Hello paleo!
2018. október 17.A paleo táplálkozásnak egyre több követője van Magyarországon, ezért most “paleo-receptekből” válogattunk.
A cukorra ritkán gondolunk úgy, mint egy zöldségből kinyert alapanyagra, aminek szintén van betakarítási ideje, holott az ősz a cukorrépa szezonja is. A cukor napjainkban nagyon megosztó alapanyag, bár alapvetően nem lenne gond vele abban az esetben, ha nem vinnénk túlzásba a fogyasztását. A szakemberek véleménye szerint, ha a táplálkozásunk kiegyensúlyozott, eleget mozgunk, akkor nem gond, ha alkalmanként cukrot fogyasztunk, de érdemes figyelni a bevitel mennyiségére.
Érdekes kísérlet, de ha fokozatosan csökkentjük a házi süteményekben a cukor mennyiségét, akkor meglepően hamar érezhetjük, hogy kevesebb is bőven elég belőle. Ha vannak ilyen irányú törekvéseink, akkor a házilag készült finomságok mindenképpen jó választást jelenthetnek, hiszen ebben az esetben mi magunk szabályozhatjuk a cukor mennyiségét minden esetben.
Cukor nélkül
A paleolit táplálkozás hívei a paleolit korban feltételezett táplálkozási szokásokat próbálják 21. századi körülmények közé ültetni.
Habár a különböző irányzatok hasonló alapokra épülnek, de kivitelezésben és elnevezésben mind hazánkban, mind külföldön vannak eltérések, és nincs hivatalosnak tekinthető változat. Ez az irányzat sokkal inkább életmódváltásként, mint alkalmi diétaként fogható fel, és célja, hogy az úgynevezett civilizációs betegségek kockázatát csökkentse.
És miután a paleolit korban nem ismerték a cukorrépából készült cukrot, ezért ennek az irányzat követői ki is iktatták - sok más, napjainkban használt alapanyag mellett- az étrendjükből.
Ezeket a recepteket azok is bátran kipróbálhatják, akik nem szeretnének teljesen áttérni erre a táplálkozási rendszerre, de kíváncsiak arra, hogyan lehet alternatív módon elkészíteni bizonyos süteményeket.
Ha viszont első körben nem szeretnénk teljesen ismeretlen alapanyagokkal dolgozni, ugyanakkor alkalmanként csökkentenénk a cukorbevitelt, akkor körülnézhetünk a cukormentes sütemények között is.
Ha van némi rutin a kezünkben, akkor sem jövünk majd zavarba, ha esetleg vendégeink között akad olyan, aki kerüli a cukrot, könnyen ízletes finomságot varázsolhatunk ebben az esetben is asztalra.
Kapcsolódó cikkek
100 éve egy darabka otthon – Sütireceptekkel hódítottak az első Dr. Oetker termékek
Dr. August Oetker hamar felismerte, hogy termékei akkor lesznek igazán népszerűek, ha praktikus tanácsokat, recepteket is ad használatukhoz. Így született meg egy olyan forradalmi újítás, mellyel könnyen belopta magát a századelő háziasszonyainak szívébe.
Magyaros kedvencek Creme VEGA-val
Tejföl nélkül nincs magyar konyha! Cikkünkben megmutatjuk, hogy alternatívájával, a tejmentes, vegán Creme VEGA-val is hamisítatlan hazai ízvilágot varázsolhatunk a tányérunkra.
A nagy fánkkörkép – milyen típusú tésztákból készülhet fánk?
A farsangi szezon elképzelhetetlen fánksütés nélkül! Megunni biztosan nem fogjuk, hiszen számos különböző fajta közül válogathatunk. Lássuk a legnépszerűbbeket!
Karácsony lemondások nélkül – mentes desszertcsodák
Kerülnéd a finomított cukrot karácsonykor is? Netán ételérzékenység miatt tiltólistás a glutén, laktóz, tejfehérje, tojás? Mindenre van megoldásunk!
Régi ízek, elfeledett édességek nyomában
Csapjuk fel a családi szakácskönyvet, és merüljünk el a már-már elfeledett finomságok olvasgatásában! Prósza, málé, lisztes sterc, kinek ismerősek ezek az ételnevek?
Sajttorta, az amerikai kedvenc
A sajttorta mára meghódította szinte az egész világot, méltán nevezhetjük az egyik legnépszerűbb sütifajtának. Létezik belőle sült és sütés nélküli verzió, íme a sajttorta egyszeregy!