Szilvás-pudingos pite
Hozzávalók
Téglalap alakú kapcsos formához (kb. 20x30 cm):
Tésztához:
Szilvás-pudingos töltelékhez:
Elkészítés
Előkészítés:
Elkészítés:
A pudingport és a cukrot legalább 6 evőkanál hideg tejjel simára keverjük. A többi tejet felforraljuk, lehúzzuk a tűzhelyről, és habverővel belekeverjük a kikevert pudingport. Visszatesszük a tűzhelyre, és keverés közben legalább 1 percig főzzük, ezután keverőtálba töltjük. Még melegen belekeverjük a tejfölt, majd gyakran átkeverve hagyjuk kihűlni, ezután belekeverjük a tojást is. A szilvát megmossuk, felezzük és kimagozzuk.
A sütőt előmelegítjük.
Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 160 °C (előmelegítve)
Tészta:
A lisztet a sütőporral keverőtálban összekeverjük. Hozzáadjuk a többi hozzávalót (a zabpehely és a fahéj kivételével), és konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) először alacsony, majd a legmagasabb fokozaton morzsás állagúra dolgozzuk. Az így kapott morzsát 1/3-2/3 arányban elosztjuk, és az 1/3-ba beledolgozzuk a fahéjas zabpelyhet. A nagyobbik adag morzsát egyenletesen a forma aljába nyomkodjuk (vagy összegyúrjuk, 20x30 cm-es téglalappá nyújtjuk, és sodrófára feltekerve a formába simítjuk), és az alját villával megszurkáljuk.
A pudingos krémet elosztjuk a tésztán, és sűrűn kirakjuk a szilvával (a gyümölcs vágott oldala nézzen felfelé). A tetejét egyenletesen megszórjuk a zabpelyhes morzsával, majd a formát a sütő középső részébe tesszük, és a süteményt megsütjük.
Sütési idő: kb. 45-50 perc
Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
A pitét formával együtt sütőrácsra helyezve hagyjuk kihűlni. Egy kés segítségével körben leválasztjuk róla a meglazított kapcsos forma oldalát, és szeletekre vágva tálaljuk.
Tipp:
Szilvás-pudingos pite
Hozzávalók
kb. 12-15 szelet elkészítéséhez
Téglalap alakú kapcsos formához (kb. 20x30 cm):
Tésztához:
Szilvás-pudingos töltelékhez:
Ezekben a gyűjteményekben található:
Elkészítés lépésről lépésre
Előkészítés:
Elkészítés:
A pudingport és a cukrot legalább 6 evőkanál hideg tejjel simára keverjük. A többi tejet felforraljuk, lehúzzuk a tűzhelyről, és habverővel belekeverjük a kikevert pudingport. Visszatesszük a tűzhelyre, és keverés közben legalább 1 percig főzzük, ezután keverőtálba töltjük. Még melegen belekeverjük a tejfölt, majd gyakran átkeverve hagyjuk kihűlni, ezután belekeverjük a tojást is. A szilvát megmossuk, felezzük és kimagozzuk.
A sütőt előmelegítjük.
Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 160 °C (előmelegítve)
Tészta:
A lisztet a sütőporral keverőtálban összekeverjük. Hozzáadjuk a többi hozzávalót (a zabpehely és a fahéj kivételével), és konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) először alacsony, majd a legmagasabb fokozaton morzsás állagúra dolgozzuk. Az így kapott morzsát 1/3-2/3 arányban elosztjuk, és az 1/3-ba beledolgozzuk a fahéjas zabpelyhet. A nagyobbik adag morzsát egyenletesen a forma aljába nyomkodjuk (vagy összegyúrjuk, 20x30 cm-es téglalappá nyújtjuk, és sodrófára feltekerve a formába simítjuk), és az alját villával megszurkáljuk.
A pudingos krémet elosztjuk a tésztán, és sűrűn kirakjuk a szilvával (a gyümölcs vágott oldala nézzen felfelé). A tetejét egyenletesen megszórjuk a zabpelyhes morzsával, majd a formát a sütő középső részébe tesszük, és a süteményt megsütjük.
Sütési idő: kb. 45-50 perc
Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
A pitét formával együtt sütőrácsra helyezve hagyjuk kihűlni. Egy kés segítségével körben leválasztjuk róla a meglazított kapcsos forma oldalát, és szeletekre vágva tálaljuk.
Tipp:
Legújabb cikkek
Régi receptek modern csavarokkal
Hagyományőrzés vagy trendkövetés? A kettő nem zárja ki egymást, ha a klasszikus receptek összetevőit, ízvilágát, külső megjelenését többé-kevésbé újragondoljuk.
Modern vívmányok a Dr. Oetker életében
Elérkeztünk a Dr. Oetker történetéről szóló cikksorozatunk záró részéhez, amelyben az elmúlt évtizedek újdonságait vesszük górcső alá a magyar nyelvű szakácskönyvek megjelenésétől kezdve egészen az online felületeken publikált receptekig.
Klasszikus krémes, és ahogy a Dr. Oetker ajánlja
A Dr. Oetker történetét bemutató cikksorozatunk első részéből már kiderült, hogy a márka megszületésekor milyen forradalmi újításnak számítottak az Oetker receptfüzetek. Lássuk, hogyan folytatódott a történet, és fonódott össze a népszerű krémessel.
Hozzászólások
Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.
Hozzászólás írása
Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!
Hozzászólás törlése
Biztosan törölni szeretnéd a "" hez írt hozzászólásod?