Tények és érdekességek a tojásról
2019. október 09.Alábbi cikkünkben, így húsvét közeledtével, összeszedtünk pár fontos, vagy éppen érdekes tényt a tojásokról.
- Ha egy süteményhez több tojásra is szükség van, mindig egyenként üssük egy tálba és utána adjuk a tésztához. Így elkerülhetjük, hogy akár egyetlen rossz tojás miatt a kukában landoljon a sütink alapja.
- A tojást tartsuk a hűtőben! Ugyanis szobahőmérsékleten sokkal gyorsabban elöregszik. Ha hűtőben tároljuk vásárlás után, akár egy hónapig sem veszít a minőségéből, de ha nem tesszük hűvösre, akár egy nap alatt is annyit “öregedhet”, mint hűtőben egy hét alatt.
- Könnyebben szét lehet választani annak a tojásnak a fehérjét és a sárgáját, amit a hűtőből veszünk ki.
- Viszont szebb habot tudunk verni abból a tojásfehérjéből, ami a feldolgozás előtt 20-30 percet szobahőmérsékleten volt.
- A legtöbb tojást Kína termeli, ahol évente 160 milliárd tojás kerül forgalomba.
- A tojás héján pórusok találhatók, méghozzá nagyjából 17 000. Ebből adódóan könnyen átveheti más ételek szagát. Vigyázzunk hát a tárolásnál, tegyük a tojást lehetőleg kartondobozba, hogy ez ne fordulhasson elő, mert igen meglepődhetünk, ha a sütinknek hagymás rostélyos íze lesz.
- Egy tyúk 250-279 tojást tojik évente.
- Ha a tojást a dobozba a hegyes végével lefelé tesszük bele, akkor a sárgája középen marad, és nem tapad a héjhoz.
- Az étkezési tojásokat és csomagolásukat – uniós és hazai jogszabályok előírásai alapján – a termelés helyén vagy a csomagoló központban kötelező jelölni.
- A tojásokat „A” és „B” minőségi osztályokba sorolják, a kereskedelemben azonban csak „A” minőségű termékekkel találkozhatunk. Az „A” minőségű tojásokat tömegük és méretük alapján osztályozzák.
- A négyfokozatú skála a legkisebbnek számító „S” kategóriától „XL”-ig terjed, és a következők értékeket jelöli:
- XL- nagyon nagy: legalább 73 gramm
- L- nagy: 63 és 73 gramm között
- M- közepes: 53 és 63 gramm közötti
- S – kicsi: 53 grammnál kevesebb
- Mit jelentenek a számok a tojáson?
- 1: szabadtartás
- 2: alternatív tartás
- 3: ketreces tartási rendszer
- 0: ökológiai tartás;
Kapcsolódó cikkek
Régi receptek modern csavarokkal
Hagyományőrzés vagy trendkövetés? A kettő nem zárja ki egymást, ha a klasszikus receptek összetevőit, ízvilágát, külső megjelenését többé-kevésbé újragondoljuk.
Modern vívmányok a Dr. Oetker életében
Elérkeztünk a Dr. Oetker történetéről szóló cikksorozatunk záró részéhez, amelyben az elmúlt évtizedek újdonságait vesszük górcső alá a magyar nyelvű szakácskönyvek megjelenésétől kezdve egészen az online felületeken publikált receptekig.
Klasszikus krémes, és ahogy a Dr. Oetker ajánlja
A Dr. Oetker történetét bemutató cikksorozatunk első részéből már kiderült, hogy a márka megszületésekor milyen forradalmi újításnak számítottak az Oetker receptfüzetek. Lássuk, hogyan folytatódott a történet, és fonódott össze a népszerű krémessel.
Tízórai- és uzsonnaötletek a gazdaságosság jegyében
Szeptembertől ismét fejtörést okoz, hogy mi kerüljön nap mint nap az uzsonnás dobozba. Legyenek finomak és változatosak a receptek, és a családi költségvetést se terheljék meg túlzottan.
Mentsd a menthetőt! Tippek sütési bakik megelőzésére és korrigálására
Akár veteránok, akár kezdő sütögetők vagyunk, hiba mindig csúszhat a számításunkra. Aggodalomra azonban semmi ok, gyakran a legreménytelenebbnek tűnő helyzet is megoldható!
Retró vendégváró sütemények
Nosztalgikus időutazásra hívjuk az olvasót: idézzük fel együtt a régi idők süteményeit, amelyek bár retrónak tekinthetők, mégis a mai napig ugyanúgy szeretjük és készítjük őket.