Rakott sajtburger
Hozzávalók
Sütőformához (kb. 20 x 30 cm):
Tésztához:
Húsos töltelékhez:
Kenéshez:
Töltelékhez:
Elkészítés
Előkészítés:
Elkészítés:
A lisztet tegyük egy keverőtálba. Adjuk hozzá a többi hozzávalót és a víz-zsír keveréket, majd konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) rövid ideig a legalacsonyabb, majd a legmagasabb fokozaton kb. 5 percig dagasztjuk, míg sima tésztát nem kapunk. A tésztát takarjuk le és meleg helyen addig kelesztjük, amíg láthatóan meg nem nő (kb. 45-50 perc).
Húsos töltelék:
Hámozzuk meg és vágjuk apróra a hagymát. Egy bevont serpenyőben felforrósítjuk az olajat. A darált marhahúst nagy lángon kevergetve addig pirítjuk, amíg omlós lesz. Csökkentsük a hőt és adjuk hozzá a hagymakockákat és pirítsuk meg. Keverjük bele a paradicsompürét, a fűszeres ketchupot, a mustárt és az uborkalevet. A darált keveréket sózzuk, borsozzuk, és hagyjuk kissé kihűlni.
Formázás:
A tésztát még egyszer gyúrjuk át, majd osszuk kb. 12 egyenlő darabra (kb. 70 g). Formázzuk a tésztadarabokat kerek golyókká. A golyókat téglalap alakban (4 x 3 db) helyezzük egymás mellé a tepsibe. Fedjük le a tésztagolyókat, és hagyjuk még kb. 15-20 percig kelni. Melegítsük elő a sütőt.
Alsó és felső sütés: kb. 200 °C (előmelegítés)
Légkeveréses sütés: kb. 180 °C (előmelegítés)
A tojássárgáját keverjük össze egy kevés vízzel, és kenjük meg vele a zseméket. Szórjuk meg szezámmaggal. A sütőformát helyezzük a sütő középső részébe lévő rácsra és süssük meg a zsemléket.
Sütési idő: kb. 30-35 perc
Töltés:
Helyezzük a sütőformát egy süteményrácsra és hagyjuk 10 percig hűlni. Vegyük ki a zsemlét, és vágjuk vízszintesen ketté. Tegyük vissza a zsemle alsó részét a formába, és kenjük rá a sült, darált húsos keveréket. Szórjunk rá néhány chillipelyhet. Hámozzuk meg a hagymát, és vágjuk vékony karikákra. A tetejére tegyünk uborkaszeleteket és a hagymakarikákat. A tetejére tegyünk egy-egy sajtszeletet. Tegyük a sütőformát ismét a sütőbe, amíg a sajt megolvad.
Sütési idő: kb. 3-5 perc
A sajt tetejére terítsünk néhány levél jégsalátát és fűszeres ketchupot. Tegyük rá a zsemle tetejét és azonnal tálaljuk a sajtburgert.
Tippek:
Vegetáriánus változathoz készítsük vegán darált hússal.
Rakott sajtburger
Hozzávalók
12 darab elkészítéséhez
Sütőformához (kb. 20 x 30 cm):
Tésztához:
Húsos töltelékhez:
Kenéshez:
Töltelékhez:
Elkészítés lépésről lépésre
Előkészítés:
Elkészítés:
A lisztet tegyük egy keverőtálba. Adjuk hozzá a többi hozzávalót és a víz-zsír keveréket, majd konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) rövid ideig a legalacsonyabb, majd a legmagasabb fokozaton kb. 5 percig dagasztjuk, míg sima tésztát nem kapunk. A tésztát takarjuk le és meleg helyen addig kelesztjük, amíg láthatóan meg nem nő (kb. 45-50 perc).
Húsos töltelék:
Hámozzuk meg és vágjuk apróra a hagymát. Egy bevont serpenyőben felforrósítjuk az olajat. A darált marhahúst nagy lángon kevergetve addig pirítjuk, amíg omlós lesz. Csökkentsük a hőt és adjuk hozzá a hagymakockákat és pirítsuk meg. Keverjük bele a paradicsompürét, a fűszeres ketchupot, a mustárt és az uborkalevet. A darált keveréket sózzuk, borsozzuk, és hagyjuk kissé kihűlni.
Formázás:
A tésztát még egyszer gyúrjuk át, majd osszuk kb. 12 egyenlő darabra (kb. 70 g). Formázzuk a tésztadarabokat kerek golyókká. A golyókat téglalap alakban (4 x 3 db) helyezzük egymás mellé a tepsibe. Fedjük le a tésztagolyókat, és hagyjuk még kb. 15-20 percig kelni. Melegítsük elő a sütőt.
Alsó és felső sütés: kb. 200 °C (előmelegítés)
Légkeveréses sütés: kb. 180 °C (előmelegítés)
A tojássárgáját keverjük össze egy kevés vízzel, és kenjük meg vele a zseméket. Szórjuk meg szezámmaggal. A sütőformát helyezzük a sütő középső részébe lévő rácsra és süssük meg a zsemléket.
Sütési idő: kb. 30-35 perc
Töltés:
Helyezzük a sütőformát egy süteményrácsra és hagyjuk 10 percig hűlni. Vegyük ki a zsemlét, és vágjuk vízszintesen ketté. Tegyük vissza a zsemle alsó részét a formába, és kenjük rá a sült, darált húsos keveréket. Szórjunk rá néhány chillipelyhet. Hámozzuk meg a hagymát, és vágjuk vékony karikákra. A tetejére tegyünk uborkaszeleteket és a hagymakarikákat. A tetejére tegyünk egy-egy sajtszeletet. Tegyük a sütőformát ismét a sütőbe, amíg a sajt megolvad.
Sütési idő: kb. 3-5 perc
A sajt tetejére terítsünk néhány levél jégsalátát és fűszeres ketchupot. Tegyük rá a zsemle tetejét és azonnal tálaljuk a sajtburgert.
Tippek:
Vegetáriánus változathoz készítsük vegán darált hússal.
Legújabb cikkek
Régi receptek modern csavarokkal
Hagyományőrzés vagy trendkövetés? A kettő nem zárja ki egymást, ha a klasszikus receptek összetevőit, ízvilágát, külső megjelenését többé-kevésbé újragondoljuk.
Modern vívmányok a Dr. Oetker életében
Elérkeztünk a Dr. Oetker történetéről szóló cikksorozatunk záró részéhez, amelyben az elmúlt évtizedek újdonságait vesszük górcső alá a magyar nyelvű szakácskönyvek megjelenésétől kezdve egészen az online felületeken publikált receptekig.
Klasszikus krémes, és ahogy a Dr. Oetker ajánlja
A Dr. Oetker történetét bemutató cikksorozatunk első részéből már kiderült, hogy a márka megszületésekor milyen forradalmi újításnak számítottak az Oetker receptfüzetek. Lássuk, hogyan folytatódott a történet, és fonódott össze a népszerű krémessel.
Hozzászólások
Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.
Hozzászólás írása
Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!
Hozzászólás törlése
Biztosan törölni szeretnéd a "" hez írt hozzászólásod?