Te is meg tudod csinálni: krémes trükkök

Jajj, de jó a habos sütemény! De vajon milyen apró trükkökkel lehet az otthon készített nyalánkság is isteni?

A házi leveles tésztánál kevés finomabb van - állítják azok, akik már próbálták otthon is előállítani. Ezzel együtt az elkészítése rendkívül macerás. Az alábbiakban most ahhoz nyújtunk segítséget, hogy biztosan jól sikerülhessen ez a népszerű finomság.

Krémes sütemény alapok

Bár sokan a krémeshez sorolják, a mille-feuille nem ugyanaz, mint a krémes.  A franciák izgalmas édessége, noha alapjaiban hasonlít a magyar krémesre, mégis kicsit más.

A magyarul “ezer lapnak” fordítható sütemény három réteg karamellizált vajas lap közé töltött cukrászkrém.

A krémes ezzel szemben a leegyszerűsített mille- feuille-nek is nevezhető, vajas lapok közé töltött cukrászkrém, amelyet recepttől függően akár sok tejszínnel is készíthetnek.

Hasznos tanácsok házi krémes készítéséhez

1. Ha magunk készítjük a krémet, használjunk jó minőségű, eredeti vaníliát. Nem baj, ha picit “piszkosnak” hat a krém, a benne lévő vanília magoktól csak még finomabb lesz.

2. Az igazán jó krémben a krém tartását nem zselatin adja, hanem keményítő. Mindenképpen ilyen receptet használjunk, ha pedig a krémet krémalappal készítjük, olyat keressünk, melyben ez utóbbi összetevőt találhatjuk.

3. Ha készen vesszük a leveles tésztát, akkor mielőtt betesszük a sütőbe, szurkáljuk meg villával, így nem fog felpúposodni. 

4. Ha az alsó tésztalapot egyben hagyjuk, a felsőnek szánt tésztalapot pedig előre kis négyzetekre vágjuk, és így helyezzük a krém tetejére, akkor a kész süteményt vizes késsel majd sokkal könnyebben fel tudjuk vágni.

5. Ha magunk készítjük a krémet, a tojásfehérjét verjük fel gőz felett, így sokkal jobb lesz a tartása, keményebb marad.

6. A krémes akkor igazán finom, ha a tésztát nem puhítja meg a krém, azaz nem ázik el. Ezt úgy tudjuk elérni, ha a krémest a lehető legkésőbb állítjuk össze és frissen tálaljuk. .

Ha a krémes már megy, könnyen készíthetünk francia krémest is. A francia krémes annyiban tér el a hagyományos krémestől, hogy a tojásos-vaníliás cukrászkrém tetején van még egy réteg tejszínhab is, és a felső tészta réteget karamellel ízesített fondant-nal vonják be.

KAPCSOLÓDÓ CiKKEK

Hiba
A kedvencekhez adáshoz kérjük jelentkezz be!