Csillag Nincs értékelve
Kedvencnek jelölöm Kedvelés

Méteres kalács

Szükséges idő Több, mint 60 perc
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Adag 2 rúd, kb. 24-28 szelet
Recept megosztása

Hozzávalók

2 rúd, kb. 24-28 szelet elkészítéséhez

Őzgerinc formához (kb. 31x11 cm):

némi zsiradék
némi búzaliszt

Sárga tésztához:

225 g búzaliszt
1 púpozott teáskanál Dr. Oetker Sütőpor
3 darab tojás (M-es)
200 g cukor
100 ml étolaj, pl. napraforgóolaj
100 ml víz

Barna tésztához:

200 g búzaliszt
1 púpozott teáskanál Dr. Oetker Sütőpor
3 darab tojás (M-es)
200 g cukor
100 ml étolaj, pl. napraforgóolaj
100 ml víz

Krémhez:

650 ml tej
200 g lágy vaj vagy margarin
200 g porcukor
1 teáskanál Dr. Oetker Aroma rum

Mázhoz:

1 evőkanál étolaj, pl. napraforgóolaj
Ezekben a gyűjteményekben található:

Elkészítés lépésről lépésre

Előkészítés:

Két őzgerinc formát zsiradékkal kikenünk és liszttel beszórjuk, a felesleget kiütögetjük belőlük. A sütőt előmelegítjük.

Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 160 °C (előmelegítve)

Elkészítés:

Sárga tészta:
A lisztet a sütőporral keverőtálban összekeverjük. A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjéket habbá verjük. A tojássárgájákat konyhai robotgéppel (habverő) fehéredésig keverjük a cukorral, ezután hozzáadjuk az olajat és a vizet, majd a lisztes keveréket két részletben, közepes fokozaton, röviden belekeverjük a masszába. Végül óvatosan, spatulával hozzáforgatjuk a tojásfehérjehabot is. A tésztát az egyik előkészített formába öntjük és elsimítjuk.

Barna tészta:
A lisztet a sütőporral és a kakaóporral keverőtálban összekeverjük. A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjéket habbá verjük. A tojássárgájákat konyhai robotgéppel (habverő) fehéredésig keverjük a cukorral, ezután hozzáadjuk az olajat és a vizet, majd a lisztes keveréket két részletben, közepes fokozaton, röviden belekeverjük a masszába. Végül óvatosan, spatulával hozzáforgatjuk a tojásfehérjehabot is. A tésztát a másik előkészített formába öntjük és elsimítjuk.

A két formát a sütő középső részében lévő rácsra tesszük, és a süteményeket megsütjük.

Sütési idő: kb. 30-35 perc

Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!

A süteményeket sütés után még 5-10 percig a formákban, sütőrácson hagyjuk, majd először leválasztjuk, aztán kiborítjuk a rácsra és hűlni hagyjuk.

Krém:
A pudingport kb. 150 ml tejjel simára keverjük. A többi tejet felforraljuk, lehúzzuk a tűzhelyről, és habverővel belekeverjük a kikevert pudingport. Visszatesszük a tűzhelyre, és keverés közben legalább 1 percig főzzük, ezután keverőtálba töltjük, frissentartó fóliával lefedjük, és hagyjuk teljesen kihűlni. A szobahőmérsékletű vajat és a porcukrot konyhai robotgéppel (habverő) habosra keverjük, majd apránként hozzáadjuk a szobahőmérsékletűre hűlt pudingot, valamint a rum aromát, és együtt kihabosítjuk.

A kihűlt sárga és barna süteményt szeletekre vágjuk, majd felváltva összeragasztjuk a krémmel két rudat képezve. A méteres kalácsokat süteményrácsra helyezzük, frissentartó fóliával lefedjük, és legalább 1 órára hűtőbe tesszük.

Máz:
A tortabevonót összetördeljük, és egy hőálló tálban, vízgőz felett megolvasztjuk, majd hozzákeverjük az olajat. A méteres kalácsokra csorgatjuk, elsimítjuk, hagyjuk megdermedni, majd a süteményt tálalásig hűtőszekrénybe tesszük. Tálaláskor a méteres kalácsot ferdén szeleteljük.

Tipp:

Más ízesítésű Dr. Oetker Eredeti Pudinggal is elkészíthetjük a méteres kalácsot.
Méteres kalács

Hozzászólások

Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.

Hozzászólás írása

Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!

Recept ajánló

Szükséges idő 40-60 perc között
24 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő Több, mint 60 perc
76 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő Több, mint 60 perc
10 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Legújabb cikkek

Dátum 2024-10-17
0 Kedvelés

Régi receptek modern csavarokkal

Hagyományőrzés vagy trendkövetés? A kettő nem zárja ki egymást, ha a klasszikus receptek összetevőit, ízvilágát, külső megjelenését többé-kevésbé újragondoljuk.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-09-06
0 Kedvelés

Modern vívmányok a Dr. Oetker életében

Elérkeztünk a Dr. Oetker történetéről szóló cikksorozatunk záró részéhez, amelyben az elmúlt évtizedek újdonságait vesszük górcső alá a magyar nyelvű szakácskönyvek megjelenésétől kezdve egészen az online felületeken publikált receptekig.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-09-06
1 Kedvelés

Klasszikus krémes, és ahogy a Dr. Oetker ajánlja

A Dr. Oetker történetét bemutató cikksorozatunk első részéből már kiderült, hogy a márka megszületésekor milyen forradalmi újításnak számítottak az Oetker receptfüzetek. Lássuk, hogyan folytatódott a történet, és fonódott össze a népszerű krémessel.

Elolvasom Elolvasom
© Copyright | All rights reserved | Dr. Oetker Magyarország Kft.
Hiba
A kedvencekhez adáshoz kérjük jelentkezz be!