Tippek, hogy jól fusson az élesztőd!

Az élesztőt meglepően régóta használja az emberiség a tömör, lapos gabonakenyerek lazítására.

Mi az öreg tészta?

A csoda jó ideig rejtély maradt a régi korok emberei számára, de arra hamar rájöttek, hogy ha egy darabot lecsípnek a régi tésztából, azzal a kicsivel ismét tökéletesen lazíthatják a következő adag tésztát. Ezt hívjuk “öreg tésztának” és a mai napig kiválóan használható például kenyérsütésnél.

Régen szárították, ma már elég, ha a következő sütésig betesszük a hűtőszekrénybe.

Jó minőségű élesztőt használjunk

Ebből a technikai megoldásból eredeztethető a “nincs sütnivalója” mondásunk is, ami arra utal, hogy valakinek annyi esze sem volt, hogy lecsípjen egy kis adagot a tésztájából a következő kenyérhez.

  • Mindig ellenőrizzük az élesztő lejárati idejét, mielőtt a kosarunkba tennénk! 
  • A friss élesztő színe halvány rózsás-barnás.
  • Onnan is tudhatjuk, hogy jó minőségű és friss élesztővel van dolgunk, hogy nem morzsálódik, nincsenek rajta sötétebb barnás, keményebb részek.
  • Ha nem vagyunk biztosak benne, hogy jó-e még az élesztőnk, egy kis darabkát futtassunk fel. Ha szépen felfut, nincs gond, használhatjuk a többi részét is.
  • A szárított élesztő tovább eláll, könnyebb kezelni is. Ugyanakkor arra érdemes figyelni, hogy a lejárati időn túl már az élesztő ezen formája sem tudja betölteni feladatát.

Fontos a folyadék hőmérséklete

  • Egy adott receptnél mindenképpen ellenőrizzük az adagolást. Ha a receptben friss élesztő szerepel, de nekünk csak szárított van otthon, fokozottan figyeljünk az átszámításra.
  • Ha a recept nem ír mást, a legtöbbször érdemes az élesztőt először felfuttatni. Így jobban dolgozik utána a tésztában is.
  • Fontos, hogy felfuttatáshoz ne használjunk túl meleg folyadékot, mert az nem előnyös az élesztőgombáknak.
  • Ugyanez igaz a cukorra is. Ha túl sokat használunk belőle, nem fog tudni olyan szépen felfutni az élesztőnk, megkelni a tésztánk.
  • Az élesztőre ne szórjunk közvetlenül sót, mert akkor elveszik a kelesztőképessége.

KAPCSOLÓDÓ CiKKEK

Hiba
A kedvencekhez adáshoz kérjük jelentkezz be!