Csillag Nincs értékelve
Kedvencnek jelölöm Kedvelés

Szilvás tekercs

Szükséges idő Több, mint 60 perc
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Adag kb. 15 szelet
Recept megosztása

Hozzávalók

kb. 15 szelet elkészítéséhez

Négyszögletes csatos tortaformához (38 x 25 cm):

sütőpapír
zsiradék

Tésztához:

6 darab tojásfehérje (M-es)
1 csipet só
100 g cukor
6 darab tojássárgája (M-es)
5 evőkanál tej (60 ml)
4 evőkanál étolaj
100 g búzaliszt
½ csapott teáskanál Dr. Oetker Sütőpor
ételszínezék

Töltelékhez:

200 g szilvakrém
200 ml hideg habtejszín

Díszítéshez:

porcukor
Ezekben a gyűjteményekben található:

Elkészítés lépésről lépésre

Előkészítés:

A tortaforma alját zsiradékkal kikenjük, és sütőpapírral béleljük. A sütőt előmelegítjük.

Alsó és felső sütés: kb. 170 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 150 °C (előmelegítve)

Elkészítés:

Tészta:
A tojásfehérjét és a sót keverőtálban konyhai robotgéppel (habverő) nagyon keményre felverjük. A legmagasabb fokozaton fokozatosan belekeverjük a tojáshabba a cukrot és a vaníliás cukrot. A tojássárgáját összekeverjük a tejjel és az olajjal. A lisztet összekeverjük a sütőporral, és röviden belekeverjük a tojássárgájás masszába.
A tojáshabból 2 evőkanálnyit a tojássárgájás masszába teszünk, majd simára keverjük. Hozzáadjuk a maradékot, és óvatosan beleforgatjuk. A tészta felét a formába töltjük, és elsimítjuk. A másik felét lila és rózsaszín ételszínezékkel színezzük, a lehető legkevesebb keverés mellett, majd egyenletesen elkenjük a világos tésztán.
Kenő- vagy kiskés nyelét az egyik sarokban egészen a tészta aljáig belenyomjuk. Először hosszában kb. 3 cm távolságra egymástól csíkokat húzunk a tésztába, majd keresztben. Ha a tészta helyenként nagyon „egyenetlen” lenne, még egyszer óvatosan elsimítjuk. A formát a sütő középső részében lévő rácsra toljuk.

Sütési idő: kb. 15-18 perc

A sütési hőmérsékletet lecsökkentjük és a piskótalapot tovább sütjük.

Alsó és felső sütés: kb. 150 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 130 °C (előmelegítve)

Sütési idő: kb. 8-10 perc

Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!

A forma szélét kioldjuk, és eltávolítjuk. A piskótalapot óvatosan leoldjuk, közvetlenül a munkafelületre borítjuk, és sütőpapírral együtt hagyjuk kihűlni.
A piskótalapot óvatosan úgy választjuk le a munkafelületről, hogy a kérge a munkafelületen marad. A piskótalapot egy darab sütőpapírra fektetjük, és lehúzzuk róla az eredeti sütőpapírt.

Töltelék:
A szilvakrémet összekeverjük 1 tasak habfixálóval, és egyenletesen elkenjük a piskótalapon. A tejszínt a második tasak habfixálóval és a vaníliás cukorral keményre felverjük, majd a piskótalapon elkenjük. A piskótalapot a hosszanti oldaláról feltekerjük, és legalább 2 órára a hűtőszekrénybe tesszük.

Díszítés:
A tekercset tálalás előtt megszórjuk egy kevés porcukorral.

Tippek:

A szilvakrém helyett használhatunk szilvalekvárt is.
Ha nincs lila ételszínezékünk, akkor kék és piros színezék adagolásával ugyanúgy lila színt érhetünk el.
Szilvás tekercs

Hozzászólások

Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.

Hozzászólás írása

Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!

Recept ajánló

Szükséges idő Több, mint 60 perc
16 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
32 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
8 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges

Legújabb cikkek

Dátum 2024-10-17
0 Kedvelés

Régi receptek modern csavarokkal

Hagyományőrzés vagy trendkövetés? A kettő nem zárja ki egymást, ha a klasszikus receptek összetevőit, ízvilágát, külső megjelenését többé-kevésbé újragondoljuk.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-09-06
0 Kedvelés

Modern vívmányok a Dr. Oetker életében

Elérkeztünk a Dr. Oetker történetéről szóló cikksorozatunk záró részéhez, amelyben az elmúlt évtizedek újdonságait vesszük górcső alá a magyar nyelvű szakácskönyvek megjelenésétől kezdve egészen az online felületeken publikált receptekig.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-09-06
0 Kedvelés

Klasszikus krémes, és ahogy a Dr. Oetker ajánlja

A Dr. Oetker történetét bemutató cikksorozatunk első részéből már kiderült, hogy a márka megszületésekor milyen forradalmi újításnak számítottak az Oetker receptfüzetek. Lássuk, hogyan folytatódott a történet, és fonódott össze a népszerű krémessel.

Elolvasom Elolvasom
© Copyright | All rights reserved | Dr. Oetker Magyarország Kft.
Hiba
A kedvencekhez adáshoz kérjük jelentkezz be!