Tejes zsemle
Hozzávalók
Sütőformához (kb. 30 x 20 cm):
Élesztős tésztához:
Kenéshez:
Elkészítés
Előkészítés:
Elkészítés:
Tegyük a lisztet egy keverőtálba, és alaposan keverjük össze az instant élesztővel. Adjuk hozzá a többi hozzávalót és a langyos tej-zsír keveréket. A hozzávalókat konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) a legalacsonyabb fokozaton rövid ideig, majd a legmagasabb fokozaton kb. 5 percig keverjük, hogy sima tésztát kapjunk. Fedjük le a tésztát, és hagyjuk kelni, amíg láthatóan megnő a tészta mérete (kb. 45-50 perc).
Formázás:
Szórjuk meg a tésztát enyhén liszttel, vegyük ki a tálból, és enyhén lisztezett munkafelületen gyúrjuk át még egyszer röviden. Formázzuk a tésztát tekerccsé, és vágjuk kb. 12 egyforma darabra. A darabokból formázzunk golyókat és tegyük őket a hajtással lefelé, nem túl közel egymáshoz a sütőformába, és hagyjuk őket meleg helyen kb. 20-25 percig kelni.
Melegítsük elő a sütőt.
Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 160 °C (előmelegítve)
Keverjük össze a tojássárgáját a tejjel. Kenjük meg a golyókat, majd helyezzük a tepsit a sütő alsó részében lévő rácsra.
Sütési idő: kb. 25-28 perc
Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
A tejes zsemlét langyosan a legjobb fogyasztani.
Tipp:
Tejes zsemle
Hozzávalók
12 darab elkészítéséhez
Sütőformához (kb. 30 x 20 cm):
Élesztős tésztához:
Kenéshez:
Elkészítés lépésről lépésre
Előkészítés:
Elkészítés:
Tegyük a lisztet egy keverőtálba, és alaposan keverjük össze az instant élesztővel. Adjuk hozzá a többi hozzávalót és a langyos tej-zsír keveréket. A hozzávalókat konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) a legalacsonyabb fokozaton rövid ideig, majd a legmagasabb fokozaton kb. 5 percig keverjük, hogy sima tésztát kapjunk. Fedjük le a tésztát, és hagyjuk kelni, amíg láthatóan megnő a tészta mérete (kb. 45-50 perc).
Formázás:
Szórjuk meg a tésztát enyhén liszttel, vegyük ki a tálból, és enyhén lisztezett munkafelületen gyúrjuk át még egyszer röviden. Formázzuk a tésztát tekerccsé, és vágjuk kb. 12 egyforma darabra. A darabokból formázzunk golyókat és tegyük őket a hajtással lefelé, nem túl közel egymáshoz a sütőformába, és hagyjuk őket meleg helyen kb. 20-25 percig kelni.
Melegítsük elő a sütőt.
Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 160 °C (előmelegítve)
Keverjük össze a tojássárgáját a tejjel. Kenjük meg a golyókat, majd helyezzük a tepsit a sütő alsó részében lévő rácsra.
Sütési idő: kb. 25-28 perc
Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
A tejes zsemlét langyosan a legjobb fogyasztani.
Tipp:
Legújabb cikkek
Régi receptek modern csavarokkal
Hagyományőrzés vagy trendkövetés? A kettő nem zárja ki egymást, ha a klasszikus receptek összetevőit, ízvilágát, külső megjelenését többé-kevésbé újragondoljuk.
Modern vívmányok a Dr. Oetker életében
Elérkeztünk a Dr. Oetker történetéről szóló cikksorozatunk záró részéhez, amelyben az elmúlt évtizedek újdonságait vesszük górcső alá a magyar nyelvű szakácskönyvek megjelenésétől kezdve egészen az online felületeken publikált receptekig.
Klasszikus krémes, és ahogy a Dr. Oetker ajánlja
A Dr. Oetker történetét bemutató cikksorozatunk első részéből már kiderült, hogy a márka megszületésekor milyen forradalmi újításnak számítottak az Oetker receptfüzetek. Lássuk, hogyan folytatódott a történet, és fonódott össze a népszerű krémessel.
Hozzászólások
Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.
Hozzászólás írása
Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!
Hozzászólás törlése
Biztosan törölni szeretnéd a "" hez írt hozzászólásod?