Vegán vadas mártás burgonyagombóccal
Hozzávalók
Vadasmártáshoz:
500 g sárgarépa
200 g petrezselyemgyökér
200 g burgonya
100 g zellergumó
1 nagy fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
2 evőkanál olaj
2 evőkanál cukor
3 db babérlevél
só
őrölt fekete bors
250 ml Dr. Oetker Cuisine VEGA
3-4 evőkanál mustár
Burgonyagombóchoz:
750 g burgonya
só
kb. 120-150 g liszt (amennyit a burgonya felvesz)
Díszítéshez:
metélőhagyma
Elkészítés
Előkészítés:
A vadas mártáshoz a sárgarépát, petrezselyemgyökeret, burgonyát és zellergumót megtisztítjuk, megmossuk, meghámozzuk és 1,5 cm-es darabokra vágjuk. A vöröshagymát és a fokhagymát megpucoljuk, finomra aprítjuk. A burgonyagombóchoz a burgonyát megtisztítjuk, megmossuk, meghámozzuk és kisebb kockákra vágjuk.
Elkészítés:
Vadas mártás:
Egy lábasban felmelegítjük az olajat, és az előkészített zöldségeket 2-3 percet pirítjuk rajta. Ezután rászórjuk a cukrot és hagyjuk megolvadni. Hozzáadjuk a kétféle hagymát, tovább pirítjuk, majd felöntjük annyi vízzel, amennyi ellepi, beletesszük a babérleveleket, sózzuk, borsozzuk, majd fedő alatt addig főzzük, amíg az összes zöldség megpuhul (ha szükséges, kevéssel pótoljuk a folyadékot a lábasban). A babérleveleket eltávolítjuk, a levet leszűrjük, félretesszük, majd a zöldségeket simára turmixoljuk.
A Cuisine VEGA-t simára keverjük a mustárral és 2-3 evőkanál turmixolt zöldséggel. A lábasba öntjük, kevergetve összeforraljuk, közben a félretett, felforrósított főzőlével mártás állagúra hígítjuk, ha szükséges, még sózzuk, borsozzuk.
Burgonyagombóc:
Az előkészített burgonyát annyi sós vízben, amennyi ellepi, puhára főzzük. Leszűrjük, krumplitörővel még melegen összetörjük, majd hagyjuk teljesen kihűlni. Ezután adunk hozzá további kevés sót és apránként annyi lisztet, hogy összeálljon a tészta, majd kb. 24 gombócot formázunk belőle.
Egy nagy lábasban vizet forralunk. Amikor forr, megsózzuk, és visszavesszük a lángot alatta, hogy gyöngyözzön a víz. Részleteiben kifőzzük benne a gombócokat: megvárjuk, hogy felszínre jöjjenek, majd további 3-4 percet főzzük, ezután szedőkanállal kivesszük.
A kész vadas mártást a burgonyagombócokkal tálaljuk, és finomra aprított metélőhagymával díszítjük.
Egy lábasban felmelegítjük az olajat, és az előkészített zöldségeket 2-3 percet pirítjuk rajta. Ezután rászórjuk a cukrot és hagyjuk megolvadni. Hozzáadjuk a kétféle hagymát, tovább pirítjuk, majd felöntjük annyi vízzel, amennyi ellepi, beletesszük a babérleveleket, sózzuk, borsozzuk, majd fedő alatt addig főzzük, amíg az összes zöldség megpuhul (ha szükséges, kevéssel pótoljuk a folyadékot a lábasban). A babérleveleket eltávolítjuk, a levet leszűrjük, félretesszük, majd a zöldségeket simára turmixoljuk.
A Cuisine VEGA-t simára keverjük a mustárral és 2-3 evőkanál turmixolt zöldséggel. A lábasba öntjük, kevergetve összeforraljuk, közben a félretett, felforrósított főzőlével mártás állagúra hígítjuk, ha szükséges, még sózzuk, borsozzuk.
Burgonyagombóc:
Az előkészített burgonyát annyi sós vízben, amennyi ellepi, puhára főzzük. Leszűrjük, krumplitörővel még melegen összetörjük, majd hagyjuk teljesen kihűlni. Ezután adunk hozzá további kevés sót és apránként annyi lisztet, hogy összeálljon a tészta, majd kb. 24 gombócot formázunk belőle.
Egy nagy lábasban vizet forralunk. Amikor forr, megsózzuk, és visszavesszük a lángot alatta, hogy gyöngyözzön a víz. Részleteiben kifőzzük benne a gombócokat: megvárjuk, hogy felszínre jöjjenek, majd további 3-4 percet főzzük, ezután szedőkanállal kivesszük.
A kész vadas mártást a burgonyagombócokkal tálaljuk, és finomra aprított metélőhagymával díszítjük.
Tippek:
A burgonyagombócokhoz szükséges liszt mennyiségét a burgonya fajtája, nedvességtartalma határozza meg. Csak annyit adjunk hozzá, amennyitől összeáll a tészta, ha szükséges, növeljük a mennyiségét!
Könnyen ellenőrizhetjük, hogy a burgonyagombócok átfőttek-e: egyet vegyünk ki, vágjuk ketté, amennyiben a közepe nyers, főzzük tovább a gombócokat 2-3 percet.
Könnyen ellenőrizhetjük, hogy a burgonyagombócok átfőttek-e: egyet vegyünk ki, vágjuk ketté, amennyiben a közepe nyers, főzzük tovább a gombócokat 2-3 percet.
Kedvencnek jelölöm
Vegán vadas mártás burgonyagombóccal
Hozzávalók
kb. 6 adag elkészítéséhez
Vadasmártáshoz:
500 g sárgarépa
200 g petrezselyemgyökér
200 g burgonya
100 g zellergumó
1 nagy fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
2 evőkanál olaj
2 evőkanál cukor
3 db babérlevél
só
őrölt fekete bors
250 ml Dr. Oetker Cuisine VEGA
3-4 evőkanál mustár
Burgonyagombóchoz:
750 g burgonya
só
kb. 120-150 g liszt (amennyit a burgonya felvesz)
Díszítéshez:
metélőhagyma
Elkészítés lépésről lépésre
Előkészítés:
A vadas mártáshoz a sárgarépát, petrezselyemgyökeret, burgonyát és zellergumót megtisztítjuk, megmossuk, meghámozzuk és 1,5 cm-es darabokra vágjuk. A vöröshagymát és a fokhagymát megpucoljuk, finomra aprítjuk. A burgonyagombóchoz a burgonyát megtisztítjuk, megmossuk, meghámozzuk és kisebb kockákra vágjuk.
Elkészítés:
Vadas mártás:
Egy lábasban felmelegítjük az olajat, és az előkészített zöldségeket 2-3 percet pirítjuk rajta. Ezután rászórjuk a cukrot és hagyjuk megolvadni. Hozzáadjuk a kétféle hagymát, tovább pirítjuk, majd felöntjük annyi vízzel, amennyi ellepi, beletesszük a babérleveleket, sózzuk, borsozzuk, majd fedő alatt addig főzzük, amíg az összes zöldség megpuhul (ha szükséges, kevéssel pótoljuk a folyadékot a lábasban). A babérleveleket eltávolítjuk, a levet leszűrjük, félretesszük, majd a zöldségeket simára turmixoljuk.
A Cuisine VEGA-t simára keverjük a mustárral és 2-3 evőkanál turmixolt zöldséggel. A lábasba öntjük, kevergetve összeforraljuk, közben a félretett, felforrósított főzőlével mártás állagúra hígítjuk, ha szükséges, még sózzuk, borsozzuk.
Burgonyagombóc:
Az előkészített burgonyát annyi sós vízben, amennyi ellepi, puhára főzzük. Leszűrjük, krumplitörővel még melegen összetörjük, majd hagyjuk teljesen kihűlni. Ezután adunk hozzá további kevés sót és apránként annyi lisztet, hogy összeálljon a tészta, majd kb. 24 gombócot formázunk belőle.
Egy nagy lábasban vizet forralunk. Amikor forr, megsózzuk, és visszavesszük a lángot alatta, hogy gyöngyözzön a víz. Részleteiben kifőzzük benne a gombócokat: megvárjuk, hogy felszínre jöjjenek, majd további 3-4 percet főzzük, ezután szedőkanállal kivesszük.
A kész vadas mártást a burgonyagombócokkal tálaljuk, és finomra aprított metélőhagymával díszítjük.
Egy lábasban felmelegítjük az olajat, és az előkészített zöldségeket 2-3 percet pirítjuk rajta. Ezután rászórjuk a cukrot és hagyjuk megolvadni. Hozzáadjuk a kétféle hagymát, tovább pirítjuk, majd felöntjük annyi vízzel, amennyi ellepi, beletesszük a babérleveleket, sózzuk, borsozzuk, majd fedő alatt addig főzzük, amíg az összes zöldség megpuhul (ha szükséges, kevéssel pótoljuk a folyadékot a lábasban). A babérleveleket eltávolítjuk, a levet leszűrjük, félretesszük, majd a zöldségeket simára turmixoljuk.
A Cuisine VEGA-t simára keverjük a mustárral és 2-3 evőkanál turmixolt zöldséggel. A lábasba öntjük, kevergetve összeforraljuk, közben a félretett, felforrósított főzőlével mártás állagúra hígítjuk, ha szükséges, még sózzuk, borsozzuk.
Burgonyagombóc:
Az előkészített burgonyát annyi sós vízben, amennyi ellepi, puhára főzzük. Leszűrjük, krumplitörővel még melegen összetörjük, majd hagyjuk teljesen kihűlni. Ezután adunk hozzá további kevés sót és apránként annyi lisztet, hogy összeálljon a tészta, majd kb. 24 gombócot formázunk belőle.
Egy nagy lábasban vizet forralunk. Amikor forr, megsózzuk, és visszavesszük a lángot alatta, hogy gyöngyözzön a víz. Részleteiben kifőzzük benne a gombócokat: megvárjuk, hogy felszínre jöjjenek, majd további 3-4 percet főzzük, ezután szedőkanállal kivesszük.
A kész vadas mártást a burgonyagombócokkal tálaljuk, és finomra aprított metélőhagymával díszítjük.
Tippek:
A burgonyagombócokhoz szükséges liszt mennyiségét a burgonya fajtája, nedvességtartalma határozza meg. Csak annyit adjunk hozzá, amennyitől összeáll a tészta, ha szükséges, növeljük a mennyiségét!
Könnyen ellenőrizhetjük, hogy a burgonyagombócok átfőttek-e: egyet vegyünk ki, vágjuk ketté, amennyiben a közepe nyers, főzzük tovább a gombócokat 2-3 percet.
Könnyen ellenőrizhetjük, hogy a burgonyagombócok átfőttek-e: egyet vegyünk ki, vágjuk ketté, amennyiben a közepe nyers, főzzük tovább a gombócokat 2-3 percet.
Legújabb cikkek
1
Uzsonnasütemények Airfryerben
Akár uzsonnára, vagy reggelire, tízóraira varázsolnánk frissen sült finomságokat az asztalra, a forró levegős fritőzre mindig számíthatunk.
2
Így süss Airfryerben – Alap tudnivalók és praktikák
A népszerű konyhai eszköz nem csak a ropogós sült krumpli elkészítésében remekel, hanem finom és változatos sütemények is készíthetők benne.
3
Régi receptek modern csavarokkal
Hagyományőrzés vagy trendkövetés? A kettő nem zárja ki egymást, ha a klasszikus receptek összetevőit, ízvilágát, külső megjelenését többé-kevésbé újragondoljuk.

Hozzászólások
Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.
Hozzászólás írása
Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!
Hozzászólás törlése
Biztosan törölni szeretnéd a "" hez írt hozzászólásod?