Három izgalmas tény a sütik világából
2019. szeptember 13.Mint minden területen, a süti-történelemben is vannak érdekes, meglepő és szokatlan fordulatok. Ezek közül válogattunk most párat.
Teljes tévedés
A csoki csipszes kekszek valójában egy hiba következményeképpen születtek. 1938 körül a massachusettsi pék, Ruth Graves Wakefield apró csokoládét adott hozzá a tésztájához, abban a reményben, hogy így gyorsabban tud csokis sütiket készíteni. De a várt eredmény nem következett be, a csoki nem olvadt fel teljesen, viszont az apró csokidarabos kekszek nagyon népszerűek lettek, olyannyira, hogy nem sokkal később már az előre elkészített csoki pasztillák is kereskedelmi forgalomba kerültek.
Ki volt előbb?
Ki gondolta volna, hogy a “blondie” névre keresztelt sütemény előbb létezett, mint a ma is nagy népszerűségnek örvendő brownie? Ha valaki régi szakácskönyveket olvas, kiderül, hogy a blondie-k évtizedekkel megelőzték a brownie-kat.
Bár ekkor még nem blondie-nak hívták, de már a XIX. század közepén születtek olyan receptek, amelyek a mai blondie-ra, azaz a fehércsokis brownie-ra hasonlítottak.
Az első brownie receptek az 1900-as évek elején jelentek meg a korabeli szakácskönyvekben.
Nem is francia?
Kevés franciásabb péksütit lehetne elképzelni a croissant-nál. Ám valójában az osztrák pékek innovációjaként született meg a kipferl nevű osztrák sütemény leszármazottja.
Állítólag a receptet egy August Zang nevű pék vitte Párizsba, aki ott egy bécsi stílusú pékséget tervezett nyitni. A vajas tésztába élesztőt tett, és így született meg az a croissant, amelyet ma ismerünk.
Kapcsolódó cikkek
Régi receptek modern csavarokkal
Hagyományőrzés vagy trendkövetés? A kettő nem zárja ki egymást, ha a klasszikus receptek összetevőit, ízvilágát, külső megjelenését többé-kevésbé újragondoljuk.
Modern vívmányok a Dr. Oetker életében
Elérkeztünk a Dr. Oetker történetéről szóló cikksorozatunk záró részéhez, amelyben az elmúlt évtizedek újdonságait vesszük górcső alá a magyar nyelvű szakácskönyvek megjelenésétől kezdve egészen az online felületeken publikált receptekig.
Klasszikus krémes, és ahogy a Dr. Oetker ajánlja
A Dr. Oetker történetét bemutató cikksorozatunk első részéből már kiderült, hogy a márka megszületésekor milyen forradalmi újításnak számítottak az Oetker receptfüzetek. Lássuk, hogyan folytatódott a történet, és fonódott össze a népszerű krémessel.
Tízórai- és uzsonnaötletek a gazdaságosság jegyében
Szeptembertől ismét fejtörést okoz, hogy mi kerüljön nap mint nap az uzsonnás dobozba. Legyenek finomak és változatosak a receptek, és a családi költségvetést se terheljék meg túlzottan.
Mentsd a menthetőt! Tippek sütési bakik megelőzésére és korrigálására
Akár veteránok, akár kezdő sütögetők vagyunk, hiba mindig csúszhat a számításunkra. Aggodalomra azonban semmi ok, gyakran a legreménytelenebbnek tűnő helyzet is megoldható!
Retró vendégváró sütemények
Nosztalgikus időutazásra hívjuk az olvasót: idézzük fel együtt a régi idők süteményeit, amelyek bár retrónak tekinthetők, mégis a mai napig ugyanúgy szeretjük és készítjük őket.