Sziléziai mákos sütemény
Hozzávalók
Tepsihez (kb. 35x40 cm):
Élesztős tésztához:
Mákos töltelékhez:
Morzsa tésztához:
Elkészítés
Előkészítés:
Elkészítés:
Keverjük össze alaposan a lisztet és az élesztőt egy keverőtálban. Adjuk hozzá a többi hozzávalót és a langyos tej-zsír keveréket, és az egészet egy konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) rövid ideig a legalacsonyabb fokozaton, majd a legmagasabb fokozaton kb. 5 perci dagasztjuk, hogy sima tésztát kapjunk. Fedjük le a tésztát, és hagyjuk meleg helyen kelni, amíg láthatóan meg nem nő a tészta mérete (kb. 45-50 perc).
Töltelék:
Tegyük az összes hozzávalót egy keverőtálba, és keverjük jól össze egy konyhai robotgéppel(habverő).
Formázás:
Vegyük ki a tésztát a tálból, gyúrjuk át még egyszer röviden, majd lisztezett felületen nyújtsuk tepsi méretűre. Tegyük a tésztát az előkészített tepsire, majd a mákos keveréket kenjük a tetejére és meleg helyen további 15 percig hagyjuk kelni. Közben melegítsük elő a sütőt.
Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 160 °C (előmelegítve)
Morzsatészta:
Tegyük az összes hozzávalót egy keverőtálba, konyhai robotgéppel (habverő) dolgozzuk morzsává, majd terítsük el a morzsát a mákos keverékre. Tegyük a tepsit a sütő alsó részébe.
Sütési idő: kb. 40-45 perc
Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
A süteményt hagyjuk egy rácson kihűlni.
Sziléziai mákos sütemény
Hozzávalók
kb. 20 szelet elkészítéséhez
Tepsihez (kb. 35x40 cm):
Élesztős tésztához:
Mákos töltelékhez:
Morzsa tésztához:
Elkészítés lépésről lépésre
Előkészítés:
Elkészítés:
Keverjük össze alaposan a lisztet és az élesztőt egy keverőtálban. Adjuk hozzá a többi hozzávalót és a langyos tej-zsír keveréket, és az egészet egy konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) rövid ideig a legalacsonyabb fokozaton, majd a legmagasabb fokozaton kb. 5 perci dagasztjuk, hogy sima tésztát kapjunk. Fedjük le a tésztát, és hagyjuk meleg helyen kelni, amíg láthatóan meg nem nő a tészta mérete (kb. 45-50 perc).
Töltelék:
Tegyük az összes hozzávalót egy keverőtálba, és keverjük jól össze egy konyhai robotgéppel(habverő).
Formázás:
Vegyük ki a tésztát a tálból, gyúrjuk át még egyszer röviden, majd lisztezett felületen nyújtsuk tepsi méretűre. Tegyük a tésztát az előkészített tepsire, majd a mákos keveréket kenjük a tetejére és meleg helyen további 15 percig hagyjuk kelni. Közben melegítsük elő a sütőt.
Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 160 °C (előmelegítve)
Morzsatészta:
Tegyük az összes hozzávalót egy keverőtálba, konyhai robotgéppel (habverő) dolgozzuk morzsává, majd terítsük el a morzsát a mákos keverékre. Tegyük a tepsit a sütő alsó részébe.
Sütési idő: kb. 40-45 perc
Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
A süteményt hagyjuk egy rácson kihűlni.
Legújabb cikkek
Régi receptek modern csavarokkal
Hagyományőrzés vagy trendkövetés? A kettő nem zárja ki egymást, ha a klasszikus receptek összetevőit, ízvilágát, külső megjelenését többé-kevésbé újragondoljuk.
Modern vívmányok a Dr. Oetker életében
Elérkeztünk a Dr. Oetker történetéről szóló cikksorozatunk záró részéhez, amelyben az elmúlt évtizedek újdonságait vesszük górcső alá a magyar nyelvű szakácskönyvek megjelenésétől kezdve egészen az online felületeken publikált receptekig.
Klasszikus krémes, és ahogy a Dr. Oetker ajánlja
A Dr. Oetker történetét bemutató cikksorozatunk első részéből már kiderült, hogy a márka megszületésekor milyen forradalmi újításnak számítottak az Oetker receptfüzetek. Lássuk, hogyan folytatódott a történet, és fonódott össze a népszerű krémessel.
Hozzászólások
Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.
Hozzászólás írása
Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!
Hozzászólás törlése
Biztosan törölni szeretnéd a "" hez írt hozzászólásod?