Csillag Nincs értékelve
Kedvencnek jelölöm Kedvelés

Tönkölybúzakenyér

Szükséges idő Több, mint 60 perc
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Adag kb. 30 szelet
Recept megosztása

Hozzávalók

kb. 30 szelet elkészítéséhez

Tepsihez kb. 35x40 cm:

sütőpapír

Kenyér tésztához:

500 ml szobahőmérsékletű kefir
1 evőkanál méz
600 g teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
200 g búzaliszt
200 g tönkölybúzaliszt
1 evőkanál só
250 ml meleg víz
Ezekben a gyűjteményekben található:

Elkészítés lépésről lépésre

Elkészítés:

Tészta:
Öntsük az élesztőt az kefirbe, keverjük össze a mézzel, és hagyjuk állni néhány percig. Keverjük össze mind a 3 lisztfajtát a sóval egy keverőtálban. Adjuk hozzá az élesztő-kefir keveréket és a vizet. Keverjük össze az egészet konyhai robotgéppel (dagasztó spirál), először a legalacsonyabb, majd a legmagasabb fokozaton, legalább 5 percig, amíg sima tésztát nem kapunk. Fedjük le a tésztát egy konyharuhával és hagyjuk meleg helyen kb. 2 órán át kelni.
A tepsit béleljük ki sütőpapírral.

Formázás:
A tésztát lisztezett munkafelületen jól összegyúrjuk, hosszúkás cipót formálunk belőle, és a tepsibe tesszük. Fedjük le, és meleg helyen hagyjuk újra kelni, amíg láthatóan meg nem nő a mérete (kb. 30-35 perc). Melegítsük elő a sütőt.

Alsó és felső sütés: kb. 250 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 230 °C (előmelegítve)

Szórjuk meg a cipót egy kevés liszttel, és hosszában több 1 cm mély vágást ejtünk rajta. A tepsit tegyük a sütő alsó harmadába és süssük aranybarnára a kenyeret.

Sütési idő: kb. 10 perc

Csökkentsük a sütő hőmérsékletét, és fejezzük be a kenyér sütését.

Alsó és felső sütés: kb. 200 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)

Sütési idő: kb. 35-40 perc

Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!

A kenyeret hagyjuk egy süteményrácson kihűlni.

Tippek:

A kenyér nagyon finom vajjal és metélőhagymás zsemlével vagy nyers sonkával.
Az egész tésztából két kisebb kenyeret is formázhatunk. Ez esetben csökkentsük a sütési időt kb. 30 percre.
Tönkölybúzakenyér

Hozzászólások

Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.

Hozzászólás írása

Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!

Recept ajánló

Szükséges idő Több, mint 60 perc
14 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
14 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő 20-40 perc között
0 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Legújabb cikkek

Dátum 2024-10-17
0 Kedvelés

Régi receptek modern csavarokkal

Hagyományőrzés vagy trendkövetés? A kettő nem zárja ki egymást, ha a klasszikus receptek összetevőit, ízvilágát, külső megjelenését többé-kevésbé újragondoljuk.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-09-06
0 Kedvelés

Modern vívmányok a Dr. Oetker életében

Elérkeztünk a Dr. Oetker történetéről szóló cikksorozatunk záró részéhez, amelyben az elmúlt évtizedek újdonságait vesszük górcső alá a magyar nyelvű szakácskönyvek megjelenésétől kezdve egészen az online felületeken publikált receptekig.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-09-06
0 Kedvelés

Klasszikus krémes, és ahogy a Dr. Oetker ajánlja

A Dr. Oetker történetét bemutató cikksorozatunk első részéből már kiderült, hogy a márka megszületésekor milyen forradalmi újításnak számítottak az Oetker receptfüzetek. Lássuk, hogyan folytatódott a történet, és fonódott össze a népszerű krémessel.

Elolvasom Elolvasom
© Copyright | All rights reserved | Dr. Oetker Magyarország Kft.
Hiba
A kedvencekhez adáshoz kérjük jelentkezz be!