Csillag Nincs értékelve
Kedvencnek jelölöm Kedvelés

Rozsos-tökmagos kenyér

Szükséges idő Több, mint 60 perc
Nehézség Könnyen elkészíthető
Adag kb. 18 szelet
Recept megosztása

Hozzávalók

kb. 18 szelet elkészítéséhez

Tepsihez:

sütőpapír

Tésztához:

80 g nagyszemű rozspehely (vagy zabpehely)
kb. 370 ml víz
220 g búzaliszt
200 g rozsliszt
2 evőkanál olaj (pl. olíva, napraforgó)
1 evőkanál (kb. 10 g) só
1 teáskanál (kb. 7 g) cukor
150 g hántolt tökmag
Ezekben a gyűjteményekben található:

Elkészítés lépésről lépésre

Előkészítés:

A rozspelyhet egy tálba szórjuk. A vízből 150 ml-t kimérünk, felforrósítjuk, a rozspehelyre öntjük, és kb. 15 percig állni hagyjuk, ameddig megduzzad és felszívja a vizet. A tepsit (kb. 35x40 cm) sütőpapírral béleljük.

Elkészítés:

Tészta:
A kétféle lisztet az instant élesztővel egy keverőtálban alaposan összekeverjük. Hozzáadjuk az olajat, a cukrot és a sót, valamint a megduzzadt rozspelyhet és a többi vizet felmelegítve. Konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) először röviden a legalacsonyabb, majd a legmagasabb fokozaton kb. 5 perc alatt sima tésztává dolgozzuk. A tökmagból egy evőkanállal félreteszünk, a többi magot röviden belegyúrjuk a tésztába. A tésztát egy tiszta konyharuhával letakarjuk, és a kenyeret meleg helyen addig kelesztjük, míg láthatóan nagyobb nem lesz (kb. 45-50 perc). A sütőt előmelegítjük.

Alsó és felső sütés: kb. 200 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)

A tésztát enyhén lisztezett felületen kézzel átgyúrjuk, hosszúkás kenyeret formázunk és a tepsire helyezzük. Letakarva még egyszer addig kelesztjük, míg láthatóan nagyobb nem lesz (kb. 15-20 perc). A kenyér tetejét kevés vízzel megkenjük, és a félretett tökmaggal megszórjuk. A tepsit a sütő alsó részében lévő rácsra tesszük, és a kenyeret megsütjük.

Sütési idő: kb. 42-45 perc

Kérjük, vegye figyelemebe saját sütője tulajdonságait!

A kenyeret sütőrácsra téve hagyjuk kihűlni.

Tippek.

Paradicsomos-bazsalikomos ízesítésű vajjal vagy fűszervajjal tálalhatjuk a kenyeret.
A kenyér fagyasztható egyben és szeletelve – például pirításhoz
Rozsos-tökmagos kenyér

Hozzászólások

Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.

Hozzászólás írása

Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!

Legújabb cikkek

Dátum 2024-10-17
0 Kedvelés

Régi receptek modern csavarokkal

Hagyományőrzés vagy trendkövetés? A kettő nem zárja ki egymást, ha a klasszikus receptek összetevőit, ízvilágát, külső megjelenését többé-kevésbé újragondoljuk.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-09-06
0 Kedvelés

Modern vívmányok a Dr. Oetker életében

Elérkeztünk a Dr. Oetker történetéről szóló cikksorozatunk záró részéhez, amelyben az elmúlt évtizedek újdonságait vesszük górcső alá a magyar nyelvű szakácskönyvek megjelenésétől kezdve egészen az online felületeken publikált receptekig.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-09-06
0 Kedvelés

Klasszikus krémes, és ahogy a Dr. Oetker ajánlja

A Dr. Oetker történetét bemutató cikksorozatunk első részéből már kiderült, hogy a márka megszületésekor milyen forradalmi újításnak számítottak az Oetker receptfüzetek. Lássuk, hogyan folytatódott a történet, és fonódott össze a népszerű krémessel.

Elolvasom Elolvasom
© Copyright | All rights reserved | Dr. Oetker Magyarország Kft.
Hiba
A kedvencekhez adáshoz kérjük jelentkezz be!