Csillag Nincs értékelve
Kedvencnek jelölöm Kedvelés

Perec

Szükséges idő Több, mint 60 perc
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Adag kb. 20 szelet

Hozzávalók

kb. 20 szelet elkészítéséhez

Tepsihez (kb. 35x40 cm):

sütőpapír

Élesztős tésztához:

250 ml tej
75 g vaj vagy margarin
500 g búzaliszt
30 g cukor
1 teáskanál só
1 darab tojás (M-es)
1 darab tojásfehérje (M-es)

Kenéshez és a szóráshoz:

1 darabtojássárgája (M-es)
2 teáskanál tej
egy kis jégcukor
Ezekben a gyűjteményekben található:

Elkészítés lépésről lépésre

Előkészítés:

Melegítsük fel a tejet, és olvasszuk fel benne a vajat vagy a margarint.

Elkészítés:

Tészta:
Keverjük össze alaposan a lisztet és az élesztőt egy keverőtálban. Adjuk hozzá a többi hozzávalót és a langyos tej-zsír keveréket, és konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) röviden a legalacsonyabb, majd a legmagasabb fokozaton kb. 5 percig dagasztjuk, hogy sima tésztát kapjunk. Fedjük le a tésztát, és hagyjuk meleg helyen kelni, amíg láthatóan megnő a tészta mérete (kb. 45-50 perc). Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral. Keverjük össze a tojássárgáját a tejjel.

Formázás:
Enyhén lisztezett munkafelületen gyúrjuk át újra röviden a tésztát. Vegyük ki a tészta kb. 1/3-át. A megmaradt tésztából formázzunk kb. 120 cm hosszú rudat, amely a közepén vastagabb, a végeinél vékonyabb. Formázzuk a tésztából perecet, helyezzük a sütőlemezre, és kissé lapítsuk el. A tészta maradék harmadából 3, kb. 45 cm hosszú rudat formázunk, és vékony copfba fonjuk. A perec vastagabb közepét kenjük meg egy kis tojássárgájával és tejjel, helyezzük rá a fonatot és nyomkodjuk le egy kicsit. Hagyjuk a perecet ismét kelni kb. 15-20 percig. Melegítsük elő a sütőt.

Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 160 °C (előmelegítve)

A perecet kenjük meg a tojássárgájával és a tejjel, majd szórjuk meg jégcukorral. Tegyük a tepsit sütő középső részébe és süssük aranybarnára.

Sütési idő: 25-30 perc

Kérjük, vegye figyelemebe saját sütője tulajdonságait!

A perecet a sütőpapírral együtt szedjük ki egy süteményrácsra, és hagyjuk kihűlni.

Tipp:

A tésztából 6 kis perecet is süthetünk. Ehhez osszuk a tésztát 6 egyenlő darabra, formáljunk belőle kb. 70 cm hosszú rudakat- középen vastagabb, a végein vékonyabb -, és formázzunk belőle pereceket. Fedjük le, és hagyjuk kelni, amíg láthatóan megnő a méretük. Kenjük le tojássárgájával és tejjel, majd ugyanezen a hőmérsékleten kb. 15 percig sütjük. A pereceket vajjal tálaljuk.
Perec

Hozzászólások

Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.

Hozzászólás írása

Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!

RECEPTAJÁNLÓ

Szükséges idő Több, mint 60 perc
2 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
23 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő Több, mint 60 perc
28 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges

Receptkategóriák

Hiba
A kedvencekhez adáshoz kérjük jelentkezz be!