Sütőtökös sajttorta
Hozzávalók
Tepsihez (kb. 35x40 cm):
Kapcsos tortaformához (Ø 22 cm):
Tortaalaphoz:
Töltelékhez:
Díszítéshez:
Elkészítés
Előkészítés:
Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 160 °C (előmelegítve)
A sütőtököt meghámozzuk, magjait eltávolítjuk, kimérünk belőle kb. 450-500 grammot, és kockákra vágjuk. A sütőtökkockákat egy rétegben elterítjük a tepsiben, majd a tepsit a sütő középső részébe toljuk, és a sütőtököt puhára sütjük. Hagyjuk teljesen kihűlni, majd kimérünk belőle kb. 250-300 grammot, és botmixerrel pürésítjük.
A tortaformát kikenjük zsiradékkal, és a sütőt előmelegítjük.
Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 160 °C (előmelegítve)
Elkészítés:
Egy főzőedényben, közepes hőfokon megolvasztjuk a vajat vagy margarint. A kekszet mélyhűtő tasakba tesszük, lezárjuk, és sodrófával addig ütögetjük, míg morzsa állagú nem lesz. A kekszmorzsát a megolvasztott zsiradékba keverjük, majd egyenletesen elterítjük a forma aljában, és egy evőkanál domború oldalával lenyomkodjuk. A formát a sütő alsó részébe toljuk, és a tortaalapot elősütjük.
Sütési idő: kb. 10-12 perc
Kérjük vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
A tortaalapot rövid ideig hűlni hagyjuk a formában egy süteményrácson. A sütő hőmérsékletét csökkentjük.
Alsó és felső sütés: kb. 160 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 140 °C (előmelegítve)
Töltelék:
A sütőtökpürét, a mascarponét, a cukrot, a tojásokat, a pudingot, a vaníliás cukrot és a fahéjat keverőtálba tesszük, és konyhai robotgéppel (habverő), alacsony fokozaton, kb. ½ perc alatt összekeverjük. A masszát óvatosan rásimítjuk a tortaalapra, majd a sütő alsó felében folytatjuk a torta sütését.
Sütési idő: kb. 75-80 perc
Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
A sütési idő végén a sajttortát még 15 percig hagyjuk a sütőben nyitott ajtó mellett, majd a formában, egy süteményrácson hűlni hagyjuk. Kb. 30 perc elteltével a forma peremét meglazítjuk, és óvatosan, egy kés lapjával elválasztjuk a süteményt és a peremet, majd hagyjuk teljesen kihűlni.
Díszítés:
Kevés kakaóport pár csepp vízzel elkeverünk, majd belegyúrjuk a marcipánba. Sodrófával, két réteg sütőpapír között vékonyra kinyújtjuk, megszórjuk kakaóporral, majd a denevér formájú kiszúróformával kiszaggatjuk. A motívumokat a torta tetejére helyezzük.
Sütőtökös sajttorta
Hozzávalók
kb. 8-10 szelet elkészítéséhez
Tepsihez (kb. 35x40 cm):
Kapcsos tortaformához (Ø 22 cm):
Tortaalaphoz:
Töltelékhez:
Elkészítés lépésről lépésre
Előkészítés:
Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 160 °C (előmelegítve)
A sütőtököt meghámozzuk, magjait eltávolítjuk, kimérünk belőle kb. 450-500 grammot, és kockákra vágjuk. A sütőtökkockákat egy rétegben elterítjük a tepsiben, majd a tepsit a sütő középső részébe toljuk, és a sütőtököt puhára sütjük. Hagyjuk teljesen kihűlni, majd kimérünk belőle kb. 250-300 grammot, és botmixerrel pürésítjük.
A tortaformát kikenjük zsiradékkal, és a sütőt előmelegítjük.
Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 160 °C (előmelegítve)
Elkészítés:
Egy főzőedényben, közepes hőfokon megolvasztjuk a vajat vagy margarint. A kekszet mélyhűtő tasakba tesszük, lezárjuk, és sodrófával addig ütögetjük, míg morzsa állagú nem lesz. A kekszmorzsát a megolvasztott zsiradékba keverjük, majd egyenletesen elterítjük a forma aljában, és egy evőkanál domború oldalával lenyomkodjuk. A formát a sütő alsó részébe toljuk, és a tortaalapot elősütjük.
Sütési idő: kb. 10-12 perc
Kérjük vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
A tortaalapot rövid ideig hűlni hagyjuk a formában egy süteményrácson. A sütő hőmérsékletét csökkentjük.
Alsó és felső sütés: kb. 160 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 140 °C (előmelegítve)
Töltelék:
A sütőtökpürét, a mascarponét, a cukrot, a tojásokat, a pudingot, a vaníliás cukrot és a fahéjat keverőtálba tesszük, és konyhai robotgéppel (habverő), alacsony fokozaton, kb. ½ perc alatt összekeverjük. A masszát óvatosan rásimítjuk a tortaalapra, majd a sütő alsó felében folytatjuk a torta sütését.
Sütési idő: kb. 75-80 perc
Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
A sütési idő végén a sajttortát még 15 percig hagyjuk a sütőben nyitott ajtó mellett, majd a formában, egy süteményrácson hűlni hagyjuk. Kb. 30 perc elteltével a forma peremét meglazítjuk, és óvatosan, egy kés lapjával elválasztjuk a süteményt és a peremet, majd hagyjuk teljesen kihűlni.
Díszítés:
Kevés kakaóport pár csepp vízzel elkeverünk, majd belegyúrjuk a marcipánba. Sodrófával, két réteg sütőpapír között vékonyra kinyújtjuk, megszórjuk kakaóporral, majd a denevér formájú kiszúróformával kiszaggatjuk. A motívumokat a torta tetejére helyezzük.
Legújabb cikkek
Régi receptek modern csavarokkal
Hagyományőrzés vagy trendkövetés? A kettő nem zárja ki egymást, ha a klasszikus receptek összetevőit, ízvilágát, külső megjelenését többé-kevésbé újragondoljuk.
Modern vívmányok a Dr. Oetker életében
Elérkeztünk a Dr. Oetker történetéről szóló cikksorozatunk záró részéhez, amelyben az elmúlt évtizedek újdonságait vesszük górcső alá a magyar nyelvű szakácskönyvek megjelenésétől kezdve egészen az online felületeken publikált receptekig.
Klasszikus krémes, és ahogy a Dr. Oetker ajánlja
A Dr. Oetker történetét bemutató cikksorozatunk első részéből már kiderült, hogy a márka megszületésekor milyen forradalmi újításnak számítottak az Oetker receptfüzetek. Lássuk, hogyan folytatódott a történet, és fonódott össze a népszerű krémessel.
Hozzászólások
Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.
Hozzászólás írása
Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!
Hozzászólás törlése
Biztosan törölni szeretnéd a "" hez írt hozzászólásod?