Zserbó sajttorta
Hozzávalók
Csatos tortaformához (kb. 22 cm Ø):
Tortaalaphoz:
Kenéshez:
Töltelékhez:
Mázhoz:
Díszítéshez:
Elkészítés
Előkészítés:
Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 160 °C (előmelegítve)
Elkészítés:
Egy főzőedényben, közepes hőfokon megolvasztjuk a vajat vagy margarint. A kekszet mélyhűtő tasakba tesszük, lezárjuk, és sodrófával addig ütögetjük, míg morzsa állagú nem lesz. A kekszmorzsát és az őrölt diót a megolvasztott zsiradékba keverjük, majd egyenletesen a csatos forma aljába nyomkodjuk. A formát a sütő alsó részébe toljuk, és a tortaalapot elősütjük.
Sütési idő: kb. 10-12 perc
Kérjük vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
A formát sütőrácsra tesszük, és a tortaalapot hűlni hagyjuk. Miután legalább langyosra hűlt, megkenjük a baracklekvárral.
Krém:
A krémsajtot, a baracklekvárt, a tejfölt, a cukrot, a tojásokat és a pudingport keverőtálba tesszük, és konyhai robotgéppel (habverő), alacsony fokozaton összekeverjük. A masszát óvatosan rásimítjuk a tortaalapra, majd a sütő alsó felében folytatjuk a sütését.
Sütési idő: kb. 45-50 perc
Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
A kész sajttortát formával együtt sütőrácsra tesszük, és hűlni hagyjuk. Kb. 30 perc elteltével a forma peremét meglazítjuk, óvatosan, egy kés lapjával elválasztjuk a süteményt és a peremet, majd hagyjuk teljesen kihűlni.
Máz:
A tortabevonót a tasakon szereplő útmutató alapján megolvasztjuk, a kihűlt sütemény tetejére csorgatjuk, elsimítjuk, és hagyjuk az oldalán is lecsorogni, amit körben szintén elsimítunk. A tortabevonót hagyjuk megdermedni.
Díszítés:
Miután a tortabevonó megdermedt, körben a torta szélére egy teáskanál segítségével baracklekvárt teszünk, majd a lekváros részt durvára tört dióval és aszalt sárgabarack cikkekkel díszítjük.
Tipp:
Zserbó sajttorta
Hozzávalók
kb. 8-10 szelet elkészítéséhez
Csatos tortaformához (kb. 22 cm Ø):
Tortaalaphoz:
Kenéshez:
Töltelékhez:
Mázhoz:
Díszítéshez:
Elkészítés lépésről lépésre
Előkészítés:
Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 160 °C (előmelegítve)
Elkészítés:
Egy főzőedényben, közepes hőfokon megolvasztjuk a vajat vagy margarint. A kekszet mélyhűtő tasakba tesszük, lezárjuk, és sodrófával addig ütögetjük, míg morzsa állagú nem lesz. A kekszmorzsát és az őrölt diót a megolvasztott zsiradékba keverjük, majd egyenletesen a csatos forma aljába nyomkodjuk. A formát a sütő alsó részébe toljuk, és a tortaalapot elősütjük.
Sütési idő: kb. 10-12 perc
Kérjük vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
A formát sütőrácsra tesszük, és a tortaalapot hűlni hagyjuk. Miután legalább langyosra hűlt, megkenjük a baracklekvárral.
Krém:
A krémsajtot, a baracklekvárt, a tejfölt, a cukrot, a tojásokat és a pudingport keverőtálba tesszük, és konyhai robotgéppel (habverő), alacsony fokozaton összekeverjük. A masszát óvatosan rásimítjuk a tortaalapra, majd a sütő alsó felében folytatjuk a sütését.
Sütési idő: kb. 45-50 perc
Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
A kész sajttortát formával együtt sütőrácsra tesszük, és hűlni hagyjuk. Kb. 30 perc elteltével a forma peremét meglazítjuk, óvatosan, egy kés lapjával elválasztjuk a süteményt és a peremet, majd hagyjuk teljesen kihűlni.
Máz:
A tortabevonót a tasakon szereplő útmutató alapján megolvasztjuk, a kihűlt sütemény tetejére csorgatjuk, elsimítjuk, és hagyjuk az oldalán is lecsorogni, amit körben szintén elsimítunk. A tortabevonót hagyjuk megdermedni.
Díszítés:
Miután a tortabevonó megdermedt, körben a torta szélére egy teáskanál segítségével baracklekvárt teszünk, majd a lekváros részt durvára tört dióval és aszalt sárgabarack cikkekkel díszítjük.
Tipp:
Legújabb cikkek
Régi receptek modern csavarokkal
Hagyományőrzés vagy trendkövetés? A kettő nem zárja ki egymást, ha a klasszikus receptek összetevőit, ízvilágát, külső megjelenését többé-kevésbé újragondoljuk.
Modern vívmányok a Dr. Oetker életében
Elérkeztünk a Dr. Oetker történetéről szóló cikksorozatunk záró részéhez, amelyben az elmúlt évtizedek újdonságait vesszük górcső alá a magyar nyelvű szakácskönyvek megjelenésétől kezdve egészen az online felületeken publikált receptekig.
Klasszikus krémes, és ahogy a Dr. Oetker ajánlja
A Dr. Oetker történetét bemutató cikksorozatunk első részéből már kiderült, hogy a márka megszületésekor milyen forradalmi újításnak számítottak az Oetker receptfüzetek. Lássuk, hogyan folytatódott a történet, és fonódott össze a népszerű krémessel.
Hozzászólások
Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.
Hozzászólás írása
Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!
Hozzászólás törlése
Biztosan törölni szeretnéd a "" hez írt hozzászólásod?