatos összhangban van egymással, nem véletlen tehát, hogy a süteményekben a mai napig igen népszerű ez a párosítás.
Sokoldalúan felhasználható ízesítő
A vanília az orchidea-félék családjába, a vaníliafélék alcsaládjába tartozik. Talán megdöbbentőnek tűnhet az adat, de a vanília nemzetség kb. 65 millió éves, mintegy 30 fajának zöme a Karib szigetekről származik. A ma is ismert és széleskörűen használt fűszernövény évelő kúszónövény. A közép-amerikai örökzöld erdőkkel borított karsztvidéken él, 250-750 m tengerszint feletti magasságon. A sáfrány után a vanília a legdrágább fűszer a világon.
Íze sok mindennel harmonizál, ezért sokoldalúan felhasználható. Kompromisszummentes ízesítője lehet süteményeknek, kompótoknak, fagylaltoknak, krémeknek és általában édes ételeknek, likőröknek, édes leveseknek, mártásoknak.
Kapcsolódó cikkek
Régi receptek modern csavarokkal
Hagyományőrzés vagy trendkövetés? A kettő nem zárja ki egymást, ha a klasszikus receptek összetevőit, ízvilágát, külső megjelenését többé-kevésbé újragondoljuk.
Modern vívmányok a Dr. Oetker életében
Elérkeztünk a Dr. Oetker történetéről szóló cikksorozatunk záró részéhez, amelyben az elmúlt évtizedek újdonságait vesszük górcső alá a magyar nyelvű szakácskönyvek megjelenésétől kezdve egészen az online felületeken publikált receptekig.
Klasszikus krémes, és ahogy a Dr. Oetker ajánlja
A Dr. Oetker történetét bemutató cikksorozatunk első részéből már kiderült, hogy a márka megszületésekor milyen forradalmi újításnak számítottak az Oetker receptfüzetek. Lássuk, hogyan folytatódott a történet, és fonódott össze a népszerű krémessel.
Tízórai- és uzsonnaötletek a gazdaságosság jegyében
Szeptembertől ismét fejtörést okoz, hogy mi kerüljön nap mint nap az uzsonnás dobozba. Legyenek finomak és változatosak a receptek, és a családi költségvetést se terheljék meg túlzottan.
Mentsd a menthetőt! Tippek sütési bakik megelőzésére és korrigálására
Akár veteránok, akár kezdő sütögetők vagyunk, hiba mindig csúszhat a számításunkra. Aggodalomra azonban semmi ok, gyakran a legreménytelenebbnek tűnő helyzet is megoldható!
Retró vendégváró sütemények
Nosztalgikus időutazásra hívjuk az olvasót: idézzük fel együtt a régi idők süteményeit, amelyek bár retrónak tekinthetők, mégis a mai napig ugyanúgy szeretjük és készítjük őket.