Csillag Nincs értékelve
Kedvencnek jelölöm Kedvelés

Stíriai metélt

Szükséges idő Több, mint 60 perc
Nehézség Könnyen elkészíthető
Adag kb. 12-15 szelet
Recept megosztása

Hozzávalók

kb. 12-15 szelet elkészítéséhez

Tepsihez (20x30 cm):

némi zsiradék
kevés zsemlemorzsa

Metélttésztához:

500 g félzsíros túró
150 g búzaliszt
50 g porcukor
1 darab tojás (M-es)

Krémhez:

4 darab tojás (M-es)
80 g cukor
250 ml tej
50 g vaj vagy margarin
100 g tejföl

Díszítéshez:

porcukor
Ezekben a gyűjteményekben található:

Elkészítés lépésről lépésre

Előkészítés:

A tepsit kikenjük zsiradékkal és az alját beszórjuk zsemlemorzsával. A túrót áttörjük.

Elkészítés:

Krém:
A tojásokat szétválasztjuk. A tojássárgájákat a cukorral, a vanillincukorral és a citromhéjjal egy tálban vízgőz fölé tesszük, és kézi habverővel keverve addig melegítjük, amíg a cukor elolvad. A tejből kimérünk 200 ml-t, hozzáöntjük, majd beletesszük a felkockázott vajat vagy margarint, és kevergetve addig melegítjük, amíg a zsiradék teljesen megolvad. Közben a maradék hideg tejben simára keverjük a keményítőt, majd a krémhez adjuk, és kevergetve besűrítjük. Lehúzzuk a tűzről, lefedjük frissentartó fóliával, és hagyjuk teljesen kihűlni, ezután kézi habverővel belekeverjük a tejfölt is.
A sütőt előmelegítjük.

Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 160 °C (előmelegítve)

Metélttészta:
A túrót, a búzalisztet, a porcukrot és a tojást konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) tésztává összedolgozzuk (ha ragad, további 1-2 evőkanál lisztet adunk hozzá). Lisztezett felületen kb. fél cm vastag téglalappá nyújtjuk, majd kb. 1,2-1,5 cm széles és 5-7 cm hosszú metéltre vágjuk. Egy nagy lábasban vizet forralunk, majd mérsékeljük a lángot, és a gyöngyöző vízben addig főzzük a metéltet, amíg a felszínre jön. Ekkor szűrőkanállal kivesszük, és áttesszük egy hideg vízzel teli tálba.

A tojásfehérjéket kemény habbá verjük. A krémhez először óvatosan hozzáforgatjuk a jól lecsepegtetett metéltet, majd a tojásfehérjehabot is. Az előkészített tepsibe simítjuk, a tepsit a sütő középső részébe toljuk és a süteményt megsütjük.

Sütési idő: kb. 45-50 perc

Kérjük vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!

A süteményt tepsivel együtt rácsra téve hagyjuk langyosra hűlni vagy teljesen kihűlni. Felszeletelve, porcukorral meghintve tálaljuk.

Tipp:

Keverhetünk a tésztához 50 g rumba áztatott mazsolát.
Stíriai metélt

Hozzászólások

Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.

Hozzászólás írása

Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!

Recept ajánló

Szükséges idő Több, mint 60 perc
12 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
14 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
18 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Legújabb cikkek

Dátum 2024-10-17
0 Kedvelés

Régi receptek modern csavarokkal

Hagyományőrzés vagy trendkövetés? A kettő nem zárja ki egymást, ha a klasszikus receptek összetevőit, ízvilágát, külső megjelenését többé-kevésbé újragondoljuk.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-09-06
0 Kedvelés

Modern vívmányok a Dr. Oetker életében

Elérkeztünk a Dr. Oetker történetéről szóló cikksorozatunk záró részéhez, amelyben az elmúlt évtizedek újdonságait vesszük górcső alá a magyar nyelvű szakácskönyvek megjelenésétől kezdve egészen az online felületeken publikált receptekig.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-09-06
0 Kedvelés

Klasszikus krémes, és ahogy a Dr. Oetker ajánlja

A Dr. Oetker történetét bemutató cikksorozatunk első részéből már kiderült, hogy a márka megszületésekor milyen forradalmi újításnak számítottak az Oetker receptfüzetek. Lássuk, hogyan folytatódott a történet, és fonódott össze a népszerű krémessel.

Elolvasom Elolvasom
© Copyright | All rights reserved | Dr. Oetker Magyarország Kft.
Hiba
A kedvencekhez adáshoz kérjük jelentkezz be!