Karácsonyi sütemény mézes kekszházikókkal
Hozzávalók
Tepsihez (25x30 cm):
Tésztához:
Töltelékhez:
Krémhez:
Házikókhoz:
Elkészítés
Előkészítés:
Alsó és felső sütés: kb. 200 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Elkészítés:
A tojást keverőtálban konyhai robotgéppel (habverő) a legmagasabb fokozaton 1 perc alatt habosra felverjük. Keverés közben 1 perc alatt beleszórjuk a cukrot, a vanillincukrot és a sót, majd a masszát további 2 percig keverjük. A lisztet a kakaóval, a sütőporral és a fűszerekkel összekeverjük, és röviden a legalacsonyabb fokozaton belekeverjük a masszába. Az olvasztott margarint rövid idő alatt szintén belekeverjük. A tésztát elkenjük a tepsiben, és a süteményt a sütő középső részében megsütjük.
Sütési idő: kb. 12-15 perc
Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
A süteménylapot a tepsiben sütőrácson hagyjuk kihűlni.
Töltelék:
A süteménylapot nagy tálcára borítjuk, a sütőpapírt óvatosan lehúzzuk róla, és az áfonyalekvárt elkenjük rajta.
Krém:
A tejszínt a zselatin fixekkel keményre felverjük. A túrót keverőtálba tesszük, belekeverjük a cukrot és az aromát. A tejszínt óvatosan belekeverjük a túrókrémbe. 3 púpozott evőkanál krémet csillagcsöves habzsákba töltünk, és hűtőszekrénybe tesszük. A krémet elkenjük az áfonyatölteléken, és a süteményt legalább 2 órára hűtőszekrénybe tesszük.
Házikók:
A porcukrot, annyi vízzel keverjük ki, hogy kissé folyós állagot kapjunk. A keksz rövid oldalaira nyomjuk a cukormázat (1. kép), és 2 kekszet állítunk rá a tetőnek. A két kekszet a tetején cukormázzal összeragasztjuk. Egy kevés cukormázat óvatosan a tető oldalaira nyomunk, és hagyjuk lefolyni. Azonnal rászórjuk a dekorcukrokat, majd a cukormázat hagyjuk megszilárdulni.
Díszítés:
A házikókat a krémre tesszük. Habzsákkal 2-3 kupacot nyomunk egymásra a fenyőnek (2. kép). A süteményt és a fenyőket a maradék dekorral díszítjük.
Tipp:
Karácsonyi sütemény mézes kekszházikókkal
Hozzávalók
kb. 25 szelet elkészítéséhez
Tepsihez (25x30 cm):
Tésztához:
Töltelékhez:
Krémhez:
Házikókhoz:
Elkészítés lépésről lépésre
Előkészítés:
Alsó és felső sütés: kb. 200 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Elkészítés:
A tojást keverőtálban konyhai robotgéppel (habverő) a legmagasabb fokozaton 1 perc alatt habosra felverjük. Keverés közben 1 perc alatt beleszórjuk a cukrot, a vanillincukrot és a sót, majd a masszát további 2 percig keverjük. A lisztet a kakaóval, a sütőporral és a fűszerekkel összekeverjük, és röviden a legalacsonyabb fokozaton belekeverjük a masszába. Az olvasztott margarint rövid idő alatt szintén belekeverjük. A tésztát elkenjük a tepsiben, és a süteményt a sütő középső részében megsütjük.
Sütési idő: kb. 12-15 perc
Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
A süteménylapot a tepsiben sütőrácson hagyjuk kihűlni.
Töltelék:
A süteménylapot nagy tálcára borítjuk, a sütőpapírt óvatosan lehúzzuk róla, és az áfonyalekvárt elkenjük rajta.
Krém:
A tejszínt a zselatin fixekkel keményre felverjük. A túrót keverőtálba tesszük, belekeverjük a cukrot és az aromát. A tejszínt óvatosan belekeverjük a túrókrémbe. 3 púpozott evőkanál krémet csillagcsöves habzsákba töltünk, és hűtőszekrénybe tesszük. A krémet elkenjük az áfonyatölteléken, és a süteményt legalább 2 órára hűtőszekrénybe tesszük.
Házikók:
A porcukrot, annyi vízzel keverjük ki, hogy kissé folyós állagot kapjunk. A keksz rövid oldalaira nyomjuk a cukormázat (1. kép), és 2 kekszet állítunk rá a tetőnek. A két kekszet a tetején cukormázzal összeragasztjuk. Egy kevés cukormázat óvatosan a tető oldalaira nyomunk, és hagyjuk lefolyni. Azonnal rászórjuk a dekorcukrokat, majd a cukormázat hagyjuk megszilárdulni.
Díszítés:
A házikókat a krémre tesszük. Habzsákkal 2-3 kupacot nyomunk egymásra a fenyőnek (2. kép). A süteményt és a fenyőket a maradék dekorral díszítjük.
Tipp:
Legújabb cikkek
Régi receptek modern csavarokkal
Hagyományőrzés vagy trendkövetés? A kettő nem zárja ki egymást, ha a klasszikus receptek összetevőit, ízvilágát, külső megjelenését többé-kevésbé újragondoljuk.
Modern vívmányok a Dr. Oetker életében
Elérkeztünk a Dr. Oetker történetéről szóló cikksorozatunk záró részéhez, amelyben az elmúlt évtizedek újdonságait vesszük górcső alá a magyar nyelvű szakácskönyvek megjelenésétől kezdve egészen az online felületeken publikált receptekig.
Klasszikus krémes, és ahogy a Dr. Oetker ajánlja
A Dr. Oetker történetét bemutató cikksorozatunk első részéből már kiderült, hogy a márka megszületésekor milyen forradalmi újításnak számítottak az Oetker receptfüzetek. Lássuk, hogyan folytatódott a történet, és fonódott össze a népszerű krémessel.
Hozzászólások
Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.
Hozzászólás írása
Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!
Hozzászólás törlése
Biztosan törölni szeretnéd a "" hez írt hozzászólásod?