Szilvás tekercs
Hozzávalók
Négyszögletes csatos tortaformához (38 x 25 cm):
sütőpapír
zsiradék
Tésztához:
6 darab tojásfehérje (M-es)
1 csipet só
100 g cukor
1 tasak Dr. Oetker Bourbon Vaníliás cukor
6 darab tojássárgája (M-es)
5 evőkanál tej (60 ml)
4 evőkanál étolaj
100 g búzaliszt
½ csapott teáskanál Dr. Oetker Sütőpor
ételszínezék
Töltelékhez:
200 g szilvakrém
2 tasak Dr. Oetker Habfixáló
200 ml hideg habtejszín
1 tasak Dr. Oetker Bourbon Vaníliás cukor
Díszítéshez:
porcukor
Elkészítés
Előkészítés:
A tortaforma alját zsiradékkal kikenjük, és sütőpapírral béleljük. A sütőt előmelegítjük.
Alsó és felső sütés: kb. 170 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 150 °C (előmelegítve)
Alsó és felső sütés: kb. 170 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 150 °C (előmelegítve)
Elkészítés:
Tészta:
A tojásfehérjét és a sót keverőtálban konyhai robotgéppel (habverő) nagyon keményre felverjük. A legmagasabb fokozaton fokozatosan belekeverjük a tojáshabba a cukrot és a vaníliás cukrot. A tojássárgáját összekeverjük a tejjel és az olajjal. A lisztet összekeverjük a sütőporral, és röviden belekeverjük a tojássárgájás masszába.
A tojáshabból 2 evőkanálnyit a tojássárgájás masszába teszünk, majd simára keverjük. Hozzáadjuk a maradékot, és óvatosan beleforgatjuk. A tészta felét a formába töltjük, és elsimítjuk. A másik felét lila és rózsaszín ételszínezékkel színezzük, a lehető legkevesebb keverés mellett, majd egyenletesen elkenjük a világos tésztán.
Kenő- vagy kiskés nyelét az egyik sarokban egészen a tészta aljáig belenyomjuk. Először hosszában kb. 3 cm távolságra egymástól csíkokat húzunk a tésztába, majd keresztben. Ha a tészta helyenként nagyon „egyenetlen” lenne, még egyszer óvatosan elsimítjuk. A formát a sütő középső részében lévő rácsra toljuk.
Sütési idő: kb. 15-18 perc
A sütési hőmérsékletet lecsökkentjük és a piskótalapot tovább sütjük.
Alsó és felső sütés: kb. 150 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 130 °C (előmelegítve)
Sütési idő: kb. 8-10 perc
Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
A forma szélét kioldjuk, és eltávolítjuk. A piskótalapot óvatosan leoldjuk, közvetlenül a munkafelületre borítjuk, és sütőpapírral együtt hagyjuk kihűlni.
A piskótalapot óvatosan úgy választjuk le a munkafelületről, hogy a kérge a munkafelületen marad. A piskótalapot egy darab sütőpapírra fektetjük, és lehúzzuk róla az eredeti sütőpapírt.
Töltelék:
A szilvakrémet összekeverjük 1 tasak habfixálóval, és egyenletesen elkenjük a piskótalapon. A tejszínt a második tasak habfixálóval és a vaníliás cukorral keményre felverjük, majd a piskótalapon elkenjük. A piskótalapot a hosszanti oldaláról feltekerjük, és legalább 2 órára a hűtőszekrénybe tesszük.
Díszítés:
A tekercset tálalás előtt megszórjuk egy kevés porcukorral.
A tojásfehérjét és a sót keverőtálban konyhai robotgéppel (habverő) nagyon keményre felverjük. A legmagasabb fokozaton fokozatosan belekeverjük a tojáshabba a cukrot és a vaníliás cukrot. A tojássárgáját összekeverjük a tejjel és az olajjal. A lisztet összekeverjük a sütőporral, és röviden belekeverjük a tojássárgájás masszába.
A tojáshabból 2 evőkanálnyit a tojássárgájás masszába teszünk, majd simára keverjük. Hozzáadjuk a maradékot, és óvatosan beleforgatjuk. A tészta felét a formába töltjük, és elsimítjuk. A másik felét lila és rózsaszín ételszínezékkel színezzük, a lehető legkevesebb keverés mellett, majd egyenletesen elkenjük a világos tésztán.
Kenő- vagy kiskés nyelét az egyik sarokban egészen a tészta aljáig belenyomjuk. Először hosszában kb. 3 cm távolságra egymástól csíkokat húzunk a tésztába, majd keresztben. Ha a tészta helyenként nagyon „egyenetlen” lenne, még egyszer óvatosan elsimítjuk. A formát a sütő középső részében lévő rácsra toljuk.
Sütési idő: kb. 15-18 perc
A sütési hőmérsékletet lecsökkentjük és a piskótalapot tovább sütjük.
Alsó és felső sütés: kb. 150 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 130 °C (előmelegítve)
Sütési idő: kb. 8-10 perc
Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
A forma szélét kioldjuk, és eltávolítjuk. A piskótalapot óvatosan leoldjuk, közvetlenül a munkafelületre borítjuk, és sütőpapírral együtt hagyjuk kihűlni.
A piskótalapot óvatosan úgy választjuk le a munkafelületről, hogy a kérge a munkafelületen marad. A piskótalapot egy darab sütőpapírra fektetjük, és lehúzzuk róla az eredeti sütőpapírt.
Töltelék:
A szilvakrémet összekeverjük 1 tasak habfixálóval, és egyenletesen elkenjük a piskótalapon. A tejszínt a második tasak habfixálóval és a vaníliás cukorral keményre felverjük, majd a piskótalapon elkenjük. A piskótalapot a hosszanti oldaláról feltekerjük, és legalább 2 órára a hűtőszekrénybe tesszük.
Díszítés:
A tekercset tálalás előtt megszórjuk egy kevés porcukorral.
Tippek:
A szilvakrém helyett használhatunk szilvalekvárt is.
Ha nincs lila ételszínezékünk, akkor kék és piros színezék adagolásával ugyanúgy lila színt érhetünk el.
Ha nincs lila ételszínezékünk, akkor kék és piros színezék adagolásával ugyanúgy lila színt érhetünk el.
Kedvencnek jelölöm
Szilvás tekercs
Hozzávalók
kb. 15 szelet elkészítéséhez
Négyszögletes csatos tortaformához (38 x 25 cm):
sütőpapír
zsiradék
Tésztához:
6 darab tojásfehérje (M-es)
1 csipet só
100 g cukor
6 darab tojássárgája (M-es)
5 evőkanál tej (60 ml)
4 evőkanál étolaj
100 g búzaliszt
½ csapott teáskanál Dr. Oetker Sütőpor
ételszínezék
Díszítéshez:
porcukor
Ezekben a gyűjteményekben található:
Elkészítés lépésről lépésre
Előkészítés:
A tortaforma alját zsiradékkal kikenjük, és sütőpapírral béleljük. A sütőt előmelegítjük.
Alsó és felső sütés: kb. 170 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 150 °C (előmelegítve)
Alsó és felső sütés: kb. 170 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 150 °C (előmelegítve)
Elkészítés:
Tészta:
A tojásfehérjét és a sót keverőtálban konyhai robotgéppel (habverő) nagyon keményre felverjük. A legmagasabb fokozaton fokozatosan belekeverjük a tojáshabba a cukrot és a vaníliás cukrot. A tojássárgáját összekeverjük a tejjel és az olajjal. A lisztet összekeverjük a sütőporral, és röviden belekeverjük a tojássárgájás masszába.
A tojáshabból 2 evőkanálnyit a tojássárgájás masszába teszünk, majd simára keverjük. Hozzáadjuk a maradékot, és óvatosan beleforgatjuk. A tészta felét a formába töltjük, és elsimítjuk. A másik felét lila és rózsaszín ételszínezékkel színezzük, a lehető legkevesebb keverés mellett, majd egyenletesen elkenjük a világos tésztán.
Kenő- vagy kiskés nyelét az egyik sarokban egészen a tészta aljáig belenyomjuk. Először hosszában kb. 3 cm távolságra egymástól csíkokat húzunk a tésztába, majd keresztben. Ha a tészta helyenként nagyon „egyenetlen” lenne, még egyszer óvatosan elsimítjuk. A formát a sütő középső részében lévő rácsra toljuk.
Sütési idő: kb. 15-18 perc
A sütési hőmérsékletet lecsökkentjük és a piskótalapot tovább sütjük.
Alsó és felső sütés: kb. 150 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 130 °C (előmelegítve)
Sütési idő: kb. 8-10 perc
Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
A forma szélét kioldjuk, és eltávolítjuk. A piskótalapot óvatosan leoldjuk, közvetlenül a munkafelületre borítjuk, és sütőpapírral együtt hagyjuk kihűlni.
A piskótalapot óvatosan úgy választjuk le a munkafelületről, hogy a kérge a munkafelületen marad. A piskótalapot egy darab sütőpapírra fektetjük, és lehúzzuk róla az eredeti sütőpapírt.
Töltelék:
A szilvakrémet összekeverjük 1 tasak habfixálóval, és egyenletesen elkenjük a piskótalapon. A tejszínt a második tasak habfixálóval és a vaníliás cukorral keményre felverjük, majd a piskótalapon elkenjük. A piskótalapot a hosszanti oldaláról feltekerjük, és legalább 2 órára a hűtőszekrénybe tesszük.
Díszítés:
A tekercset tálalás előtt megszórjuk egy kevés porcukorral.
A tojásfehérjét és a sót keverőtálban konyhai robotgéppel (habverő) nagyon keményre felverjük. A legmagasabb fokozaton fokozatosan belekeverjük a tojáshabba a cukrot és a vaníliás cukrot. A tojássárgáját összekeverjük a tejjel és az olajjal. A lisztet összekeverjük a sütőporral, és röviden belekeverjük a tojássárgájás masszába.
A tojáshabból 2 evőkanálnyit a tojássárgájás masszába teszünk, majd simára keverjük. Hozzáadjuk a maradékot, és óvatosan beleforgatjuk. A tészta felét a formába töltjük, és elsimítjuk. A másik felét lila és rózsaszín ételszínezékkel színezzük, a lehető legkevesebb keverés mellett, majd egyenletesen elkenjük a világos tésztán.
Kenő- vagy kiskés nyelét az egyik sarokban egészen a tészta aljáig belenyomjuk. Először hosszában kb. 3 cm távolságra egymástól csíkokat húzunk a tésztába, majd keresztben. Ha a tészta helyenként nagyon „egyenetlen” lenne, még egyszer óvatosan elsimítjuk. A formát a sütő középső részében lévő rácsra toljuk.
Sütési idő: kb. 15-18 perc
A sütési hőmérsékletet lecsökkentjük és a piskótalapot tovább sütjük.
Alsó és felső sütés: kb. 150 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 130 °C (előmelegítve)
Sütési idő: kb. 8-10 perc
Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
A forma szélét kioldjuk, és eltávolítjuk. A piskótalapot óvatosan leoldjuk, közvetlenül a munkafelületre borítjuk, és sütőpapírral együtt hagyjuk kihűlni.
A piskótalapot óvatosan úgy választjuk le a munkafelületről, hogy a kérge a munkafelületen marad. A piskótalapot egy darab sütőpapírra fektetjük, és lehúzzuk róla az eredeti sütőpapírt.
Töltelék:
A szilvakrémet összekeverjük 1 tasak habfixálóval, és egyenletesen elkenjük a piskótalapon. A tejszínt a második tasak habfixálóval és a vaníliás cukorral keményre felverjük, majd a piskótalapon elkenjük. A piskótalapot a hosszanti oldaláról feltekerjük, és legalább 2 órára a hűtőszekrénybe tesszük.
Díszítés:
A tekercset tálalás előtt megszórjuk egy kevés porcukorral.
Tippek:
A szilvakrém helyett használhatunk szilvalekvárt is.
Ha nincs lila ételszínezékünk, akkor kék és piros színezék adagolásával ugyanúgy lila színt érhetünk el.
Ha nincs lila ételszínezékünk, akkor kék és piros színezék adagolásával ugyanúgy lila színt érhetünk el.


Hozzászólások
Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.
Hozzászólás írása
Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!
Hozzászólás törlése
Biztosan törölni szeretnéd a "" hez írt hozzászólásod?