Szitáld, futtasd, dagaszd! - Hasznos tanácsok a húsvéti kalács készítéséhez

Dátum 2019. április 09.

A kalács a húsvéti ünnepkör kétség kívül egyik legfontosabb szereplője. Most ahhoz gyűjtöttünk össze pár hasznos tanácsot, hogy te is magabiztosan láthass hozzá a készítéséhez.

A finom foszlós húsvéti kalács nem hiányozhat az ünnepi asztalról a tojás és sonka mellől. A kalács akkor igazán ízletes, ha a tésztája könnyű, levegős. Itthon a hagyományos  húsvéti kalács kelt tésztából készül, míg a legelterjedtebb forma a fonott kalács.

Szükséges idő Több, mint 60 perc
17 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
16 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges

Hogyan lássunk hozzá?

A szitálás nem csak valami ősi legenda, hanem a jó tészta egyik fontos trükkje is egyben. Az előkészítést kezdjük azzal, hogy átszitáljuk a lisztünket, így levegősebb tésztát kaphatunk.

Ennél a tészta típusnál is fontos, hogy az alapanyagok szobahőmérsékletűek legyenek, mikor munkához látunk. Amikor kalácsot készítünk, ügyeljünk arra, hogy meleg és huzatmentes helyen dolgozzunk.

Az élesztőt keverjük el langyos tejjel úgy, hogy hozzáadunk egy kis cukrot és a cukorral egyenlő mennyiségű lisztet.  Keverjük simára, és huzatmentes, meleg helyen futtassuk fel nagyjából 15-20 perc alatt.

Ha az élesztő nem futna fel, inkább öntsük ki, ne tegyük a tésztához, mert sajnos akkor a kalácsunk kudarcra van ítélve. Ha az élesztőt túl sokáig futtatjuk, akkor sajnos összeeshet, ezért figyeljünk az időre! Ugyanez igaz a tésztára is, itt is fontos az időzítés. 40-50 percnél tovább nem ajánlatos keleszteni, mert szintén összeeshet.

Ha porélesztőt használunk, mindkét esetben kicsit több időre lehet szükségünk. Néhány jel támpontul szolgálhat ahhoz, hogy eldöntsük, mennyit kell még futtatnunk az élesztőt vagy pihentetnünk a tésztát: ha kicsit is elindul lefelé az élesztő, ami látható a pohár oldalán, akkor azonnal el kell kezdeni dolgozni vele, a tésztánk pedig akkor lesz jó, ha a duplájára dagadt ahhoz képest, mint ahogy a kelesztőtálban hagytuk.

Dagasztás tippek, trükkök

A kalács lelke a dagasztás. Mert ettől lesz igazán foszlós, úgyhogy ez a rész nem úszható meg. Végezhető természetesen géppel is, de eleinte érdemes kipróbálni a kézzel dagasztást is, mert így ismerhetjük meg igazán ezt a tészta típust. Ha időtakarékosságra törekszünk, nyugodtan használjunk gépet!

Amikor dagasztáshoz és a nyújtáshoz megszórjuk a deszkát liszttel, ügyeljünk arra, hogy mindig csak kevés lisztet használjunk, különben a dagasztás alatt felvett liszttől megváltozhatnak a tésztánk arányai és így nem azt kapjuk végeredményül, ami ideális lenne.

Zárásképpen pedig álljon itt még két megszívlelendő tanács:

  • Mint minden kelt tészta, a kalács is szereti a gőzt, így érdemes mellé a sütőbe egy hőálló edényben vagy kis méretű tepsiben vizet tenni.
  • Ne nyitogassuk feleslegesen a sütő ajtaját, mert ezzel azt kockáztajuk, hogy a jól előkészített, szépen megdolgozott kalácsunk a célegyenesben összeesik.

Receptajánló

Szükséges idő 40-60 perc között
17 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
30 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
39 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő 40-60 perc között
20 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
18 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Kapcsolódó cikkek

Dátum 2024-10-17
0 Kedvelés

Régi receptek modern csavarokkal

Hagyományőrzés vagy trendkövetés? A kettő nem zárja ki egymást, ha a klasszikus receptek összetevőit, ízvilágát, külső megjelenését többé-kevésbé újragondoljuk.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-09-06
0 Kedvelés

Modern vívmányok a Dr. Oetker életében

Elérkeztünk a Dr. Oetker történetéről szóló cikksorozatunk záró részéhez, amelyben az elmúlt évtizedek újdonságait vesszük górcső alá a magyar nyelvű szakácskönyvek megjelenésétől kezdve egészen az online felületeken publikált receptekig.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-09-06
0 Kedvelés

Klasszikus krémes, és ahogy a Dr. Oetker ajánlja

A Dr. Oetker történetét bemutató cikksorozatunk első részéből már kiderült, hogy a márka megszületésekor milyen forradalmi újításnak számítottak az Oetker receptfüzetek. Lássuk, hogyan folytatódott a történet, és fonódott össze a népszerű krémessel.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-09-02
0 Kedvelés

Tízórai- és uzsonnaötletek a gazdaságosság jegyében

Szeptembertől ismét fejtörést okoz, hogy mi kerüljön nap mint nap az uzsonnás dobozba. Legyenek finomak és változatosak a receptek, és a családi költségvetést se terheljék meg túlzottan.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-08-06
0 Kedvelés

Mentsd a menthetőt! Tippek sütési bakik megelőzésére és korrigálására

Akár veteránok, akár kezdő sütögetők vagyunk, hiba mindig csúszhat a számításunkra. Aggodalomra azonban semmi ok, gyakran a legreménytelenebbnek tűnő helyzet is megoldható!

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-07-05
1 Kedvelés

Retró vendégváró sütemények

Nosztalgikus időutazásra hívjuk az olvasót: idézzük fel együtt a régi idők süteményeit, amelyek bár retrónak tekinthetők, mégis a mai napig ugyanúgy szeretjük és készítjük őket.

Elolvasom Elolvasom
© Copyright | All rights reserved | Dr. Oetker Magyarország Kft.
Hiba
A kedvencekhez adáshoz kérjük jelentkezz be!