Köleskenyér
Hozzávalók
Sütőformához (25 x 11 cm):
Élesztős tésztához:
Köleshez:
Kenyértésztához:
Kenéshez, szóráshoz:
Elkészítés
Előkészítés:
Elkészítés:
Kenyértészta:
Adjuk hozzá mindkét lisztet, a cukrot, a sót, a fűszert, a főtt kölest és a vizet az előző napi keverékhez, és keverjük össze az egészet konyhai robotgéppel (dagasztó spirál), rövid ideig a legalacsonyabb fokozaton, majd a legmagasabb fokozaton kb. 5 perc alatt, hogy sima tésztát kapjunk. Fedjük le a tésztát egy konyharuhával és hagyjuk meleg helyen kelni, amíg láthatóan meg nem nő a tészta mérete (kb. 45-50 perc). A sütőformát zsiradékkal kenjük ki és szórjuk meg kölessel.
Formázás:
A tésztát enyhén lisztezett munkafelületen röviden gyúrjuk át és kb. 25 cm hosszú hengert formázunk belőle. Helyezzük a tésztát a sütőformába, takarjuk le konyharuhával és hagyjuk meleg helyen kb. 25-30 percig kelni. Közben melegítsük elő a sütőt.
Alsó és felső sütés: kb. 240 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 220 °C (előmelegítve)
A tészta felületét kevés vízzel kenjük meg, és szórjuk meg kölessel. A sütőformát tegyük a sütő alsó részében lévő rácsra és süssük meg a kenyeret.
Sütési idő: kb. 15 perc
Ezután csökkentsük a sütő hőmérsékletét, és fejezzük be a kenyér sütését.
Alsó és felső sütés: kb. 200 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Sütési idő: kb. 30-35 perc
Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
Vegyük ki a kenyeret a formából, és hagyjuk kihűlni egy süteményrácson.
Tippek:
A kenyeret lefagyaszthatjuk.
Köleskenyér
Hozzávalók
kb. 20 szelet elkészítéséhez
Sütőformához (25 x 11 cm):
Élesztős tésztához:
Köleshez:
Kenyértésztához:
Kenéshez, szóráshoz:
Elkészítés lépésről lépésre
Előkészítés:
Elkészítés:
Kenyértészta:
Adjuk hozzá mindkét lisztet, a cukrot, a sót, a fűszert, a főtt kölest és a vizet az előző napi keverékhez, és keverjük össze az egészet konyhai robotgéppel (dagasztó spirál), rövid ideig a legalacsonyabb fokozaton, majd a legmagasabb fokozaton kb. 5 perc alatt, hogy sima tésztát kapjunk. Fedjük le a tésztát egy konyharuhával és hagyjuk meleg helyen kelni, amíg láthatóan meg nem nő a tészta mérete (kb. 45-50 perc). A sütőformát zsiradékkal kenjük ki és szórjuk meg kölessel.
Formázás:
A tésztát enyhén lisztezett munkafelületen röviden gyúrjuk át és kb. 25 cm hosszú hengert formázunk belőle. Helyezzük a tésztát a sütőformába, takarjuk le konyharuhával és hagyjuk meleg helyen kb. 25-30 percig kelni. Közben melegítsük elő a sütőt.
Alsó és felső sütés: kb. 240 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 220 °C (előmelegítve)
A tészta felületét kevés vízzel kenjük meg, és szórjuk meg kölessel. A sütőformát tegyük a sütő alsó részében lévő rácsra és süssük meg a kenyeret.
Sütési idő: kb. 15 perc
Ezután csökkentsük a sütő hőmérsékletét, és fejezzük be a kenyér sütését.
Alsó és felső sütés: kb. 200 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Sütési idő: kb. 30-35 perc
Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
Vegyük ki a kenyeret a formából, és hagyjuk kihűlni egy süteményrácson.
Tippek:
A kenyeret lefagyaszthatjuk.
Legújabb cikkek
100 éve egy darabka otthon – Sütireceptekkel hódítottak az első Dr. Oetker termékek
Dr. August Oetker hamar felismerte, hogy termékei akkor lesznek igazán népszerűek, ha praktikus tanácsokat, recepteket is ad használatukhoz. Így született meg egy olyan forradalmi újítás, mellyel könnyen belopta magát a századelő háziasszonyainak szívébe.
Magyaros kedvencek Creme VEGA-val
Tejföl nélkül nincs magyar konyha! Cikkünkben megmutatjuk, hogy alternatívájával, a tejmentes, vegán Creme VEGA-val is hamisítatlan hazai ízvilágot varázsolhatunk a tányérunkra.
A nagy fánkkörkép – milyen típusú tésztákból készülhet fánk?
A farsangi szezon elképzelhetetlen fánksütés nélkül! Megunni biztosan nem fogjuk, hiszen számos különböző fajta közül válogathatunk. Lássuk a legnépszerűbbeket!
Hozzászólások
Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.
Hozzászólás írása
Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!
Hozzászólás törlése
Biztosan törölni szeretnéd a "" hez írt hozzászólásod?