11 érdekes tény a mogyoróról
2019. november 06.A mogyoró a sütemények kedvelt alapanyaga, akárcsak a mogyorókrém. Mostani összeállításunkban mindkettőről összegyűjtöttünk pár érdekes tényt.
Hol terem a legtöbb mogyoró?
- A mogyoró a nyírfafélék családjába tartozik, ehető termése miatt már az őskorban is fogyasztották.
- A világ mogyorótermésének 77%-át Törökország adja, a második legjelentősebb termesztő Olaszország.
- Kínában az öt szent étel közé tartozott, jellemzően papok fogyasztották, mert úgy gondolták, ez biztosítja számukra a tisztánlátást.
Mogyorókrém a kakós töltelékek helyett
- A híres mogyorókrém őse 1946-ban született meg. Egy Pietro Ferrero nevű olasz cukrász kísérletezett az őrölt mogyoróval, hogy a második világháború utáni hiánycikknek számító kakaót valahogy kiválthassa. Miután a mogyoró sokkal olcsóbb volt, a süteményekben ezzel próbálta kiváltani a kakaós töltelékeket. A krémet Giandujot névre keresztelte a kor híres karneváli karaktere után.
- A mogyoró termése értékes tápanyag: 60% zsírt tartalmaz, ami alapvetően telítetlen zsírsavakból áll. Ezek nem növelik a koleszterinszintet és nem károsítják az érfalakat, ezért fogyasztása segít csökkenteni a szívbetegségek kockázatát.
- A mogyorónak jelentős a fehérje tartalma is, ezért vegetáriánusok előszeretettel fogyasztják.
Jelentős beltartalmi értékkel bír
- A mogyoróolajat előszeretettel használják a kozmetikai iparban bőrregeneráló és pórusösszehúzó hatása miatt.
- Emellett sok benne a növényi rost, amely jótékony hatással van az emésztőrendszerre, ezen kívül sok C-, B1-, B2-, H- és E-vitamint és minden más élelmiszernél több rezet tartalmaz.
- George Washington Carver 300 felhasználási módját találta fel a mogyorónak, kivéve a mogyoróvajat.
- A leghíresebb mogyorókrémből minden évben mintegy 350.000 tonna készül.
- A magyar nyelvben a mogyoró szó bolgár-török eredetű.
Kapcsolódó cikkek
Régi receptek modern csavarokkal
Hagyományőrzés vagy trendkövetés? A kettő nem zárja ki egymást, ha a klasszikus receptek összetevőit, ízvilágát, külső megjelenését többé-kevésbé újragondoljuk.
Modern vívmányok a Dr. Oetker életében
Elérkeztünk a Dr. Oetker történetéről szóló cikksorozatunk záró részéhez, amelyben az elmúlt évtizedek újdonságait vesszük górcső alá a magyar nyelvű szakácskönyvek megjelenésétől kezdve egészen az online felületeken publikált receptekig.
Klasszikus krémes, és ahogy a Dr. Oetker ajánlja
A Dr. Oetker történetét bemutató cikksorozatunk első részéből már kiderült, hogy a márka megszületésekor milyen forradalmi újításnak számítottak az Oetker receptfüzetek. Lássuk, hogyan folytatódott a történet, és fonódott össze a népszerű krémessel.
Tízórai- és uzsonnaötletek a gazdaságosság jegyében
Szeptembertől ismét fejtörést okoz, hogy mi kerüljön nap mint nap az uzsonnás dobozba. Legyenek finomak és változatosak a receptek, és a családi költségvetést se terheljék meg túlzottan.
Mentsd a menthetőt! Tippek sütési bakik megelőzésére és korrigálására
Akár veteránok, akár kezdő sütögetők vagyunk, hiba mindig csúszhat a számításunkra. Aggodalomra azonban semmi ok, gyakran a legreménytelenebbnek tűnő helyzet is megoldható!
Retró vendégváró sütemények
Nosztalgikus időutazásra hívjuk az olvasót: idézzük fel együtt a régi idők süteményeit, amelyek bár retrónak tekinthetők, mégis a mai napig ugyanúgy szeretjük és készítjük őket.