Stíriai metélt
Hozzávalók
Tepsihez (20x30 cm):
Metélttésztához:
Krémhez:
Díszítéshez:
Elkészítés
Előkészítés:
Elkészítés:
A tojásokat szétválasztjuk. A tojássárgájákat a cukorral, a vanillincukorral és a citromhéjjal egy tálban vízgőz fölé tesszük, és kézi habverővel keverve addig melegítjük, amíg a cukor elolvad. A tejből kimérünk 200 ml-t, hozzáöntjük, majd beletesszük a felkockázott vajat vagy margarint, és kevergetve addig melegítjük, amíg a zsiradék teljesen megolvad. Közben a maradék hideg tejben simára keverjük a keményítőt, majd a krémhez adjuk, és kevergetve besűrítjük. Lehúzzuk a tűzről, lefedjük frissentartó fóliával, és hagyjuk teljesen kihűlni, ezután kézi habverővel belekeverjük a tejfölt is.
A sütőt előmelegítjük.
Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 160 °C (előmelegítve)
Metélttészta:
A túrót, a búzalisztet, a porcukrot és a tojást konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) tésztává összedolgozzuk (ha ragad, további 1-2 evőkanál lisztet adunk hozzá). Lisztezett felületen kb. fél cm vastag téglalappá nyújtjuk, majd kb. 1,2-1,5 cm széles és 5-7 cm hosszú metéltre vágjuk. Egy nagy lábasban vizet forralunk, majd mérsékeljük a lángot, és a gyöngyöző vízben addig főzzük a metéltet, amíg a felszínre jön. Ekkor szűrőkanállal kivesszük, és áttesszük egy hideg vízzel teli tálba.
A tojásfehérjéket kemény habbá verjük. A krémhez először óvatosan hozzáforgatjuk a jól lecsepegtetett metéltet, majd a tojásfehérjehabot is. Az előkészített tepsibe simítjuk, a tepsit a sütő középső részébe toljuk és a süteményt megsütjük.
Sütési idő: kb. 45-50 perc
Kérjük vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
A süteményt tepsivel együtt rácsra téve hagyjuk langyosra hűlni vagy teljesen kihűlni. Felszeletelve, porcukorral meghintve tálaljuk.
Tipp:
Stíriai metélt
Hozzávalók
kb. 12-15 szelet elkészítéséhez
Tepsihez (20x30 cm):
Metélttésztához:
Krémhez:
Díszítéshez:
Elkészítés lépésről lépésre
Előkészítés:
Elkészítés:
A tojásokat szétválasztjuk. A tojássárgájákat a cukorral, a vanillincukorral és a citromhéjjal egy tálban vízgőz fölé tesszük, és kézi habverővel keverve addig melegítjük, amíg a cukor elolvad. A tejből kimérünk 200 ml-t, hozzáöntjük, majd beletesszük a felkockázott vajat vagy margarint, és kevergetve addig melegítjük, amíg a zsiradék teljesen megolvad. Közben a maradék hideg tejben simára keverjük a keményítőt, majd a krémhez adjuk, és kevergetve besűrítjük. Lehúzzuk a tűzről, lefedjük frissentartó fóliával, és hagyjuk teljesen kihűlni, ezután kézi habverővel belekeverjük a tejfölt is.
A sütőt előmelegítjük.
Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 160 °C (előmelegítve)
Metélttészta:
A túrót, a búzalisztet, a porcukrot és a tojást konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) tésztává összedolgozzuk (ha ragad, további 1-2 evőkanál lisztet adunk hozzá). Lisztezett felületen kb. fél cm vastag téglalappá nyújtjuk, majd kb. 1,2-1,5 cm széles és 5-7 cm hosszú metéltre vágjuk. Egy nagy lábasban vizet forralunk, majd mérsékeljük a lángot, és a gyöngyöző vízben addig főzzük a metéltet, amíg a felszínre jön. Ekkor szűrőkanállal kivesszük, és áttesszük egy hideg vízzel teli tálba.
A tojásfehérjéket kemény habbá verjük. A krémhez először óvatosan hozzáforgatjuk a jól lecsepegtetett metéltet, majd a tojásfehérjehabot is. Az előkészített tepsibe simítjuk, a tepsit a sütő középső részébe toljuk és a süteményt megsütjük.
Sütési idő: kb. 45-50 perc
Kérjük vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
A süteményt tepsivel együtt rácsra téve hagyjuk langyosra hűlni vagy teljesen kihűlni. Felszeletelve, porcukorral meghintve tálaljuk.
Tipp:
Legújabb cikkek
Régi receptek modern csavarokkal
Hagyományőrzés vagy trendkövetés? A kettő nem zárja ki egymást, ha a klasszikus receptek összetevőit, ízvilágát, külső megjelenését többé-kevésbé újragondoljuk.
Modern vívmányok a Dr. Oetker életében
Elérkeztünk a Dr. Oetker történetéről szóló cikksorozatunk záró részéhez, amelyben az elmúlt évtizedek újdonságait vesszük górcső alá a magyar nyelvű szakácskönyvek megjelenésétől kezdve egészen az online felületeken publikált receptekig.
Klasszikus krémes, és ahogy a Dr. Oetker ajánlja
A Dr. Oetker történetét bemutató cikksorozatunk első részéből már kiderült, hogy a márka megszületésekor milyen forradalmi újításnak számítottak az Oetker receptfüzetek. Lássuk, hogyan folytatódott a történet, és fonódott össze a népszerű krémessel.
Hozzászólások
Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.
Hozzászólás írása
Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!
Hozzászólás törlése
Biztosan törölni szeretnéd a "" hez írt hozzászólásod?