A töltött sütik titkai
2019. szeptember 20.Bukta, batyu, kakaós csiga? Isteni töltött finomságok. Összegyűjtöttünk most pár tippet, amelyek segítségével könnyebben elérhető a vágyott végeredmény.
- A töltött sütemények akkor igazán finomak, ha a tészta és a töltelék aránya jól eltalált.
- Változatossá tehetünk egy bevált receptet, ha a tölteléket alkalmanként más fűszerezéssel készítjük. Ez igaz lehet mind a sós, mind az édes sütemények esetében is.
- Fontos, hogy a töltelékünk ne legyen túl híg. Ennek több oka is van. Egyrészt eláztathatja a tésztát, másrészt ki is folyhat, ami a végeredménynek sem tesz jót, illetve a kifolyt töltelék könnyen oda is ég.
- Bár gondolhatnánk azt, hogy mindig a minél több töltelék az igazán kívánatos, de túltölteni sem érdemes a süteményeket, mert egyes tészták kiszakadhatnak, a töltelék szintén kifolyhat, más recepteknél pedig a túl sok töltelék eltolhatja az ízeket egy bizonyos irányba és így megbomolhat a kész süti ízharmóniája.
- Töltött sütik, péksütik készítésekor fontos arra is figyelni, hogy a tésztánk jó állagú, könnyen formálható legyen és ne törjön, mert ellenkező esetben nem minden esetben tudjuk formázni, ami szintén a töltelék kárára mehet.
- A jó formázhatóság azért is fontos szempont, hogy jól el tudjuk dolgozni a sütemény azon részeit, ahol kifolyhat a töltelék.
- Sajnos minden balesetet nem lehet kiküszöbölni, ezért a töltött sütik alá érdemes sütőpapírt tenni.
- Bár vannak olyan receptek, amelyek egyes gyümölcsöknek kifejezetten a maggal együtt való sütését javasolják annak érdekében, hogy a végeredmény még komplexebb ízélményt adhasson, de a töltött sütemények esetében ezt a módszert érdemes kerülni. Miután a töltelék sok esetben nem látható, bárki könnyen ráharaphat egy magra, s így sérülhetnek a fogai.
- Ha a batyukhoz a tésztát meleg késsel vágjuk fel, szép, egyenes széleket kaphatunk.
Kapcsolódó cikkek
Régi receptek modern csavarokkal
Hagyományőrzés vagy trendkövetés? A kettő nem zárja ki egymást, ha a klasszikus receptek összetevőit, ízvilágát, külső megjelenését többé-kevésbé újragondoljuk.
Modern vívmányok a Dr. Oetker életében
Elérkeztünk a Dr. Oetker történetéről szóló cikksorozatunk záró részéhez, amelyben az elmúlt évtizedek újdonságait vesszük górcső alá a magyar nyelvű szakácskönyvek megjelenésétől kezdve egészen az online felületeken publikált receptekig.
Klasszikus krémes, és ahogy a Dr. Oetker ajánlja
A Dr. Oetker történetét bemutató cikksorozatunk első részéből már kiderült, hogy a márka megszületésekor milyen forradalmi újításnak számítottak az Oetker receptfüzetek. Lássuk, hogyan folytatódott a történet, és fonódott össze a népszerű krémessel.
Tízórai- és uzsonnaötletek a gazdaságosság jegyében
Szeptembertől ismét fejtörést okoz, hogy mi kerüljön nap mint nap az uzsonnás dobozba. Legyenek finomak és változatosak a receptek, és a családi költségvetést se terheljék meg túlzottan.
Mentsd a menthetőt! Tippek sütési bakik megelőzésére és korrigálására
Akár veteránok, akár kezdő sütögetők vagyunk, hiba mindig csúszhat a számításunkra. Aggodalomra azonban semmi ok, gyakran a legreménytelenebbnek tűnő helyzet is megoldható!
Retró vendégváró sütemények
Nosztalgikus időutazásra hívjuk az olvasót: idézzük fel együtt a régi idők süteményeit, amelyek bár retrónak tekinthetők, mégis a mai napig ugyanúgy szeretjük és készítjük őket.