Csillag Nincs értékelve
Kedvencnek jelölöm Kedvelés

Rakott sajtburger

Szükséges idő Több, mint 60 perc
Nehézség Könnyen elkészíthető
Adag 12 darab
Recept megosztása

Hozzávalók

12 darab elkészítéséhez

Sütőformához (kb. 20 x 30 cm):

némi zsiradék

Tésztához:

250 ml víz
60 g vaj vagy margarin
500 g búzaliszt
2 teáskanál só
2 csipet cukor
1 darab tojásfehérje (M-es)

Húsos töltelékhez:

2 közepes fej vöröshagyma
3 evőkanál étolaj
1 kg darált marhahús
2 evőkanál paradicsompüré
200 g fűszeres ketchup
2 evőkanál mustár
4 evőkanál folyadék a savanyúságos üvegből
kb. 1 teáskanál só
frissen őrölt bors

Kenéshez:

1 darab tojássárgája (M-es)
hideg víz
kb. 1 evőkanál szezámmag

Töltelékhez:

chilipehely
2 közepes fej vöröshagyma
150 g savanyú uborkaszelet
kb. 180 g szelet Cheddar sajt
kb. 100 g fűszeres ketchup
3 darab jégsalátalevél
Ezekben a gyűjteményekben található:

Elkészítés lépésről lépésre

Előkészítés:

A sütőformát zsiradékkal alaposan kikenjük. Az élesztős tésztához vizet melegítünk és vajat vagy margarint felolvasztjuk benne.

Elkészítés:

Tészta:
A lisztet tegyük egy keverőtálba. Adjuk hozzá a többi hozzávalót és a víz-zsír keveréket, majd konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) rövid ideig a legalacsonyabb, majd a legmagasabb fokozaton kb. 5 percig dagasztjuk, míg sima tésztát nem kapunk. A tésztát takarjuk le és meleg helyen addig kelesztjük, amíg láthatóan meg nem nő (kb. 45-50 perc).

Húsos töltelék:
Hámozzuk meg és vágjuk apróra a hagymát. Egy bevont serpenyőben felforrósítjuk az olajat. A darált marhahúst nagy lángon kevergetve addig pirítjuk, amíg omlós lesz. Csökkentsük a hőt és adjuk hozzá a hagymakockákat és pirítsuk meg. Keverjük bele a paradicsompürét, a fűszeres ketchupot, a mustárt és az uborkalevet. A darált keveréket sózzuk, borsozzuk, és hagyjuk kissé kihűlni.

Formázás:
A tésztát még egyszer gyúrjuk át, majd osszuk kb. 12 egyenlő darabra (kb. 70 g). Formázzuk a tésztadarabokat kerek golyókká. A golyókat téglalap alakban (4 x 3 db) helyezzük egymás mellé a tepsibe. Fedjük le a tésztagolyókat, és hagyjuk még kb. 15-20 percig kelni. Melegítsük elő a sütőt.

Alsó és felső sütés: kb. 200 °C (előmelegítés)
Légkeveréses sütés: kb. 180 °C (előmelegítés)

A tojássárgáját keverjük össze egy kevés vízzel, és kenjük meg vele a zseméket. Szórjuk meg szezámmaggal. A sütőformát helyezzük a sütő középső részébe lévő rácsra és süssük meg a zsemléket.

Sütési idő: kb. 30-35 perc

Töltés:
Helyezzük a sütőformát egy süteményrácsra és hagyjuk 10 percig hűlni. Vegyük ki a zsemlét, és vágjuk vízszintesen ketté. Tegyük vissza a zsemle alsó részét a formába, és kenjük rá a sült, darált húsos keveréket. Szórjunk rá néhány chillipelyhet. Hámozzuk meg a hagymát, és vágjuk vékony karikákra. A tetejére tegyünk uborkaszeleteket és a hagymakarikákat. A tetejére tegyünk egy-egy sajtszeletet. Tegyük a sütőformát ismét a sütőbe, amíg a sajt megolvad.

Sütési idő: kb. 3-5 perc

A sajt tetejére terítsünk néhány levél jégsalátát és fűszeres ketchupot. Tegyük rá a zsemle tetejét és azonnal tálaljuk a sajtburgert.

Tippek:

Sütőforma helyett használhatunk csatos tortaformát (kb. 26 cm Ø).
Vegetáriánus változathoz készítsük vegán darált hússal.
Rakott sajtburger

Hozzászólások

Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.

Hozzászólás írása

Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!

Recept ajánló

Szükséges idő Több, mint 60 perc
14 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 40-60 perc között
31 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő Több, mint 60 perc
8 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges

Legújabb cikkek

Dátum 2024-03-04
0 Kedvelés

100 éve egy darabka otthon – Sütireceptekkel hódítottak az első Dr. Oetker termékek

Dr. August Oetker hamar felismerte, hogy termékei akkor lesznek igazán népszerűek, ha praktikus tanácsokat, recepteket is ad használatukhoz. Így született meg egy olyan forradalmi újítás, mellyel könnyen belopta magát a századelő háziasszonyainak szívébe.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-02-07
0 Kedvelés

Magyaros kedvencek Creme VEGA-val

Tejföl nélkül nincs magyar konyha! Cikkünkben megmutatjuk, hogy alternatívájával, a tejmentes, vegán Creme VEGA-val is hamisítatlan hazai ízvilágot varázsolhatunk a tányérunkra.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-01-19
1 Kedvelés

A nagy fánkkörkép – milyen típusú tésztákból készülhet fánk?

A farsangi szezon elképzelhetetlen fánksütés nélkül! Megunni biztosan nem fogjuk, hiszen számos különböző fajta közül válogathatunk. Lássuk a legnépszerűbbeket!

Elolvasom Elolvasom
© Copyright | All rights reserved | Dr. Oetker Magyarország Kft.
Hiba
A kedvencekhez adáshoz kérjük jelentkezz be!