Grízes-kekszes szelet
Hozzávalók
Sütőkeret vagy téglalap alakú kapcsos tortaforma (kb. 20x30 cm)
Kekszes réteghez:
Grízes réteghez:
Tejszínes réteghez:
Tetejére:
Elkészítés
Előkészítés:
Elkészítés:
A tejből kimérünk 800 ml-t, és egy egy nagyobb lábasban felforraljuk. Amikor forr, visszavesszük alatta a lángot, hozzáadjuk a búzadarát, a kétféle cukrot és a citromhéjat, majd lassú tűzön, folyamatos keverés mellett kb. 5 percet főzzük. Közben a maradék tejben simára keverjük a pudingport. A lábast lehúzzuk a tűzről, elkeverjük benne a pudingos tejet, majd visszatesszük a tűzre, és folyamatos keverés mellett sűrűre főzzük. Amikor elkészült, lehúzzuk a tűzről, 1-2 percet állni hagyjuk, majd kézi habverővel belekeverjük a lágy vajat vagy margarint.
A forma alját hézagmentesen kirakjuk a keksz felével, és egyenletesen rásimítjuk a még meleg grízes krémet, és a tetejét hézagmentesen kirakjuk a maradék keksszel. Megvárjuk, hogy kihűljön, majd lefedjük frissentartó fóliával, és hűtőbe tesszük legalább 3-4 órára (vagy egy éjszakára).
Tejszínes réteg:
A hideg tejet keverőtálba öntjük, hozzáadjuk a habport, majd konyhai robotgéppel (habverő) fél percig a legalacsonyabb, majd további 2-3 percig a legmagasabb fokozaton kemény habbá verjük. A habot a kekszrétegre simítjuk, a tetejét megszórjuk kakaóporral, és visszatesszük a hűtőbe legalább 1 órára. Tetszőleges méretű szeletekre vágva tálaljuk.
Tippek:
A grízes-kekszes szelet tetejét fahéjas porcukorral is megszórhatjuk.
Grízes-kekszes szelet
Hozzávalók
kb. 12-16 szelet elkészítéséhez
Sütőkeret vagy téglalap alakú kapcsos tortaforma (kb. 20x30 cm)
Kekszes réteghez:
Grízes réteghez:
Tetejére:
Elkészítés lépésről lépésre
Előkészítés:
Elkészítés:
A tejből kimérünk 800 ml-t, és egy egy nagyobb lábasban felforraljuk. Amikor forr, visszavesszük alatta a lángot, hozzáadjuk a búzadarát, a kétféle cukrot és a citromhéjat, majd lassú tűzön, folyamatos keverés mellett kb. 5 percet főzzük. Közben a maradék tejben simára keverjük a pudingport. A lábast lehúzzuk a tűzről, elkeverjük benne a pudingos tejet, majd visszatesszük a tűzre, és folyamatos keverés mellett sűrűre főzzük. Amikor elkészült, lehúzzuk a tűzről, 1-2 percet állni hagyjuk, majd kézi habverővel belekeverjük a lágy vajat vagy margarint.
A forma alját hézagmentesen kirakjuk a keksz felével, és egyenletesen rásimítjuk a még meleg grízes krémet, és a tetejét hézagmentesen kirakjuk a maradék keksszel. Megvárjuk, hogy kihűljön, majd lefedjük frissentartó fóliával, és hűtőbe tesszük legalább 3-4 órára (vagy egy éjszakára).
Tejszínes réteg:
A hideg tejet keverőtálba öntjük, hozzáadjuk a habport, majd konyhai robotgéppel (habverő) fél percig a legalacsonyabb, majd további 2-3 percig a legmagasabb fokozaton kemény habbá verjük. A habot a kekszrétegre simítjuk, a tetejét megszórjuk kakaóporral, és visszatesszük a hűtőbe legalább 1 órára. Tetszőleges méretű szeletekre vágva tálaljuk.
Tippek:
A grízes-kekszes szelet tetejét fahéjas porcukorral is megszórhatjuk.
Legújabb cikkek
Régi receptek modern csavarokkal
Hagyományőrzés vagy trendkövetés? A kettő nem zárja ki egymást, ha a klasszikus receptek összetevőit, ízvilágát, külső megjelenését többé-kevésbé újragondoljuk.
Modern vívmányok a Dr. Oetker életében
Elérkeztünk a Dr. Oetker történetéről szóló cikksorozatunk záró részéhez, amelyben az elmúlt évtizedek újdonságait vesszük górcső alá a magyar nyelvű szakácskönyvek megjelenésétől kezdve egészen az online felületeken publikált receptekig.
Klasszikus krémes, és ahogy a Dr. Oetker ajánlja
A Dr. Oetker történetét bemutató cikksorozatunk első részéből már kiderült, hogy a márka megszületésekor milyen forradalmi újításnak számítottak az Oetker receptfüzetek. Lássuk, hogyan folytatódott a történet, és fonódott össze a népszerű krémessel.
Hozzászólások
Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.
Hozzászólás írása
Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!
Hozzászólás törlése
Biztosan törölni szeretnéd a "" hez írt hozzászólásod?