Epres hótorta
Hozzávalók
Csatos tortaformához (26 cm Ø):
Tojáshabhoz:
Tésztához:
Eperréteghez és tejszínes töltelékhez:
Szóráshoz:
Elkészítés
Előkészítés:
Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 160 °C (előmelegítve)
Elkészítés:
A tojásfehérjét konyhai robotgéppel (habverő) nagyon keményre felverjük. Közben fokozatosan belekeverjük a cukrot.
Tészta:
A vajat vagy a margarint keverőtálban konyhai robotgéppel (habverő) selymesre keverjük. Keverés közben fokozatosan hozzáadjuk a cukrot, a Bourbon vaníliás cukrot és a sót, míg kötött masszát nem kapunk. A tojássárgákat egyesével ½- ½ perc alatt a legmagasabb fokozaton belekeverjük. A lisztet összekeverjük a sütőporral, és 2 adagban közepes fokozaton röviden belekeverjük a vajas krémbe. A 2 tortalaphoz ½-½ adag tésztát elsimítunk a formában, elosztjuk rajta a tojáshab felét, és megszórjuk a mandula felével. Felállítjuk köré a forma szélét, majd a a formát a sütő középső részében lévő rácsra tesszük és a tésztát megsütjük.
Sütési idő: kb. 20-25 perc
Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
Sütés után a tortalapot azonnal kivesszük a formából, és sütőrácson hagyjuk kihűlni. A másik tortalapot ugyanígy elsimítjuk a forma zsiradékkal kikent aljában, és megsütjük.
Eperréteg és tortazselé:
Az epret megmossuk. 8 kisebb vagy 4 nagyobb epret díszítésnek félreteszünk. A maradék epret megtisztítjuk, és kockákra vágjuk. A tortazselét a csomagoláson található leírás szerint, de csak 2 evőkanál cukorral és 200 ml vízzel elkészítjük. Óvatosan belekeverjük az epret, és hagyjuk kihűlni.
Tejszínes töltelék és összeállítás:
A tejszínt a habfixálóval és a Bourbon vaníliás cukorral keményre felverjük. Az egyik tortalapot tortatálra tesszük, és elosztjuk rajta az epres krémet, majd elsimítjuk rajta a tejszínt. A maradék epret elfelezzük vagy negyedeljük, és körben elhelyezzük a tejszín szélén úgy, hogy mind a 16 szeletre jusson egy, és a szára kifelé mutasson. A második tortalapot 16 szeletre vágjuk és legyező formában elhelyezzük az epren és a tejszínen. Az epres hótortát legalább 1 órára hűtőszekrénybe tesszük. Tálalás előtt porcukorral meghintjük.
Tipp:
Epres hótorta
Hozzávalók
kb. 16 szelet elkészítéséhez
Csatos tortaformához (26 cm Ø):
Tojáshabhoz:
Tésztához:
Eperréteghez és tejszínes töltelékhez:
Szóráshoz:
Elkészítés lépésről lépésre
Előkészítés:
Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 160 °C (előmelegítve)
Elkészítés:
A tojásfehérjét konyhai robotgéppel (habverő) nagyon keményre felverjük. Közben fokozatosan belekeverjük a cukrot.
Tészta:
A vajat vagy a margarint keverőtálban konyhai robotgéppel (habverő) selymesre keverjük. Keverés közben fokozatosan hozzáadjuk a cukrot, a Bourbon vaníliás cukrot és a sót, míg kötött masszát nem kapunk. A tojássárgákat egyesével ½- ½ perc alatt a legmagasabb fokozaton belekeverjük. A lisztet összekeverjük a sütőporral, és 2 adagban közepes fokozaton röviden belekeverjük a vajas krémbe. A 2 tortalaphoz ½-½ adag tésztát elsimítunk a formában, elosztjuk rajta a tojáshab felét, és megszórjuk a mandula felével. Felállítjuk köré a forma szélét, majd a a formát a sütő középső részében lévő rácsra tesszük és a tésztát megsütjük.
Sütési idő: kb. 20-25 perc
Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
Sütés után a tortalapot azonnal kivesszük a formából, és sütőrácson hagyjuk kihűlni. A másik tortalapot ugyanígy elsimítjuk a forma zsiradékkal kikent aljában, és megsütjük.
Eperréteg és tortazselé:
Az epret megmossuk. 8 kisebb vagy 4 nagyobb epret díszítésnek félreteszünk. A maradék epret megtisztítjuk, és kockákra vágjuk. A tortazselét a csomagoláson található leírás szerint, de csak 2 evőkanál cukorral és 200 ml vízzel elkészítjük. Óvatosan belekeverjük az epret, és hagyjuk kihűlni.
Tejszínes töltelék és összeállítás:
A tejszínt a habfixálóval és a Bourbon vaníliás cukorral keményre felverjük. Az egyik tortalapot tortatálra tesszük, és elosztjuk rajta az epres krémet, majd elsimítjuk rajta a tejszínt. A maradék epret elfelezzük vagy negyedeljük, és körben elhelyezzük a tejszín szélén úgy, hogy mind a 16 szeletre jusson egy, és a szára kifelé mutasson. A második tortalapot 16 szeletre vágjuk és legyező formában elhelyezzük az epren és a tejszínen. Az epres hótortát legalább 1 órára hűtőszekrénybe tesszük. Tálalás előtt porcukorral meghintjük.
Tipp:
Legújabb cikkek
Régi receptek modern csavarokkal
Hagyományőrzés vagy trendkövetés? A kettő nem zárja ki egymást, ha a klasszikus receptek összetevőit, ízvilágát, külső megjelenését többé-kevésbé újragondoljuk.
Modern vívmányok a Dr. Oetker életében
Elérkeztünk a Dr. Oetker történetéről szóló cikksorozatunk záró részéhez, amelyben az elmúlt évtizedek újdonságait vesszük górcső alá a magyar nyelvű szakácskönyvek megjelenésétől kezdve egészen az online felületeken publikált receptekig.
Klasszikus krémes, és ahogy a Dr. Oetker ajánlja
A Dr. Oetker történetét bemutató cikksorozatunk első részéből már kiderült, hogy a márka megszületésekor milyen forradalmi újításnak számítottak az Oetker receptfüzetek. Lássuk, hogyan folytatódott a történet, és fonódott össze a népszerű krémessel.
Hozzászólások
Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.
Hozzászólás írása
Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!
Hozzászólás törlése
Biztosan törölni szeretnéd a "" hez írt hozzászólásod?