Rozsos-tökmagos kenyér
Hozzávalók
Tepsihez:
sütőpapír
Tésztához:
80 g nagyszemű rozspehely (vagy zabpehely)
kb. 370 ml víz
220 g búzaliszt
200 g rozsliszt
1 tasak Dr. Oetker Instant Élesztő
2 evőkanál olaj (pl. olíva, napraforgó)
1 evőkanál (kb. 10 g) só
1 teáskanál (kb. 7 g) cukor
150 g hántolt tökmag
Elkészítés
Előkészítés:
A rozspelyhet egy tálba szórjuk. A vízből 150 ml-t kimérünk, felforrósítjuk, a rozspehelyre öntjük, és kb. 15 percig állni hagyjuk, ameddig megduzzad és felszívja a vizet. A tepsit (kb. 35x40 cm) sütőpapírral béleljük.
Elkészítés:
Tészta:
A kétféle lisztet az instant élesztővel egy keverőtálban alaposan összekeverjük. Hozzáadjuk az olajat, a cukrot és a sót, valamint a megduzzadt rozspelyhet és a többi vizet felmelegítve. Konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) először röviden a legalacsonyabb, majd a legmagasabb fokozaton kb. 5 perc alatt sima tésztává dolgozzuk. A tökmagból egy evőkanállal félreteszünk, a többi magot röviden belegyúrjuk a tésztába. A tésztát egy tiszta konyharuhával letakarjuk, és a kenyeret meleg helyen addig kelesztjük, míg láthatóan nagyobb nem lesz (kb. 45-50 perc). A sütőt előmelegítjük.
Alsó és felső sütés: kb. 200 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
A tésztát enyhén lisztezett felületen kézzel átgyúrjuk, hosszúkás kenyeret formázunk és a tepsire helyezzük. Letakarva még egyszer addig kelesztjük, míg láthatóan nagyobb nem lesz (kb. 15-20 perc). A kenyér tetejét kevés vízzel megkenjük, és a félretett tökmaggal megszórjuk. A tepsit a sütő alsó részében lévő rácsra tesszük, és a kenyeret megsütjük.
Sütési idő: kb. 42-45 perc
Kérjük, vegye figyelemebe saját sütője tulajdonságait!
A kenyeret sütőrácsra téve hagyjuk kihűlni.
A kétféle lisztet az instant élesztővel egy keverőtálban alaposan összekeverjük. Hozzáadjuk az olajat, a cukrot és a sót, valamint a megduzzadt rozspelyhet és a többi vizet felmelegítve. Konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) először röviden a legalacsonyabb, majd a legmagasabb fokozaton kb. 5 perc alatt sima tésztává dolgozzuk. A tökmagból egy evőkanállal félreteszünk, a többi magot röviden belegyúrjuk a tésztába. A tésztát egy tiszta konyharuhával letakarjuk, és a kenyeret meleg helyen addig kelesztjük, míg láthatóan nagyobb nem lesz (kb. 45-50 perc). A sütőt előmelegítjük.
Alsó és felső sütés: kb. 200 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
A tésztát enyhén lisztezett felületen kézzel átgyúrjuk, hosszúkás kenyeret formázunk és a tepsire helyezzük. Letakarva még egyszer addig kelesztjük, míg láthatóan nagyobb nem lesz (kb. 15-20 perc). A kenyér tetejét kevés vízzel megkenjük, és a félretett tökmaggal megszórjuk. A tepsit a sütő alsó részében lévő rácsra tesszük, és a kenyeret megsütjük.
Sütési idő: kb. 42-45 perc
Kérjük, vegye figyelemebe saját sütője tulajdonságait!
A kenyeret sütőrácsra téve hagyjuk kihűlni.
Tippek.
Paradicsomos-bazsalikomos ízesítésű vajjal vagy fűszervajjal tálalhatjuk a kenyeret.
A kenyér fagyasztható egyben és szeletelve – például pirításhoz
A kenyér fagyasztható egyben és szeletelve – például pirításhoz
Kedvencnek jelölöm
Rozsos-tökmagos kenyér
Hozzávalók
kb. 18 szelet elkészítéséhez
Tepsihez:
sütőpapír
Tésztához:
80 g nagyszemű rozspehely (vagy zabpehely)
kb. 370 ml víz
220 g búzaliszt
200 g rozsliszt
1 tasak Dr. Oetker Instant Élesztő
2 evőkanál olaj (pl. olíva, napraforgó)
1 evőkanál (kb. 10 g) só
1 teáskanál (kb. 7 g) cukor
150 g hántolt tökmag
Elkészítés lépésről lépésre
Előkészítés:
A rozspelyhet egy tálba szórjuk. A vízből 150 ml-t kimérünk, felforrósítjuk, a rozspehelyre öntjük, és kb. 15 percig állni hagyjuk, ameddig megduzzad és felszívja a vizet. A tepsit (kb. 35x40 cm) sütőpapírral béleljük.
Elkészítés:
Tészta:
A kétféle lisztet az instant élesztővel egy keverőtálban alaposan összekeverjük. Hozzáadjuk az olajat, a cukrot és a sót, valamint a megduzzadt rozspelyhet és a többi vizet felmelegítve. Konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) először röviden a legalacsonyabb, majd a legmagasabb fokozaton kb. 5 perc alatt sima tésztává dolgozzuk. A tökmagból egy evőkanállal félreteszünk, a többi magot röviden belegyúrjuk a tésztába. A tésztát egy tiszta konyharuhával letakarjuk, és a kenyeret meleg helyen addig kelesztjük, míg láthatóan nagyobb nem lesz (kb. 45-50 perc). A sütőt előmelegítjük.
Alsó és felső sütés: kb. 200 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
A tésztát enyhén lisztezett felületen kézzel átgyúrjuk, hosszúkás kenyeret formázunk és a tepsire helyezzük. Letakarva még egyszer addig kelesztjük, míg láthatóan nagyobb nem lesz (kb. 15-20 perc). A kenyér tetejét kevés vízzel megkenjük, és a félretett tökmaggal megszórjuk. A tepsit a sütő alsó részében lévő rácsra tesszük, és a kenyeret megsütjük.
Sütési idő: kb. 42-45 perc
Kérjük, vegye figyelemebe saját sütője tulajdonságait!
A kenyeret sütőrácsra téve hagyjuk kihűlni.
A kétféle lisztet az instant élesztővel egy keverőtálban alaposan összekeverjük. Hozzáadjuk az olajat, a cukrot és a sót, valamint a megduzzadt rozspelyhet és a többi vizet felmelegítve. Konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) először röviden a legalacsonyabb, majd a legmagasabb fokozaton kb. 5 perc alatt sima tésztává dolgozzuk. A tökmagból egy evőkanállal félreteszünk, a többi magot röviden belegyúrjuk a tésztába. A tésztát egy tiszta konyharuhával letakarjuk, és a kenyeret meleg helyen addig kelesztjük, míg láthatóan nagyobb nem lesz (kb. 45-50 perc). A sütőt előmelegítjük.
Alsó és felső sütés: kb. 200 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
A tésztát enyhén lisztezett felületen kézzel átgyúrjuk, hosszúkás kenyeret formázunk és a tepsire helyezzük. Letakarva még egyszer addig kelesztjük, míg láthatóan nagyobb nem lesz (kb. 15-20 perc). A kenyér tetejét kevés vízzel megkenjük, és a félretett tökmaggal megszórjuk. A tepsit a sütő alsó részében lévő rácsra tesszük, és a kenyeret megsütjük.
Sütési idő: kb. 42-45 perc
Kérjük, vegye figyelemebe saját sütője tulajdonságait!
A kenyeret sütőrácsra téve hagyjuk kihűlni.
Tippek.
Paradicsomos-bazsalikomos ízesítésű vajjal vagy fűszervajjal tálalhatjuk a kenyeret.
A kenyér fagyasztható egyben és szeletelve – például pirításhoz
A kenyér fagyasztható egyben és szeletelve – például pirításhoz
Legújabb cikkek
1
Uzsonnasütemények Airfryerben
Akár uzsonnára, vagy reggelire, tízóraira varázsolnánk frissen sült finomságokat az asztalra, a forró levegős fritőzre mindig számíthatunk.
2
Így süss Airfryerben – Alap tudnivalók és praktikák
A népszerű konyhai eszköz nem csak a ropogós sült krumpli elkészítésében remekel, hanem finom és változatos sütemények is készíthetők benne.
3
Régi receptek modern csavarokkal
Hagyományőrzés vagy trendkövetés? A kettő nem zárja ki egymást, ha a klasszikus receptek összetevőit, ízvilágát, külső megjelenését többé-kevésbé újragondoljuk.

Hozzászólások
Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.
Hozzászólás írása
Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!
Hozzászólás törlése
Biztosan törölni szeretnéd a "" hez írt hozzászólásod?