11 érdekes tény a mogyoróról

A mogyoró a sütemények kedvelt alapanyaga, akárcsak a mogyorókrém. Mostani összeállításunkban mindkettőről összegyűjtöttünk pár érdekes tényt.

Hol terem a legtöbb mogyoró?

  • mogyoró a nyírfafélék családjába tartozik, ehető termése miatt már az őskorban is fogyasztották.
  • A világ mogyorótermésének 77%-át Törökország adja, a második legjelentősebb termesztő Olaszország.
  • Kínában az öt szent étel közé tartozott, jellemzően papok fogyasztották, mert úgy gondolták, ez biztosítja számukra a tisztánlátást.

Mogyorókrém a kakós töltelékek helyett

  • A híres mogyorókrém őse 1946-ban született meg.  Egy Pietro Ferrero nevű olasz cukrász kísérletezett az őrölt mogyoróval, hogy a második világháború utáni hiánycikknek számító kakaót valahogy kiválthassa.  Miután a mogyoró sokkal olcsóbb volt, a süteményekben ezzel próbálta kiváltani a kakaós töltelékeket. A krémet Giandujot névre keresztelte a kor híres karneváli karaktere után.
  • A mogyoró termése értékes tápanyag: 60% zsírt tartalmaz, ami alapvetően telítetlen zsírsavakból áll. Ezek nem növelik a koleszterinszintet és nem károsítják az érfalakat, ezért fogyasztása segít csökkenteni a szívbetegségek kockázatát.
  • A mogyorónak jelentős a fehérje tartalma is, ezért vegetáriánusok előszeretettel fogyasztják.

Jelentős beltartalmi értékkel bír

  • A mogyoróolajat előszeretettel használják a kozmetikai iparban bőrregeneráló és pórusösszehúzó hatása miatt.
  • Emellett sok benne a növényi rost, amely jótékony hatással van az emésztőrendszerre, ezen kívül sok C-, B1-, B2-, H- és E-vitamint és minden más élelmiszernél több rezet tartalmaz.
  • George Washington Carver 300 felhasználási módját találta fel a mogyorónak, kivéve a mogyoróvajat.
  • A leghíresebb mogyorókrémből minden évben mintegy 350.000 tonna készül.
  • A magyar nyelvben a mogyoró szó bolgár-török eredetű. 

KAPCSOLÓDÓ CiKKEK

Hiba
A kedvencekhez adáshoz kérjük jelentkezz be!