Áfonyabefőtt
Hozzávalók
4 kg áfonya (előkészítve mérjük le)
600 g cukor
1 tasak Dr. Oetker Befőtt- és szörptartósító
4 darab fahéjrúd
2 szál Dr. Oetker Vaníliarúd
Elkészítés
Előkészítés:
A befőttes üvegeket alaposan elmossuk, majd forrásban lévő vízbe téve csírátlanítjuk. Ehhez egy nagy lábasban vizet forralunk, beletesszük az üvegeket (lepje el a víz) és 10-15 percet forraljuk. Ezután óvatosan kivesszük a vízből, és fejjel lefelé fordítva tiszta papírtörlőre vagy konyharuhára tesszük, majd hagyjuk megszáradni. Az áfonyát szemezzük, megmossuk, majd 4 kg-ot kimérünk. A vaníliarudat hosszában felvágjuk, és kés segítségével kikaparjuk a magokat.
Elkészítés:
2 liter vízben elkeverjük a cukrot, a befőtt- és szörptartósítót és a vaníliamagokat, hozzáadjuk a fahéjrudakat, valamint a felhasított vaníliarudakat is, majd az egészet egy főzőedényben felforraljuk. A gyümölcsöt két részletben a forrásban lévő szirupba tesszük, és újraforrásig főzzük. Ezután a fahéj- és vaníliarudakat eltávolítjuk. Az előkészített üvegeket megtöltjük a gyümölccsel, majd a forró szirupot rámerjük úgy, hogy azt ellepje. Az üvegeket celofánnal és csavaros fedővel vagy csatos üveg esetén tömítő gumival azonnal lezárjuk, majd legalább 5 percre fejre állítjuk. A befőttet szobahőmérsékleten hagyjuk kihűlni, majd száraz, hűvös helyen, a felnyitott üvegeket pedig hűtőszekrényben tároljuk.
Tipp:
A vaníliarudakat darabokra vágva beletehetjük az üvegekbe, és hasonlóan 1-1 kisebb fahéjrudat is elhelyezhetünk bennük.
Kedvencnek jelölöm
Áfonyabefőtt
Hozzávalók
kb. 8-9 darab 720 ml-es üveg elkészítéséhez
Ezekben a gyűjteményekben található:
Elkészítés lépésről lépésre
Előkészítés:
A befőttes üvegeket alaposan elmossuk, majd forrásban lévő vízbe téve csírátlanítjuk. Ehhez egy nagy lábasban vizet forralunk, beletesszük az üvegeket (lepje el a víz) és 10-15 percet forraljuk. Ezután óvatosan kivesszük a vízből, és fejjel lefelé fordítva tiszta papírtörlőre vagy konyharuhára tesszük, majd hagyjuk megszáradni. Az áfonyát szemezzük, megmossuk, majd 4 kg-ot kimérünk. A vaníliarudat hosszában felvágjuk, és kés segítségével kikaparjuk a magokat.
Elkészítés:
2 liter vízben elkeverjük a cukrot, a befőtt- és szörptartósítót és a vaníliamagokat, hozzáadjuk a fahéjrudakat, valamint a felhasított vaníliarudakat is, majd az egészet egy főzőedényben felforraljuk. A gyümölcsöt két részletben a forrásban lévő szirupba tesszük, és újraforrásig főzzük. Ezután a fahéj- és vaníliarudakat eltávolítjuk. Az előkészített üvegeket megtöltjük a gyümölccsel, majd a forró szirupot rámerjük úgy, hogy azt ellepje. Az üvegeket celofánnal és csavaros fedővel vagy csatos üveg esetén tömítő gumival azonnal lezárjuk, majd legalább 5 percre fejre állítjuk. A befőttet szobahőmérsékleten hagyjuk kihűlni, majd száraz, hűvös helyen, a felnyitott üvegeket pedig hűtőszekrényben tároljuk.
Tipp:
A vaníliarudakat darabokra vágva beletehetjük az üvegekbe, és hasonlóan 1-1 kisebb fahéjrudat is elhelyezhetünk bennük.
Legújabb cikkek
1
Uzsonnasütemények Airfryerben
Akár uzsonnára, vagy reggelire, tízóraira varázsolnánk frissen sült finomságokat az asztalra, a forró levegős fritőzre mindig számíthatunk.
2
Így süss Airfryerben – Alap tudnivalók és praktikák
A népszerű konyhai eszköz nem csak a ropogós sült krumpli elkészítésében remekel, hanem finom és változatos sütemények is készíthetők benne.
3
Régi receptek modern csavarokkal
Hagyományőrzés vagy trendkövetés? A kettő nem zárja ki egymást, ha a klasszikus receptek összetevőit, ízvilágát, külső megjelenését többé-kevésbé újragondoljuk.

Hozzászólások
Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.
Hozzászólás írása
Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!
Hozzászólás törlése
Biztosan törölni szeretnéd a "" hez írt hozzászólásod?