Grízes-kekszes szelet
Hozzávalók
Sütőkeret vagy téglalap alakú kapcsos tortaforma (kb. 20x30 cm)
Kekszes réteghez:
kb. 240-260 g négyzet vagy téglalap alakú keksz (pl. háztartási, vajas)
Grízes réteghez:
1000 ml tej
100 g búzadara
200 g cukor
2 tasak Dr. Oetker Vanillincukor
1 tasak Dr. Oetker Finesse Reszelt Citromhéj
1 tasak Dr. Oetker Eredeti Puding vaníliaízű
120 g lágy vaj vagy margarin
Tejszínes réteghez:
2 tasak Dr. Oetker Habpor
300 ml hideg tej
Tetejére:
némi Dr. Oetker Holland Kakaó sütéshez
Elkészítés
Előkészítés:
Egy tálca köré sütőkeretet helyezünk, vagy összeállítjuk a kapcsos tortaformát.
Elkészítés:
Grízes réteg:
A tejből kimérünk 800 ml-t, és egy egy nagyobb lábasban felforraljuk. Amikor forr, visszavesszük alatta a lángot, hozzáadjuk a búzadarát, a kétféle cukrot és a citromhéjat, majd lassú tűzön, folyamatos keverés mellett kb. 5 percet főzzük. Közben a maradék tejben simára keverjük a pudingport. A lábast lehúzzuk a tűzről, elkeverjük benne a pudingos tejet, majd visszatesszük a tűzre, és folyamatos keverés mellett sűrűre főzzük. Amikor elkészült, lehúzzuk a tűzről, 1-2 percet állni hagyjuk, majd kézi habverővel belekeverjük a lágy vajat vagy margarint.
A forma alját hézagmentesen kirakjuk a keksz felével, és egyenletesen rásimítjuk a még meleg grízes krémet, és a tetejét hézagmentesen kirakjuk a maradék keksszel. Megvárjuk, hogy kihűljön, majd lefedjük frissentartó fóliával, és hűtőbe tesszük legalább 3-4 órára (vagy egy éjszakára).
Tejszínes réteg:
A hideg tejet keverőtálba öntjük, hozzáadjuk a habport, majd konyhai robotgéppel (habverő) fél percig a legalacsonyabb, majd további 2-3 percig a legmagasabb fokozaton kemény habbá verjük. A habot a kekszrétegre simítjuk, a tetejét megszórjuk kakaóporral, és visszatesszük a hűtőbe legalább 1 órára. Tetszőleges méretű szeletekre vágva tálaljuk.
A tejből kimérünk 800 ml-t, és egy egy nagyobb lábasban felforraljuk. Amikor forr, visszavesszük alatta a lángot, hozzáadjuk a búzadarát, a kétféle cukrot és a citromhéjat, majd lassú tűzön, folyamatos keverés mellett kb. 5 percet főzzük. Közben a maradék tejben simára keverjük a pudingport. A lábast lehúzzuk a tűzről, elkeverjük benne a pudingos tejet, majd visszatesszük a tűzre, és folyamatos keverés mellett sűrűre főzzük. Amikor elkészült, lehúzzuk a tűzről, 1-2 percet állni hagyjuk, majd kézi habverővel belekeverjük a lágy vajat vagy margarint.
A forma alját hézagmentesen kirakjuk a keksz felével, és egyenletesen rásimítjuk a még meleg grízes krémet, és a tetejét hézagmentesen kirakjuk a maradék keksszel. Megvárjuk, hogy kihűljön, majd lefedjük frissentartó fóliával, és hűtőbe tesszük legalább 3-4 órára (vagy egy éjszakára).
Tejszínes réteg:
A hideg tejet keverőtálba öntjük, hozzáadjuk a habport, majd konyhai robotgéppel (habverő) fél percig a legalacsonyabb, majd további 2-3 percig a legmagasabb fokozaton kemény habbá verjük. A habot a kekszrétegre simítjuk, a tetejét megszórjuk kakaóporral, és visszatesszük a hűtőbe legalább 1 órára. Tetszőleges méretű szeletekre vágva tálaljuk.
Tippek:
A grízes krémet egy tasak tejszínes Dr. Oetker Eredeti Pudinggal is elkészíthetjük.
A grízes-kekszes szelet tetejét fahéjas porcukorral is megszórhatjuk.
A grízes-kekszes szelet tetejét fahéjas porcukorral is megszórhatjuk.
Kedvencnek jelölöm
Grízes-kekszes szelet
Hozzávalók
kb. 12-16 szelet elkészítéséhez
Sütőkeret vagy téglalap alakú kapcsos tortaforma (kb. 20x30 cm)
Kekszes réteghez:
kb. 240-260 g négyzet vagy téglalap alakú keksz (pl. háztartási, vajas)
Grízes réteghez:
1000 ml tej
100 g búzadara
200 g cukor
2 tasak Dr. Oetker Vanillincukor
120 g lágy vaj vagy margarin
Tetejére:
Elkészítés lépésről lépésre
Előkészítés:
Egy tálca köré sütőkeretet helyezünk, vagy összeállítjuk a kapcsos tortaformát.
Elkészítés:
Grízes réteg:
A tejből kimérünk 800 ml-t, és egy egy nagyobb lábasban felforraljuk. Amikor forr, visszavesszük alatta a lángot, hozzáadjuk a búzadarát, a kétféle cukrot és a citromhéjat, majd lassú tűzön, folyamatos keverés mellett kb. 5 percet főzzük. Közben a maradék tejben simára keverjük a pudingport. A lábast lehúzzuk a tűzről, elkeverjük benne a pudingos tejet, majd visszatesszük a tűzre, és folyamatos keverés mellett sűrűre főzzük. Amikor elkészült, lehúzzuk a tűzről, 1-2 percet állni hagyjuk, majd kézi habverővel belekeverjük a lágy vajat vagy margarint.
A forma alját hézagmentesen kirakjuk a keksz felével, és egyenletesen rásimítjuk a még meleg grízes krémet, és a tetejét hézagmentesen kirakjuk a maradék keksszel. Megvárjuk, hogy kihűljön, majd lefedjük frissentartó fóliával, és hűtőbe tesszük legalább 3-4 órára (vagy egy éjszakára).
Tejszínes réteg:
A hideg tejet keverőtálba öntjük, hozzáadjuk a habport, majd konyhai robotgéppel (habverő) fél percig a legalacsonyabb, majd további 2-3 percig a legmagasabb fokozaton kemény habbá verjük. A habot a kekszrétegre simítjuk, a tetejét megszórjuk kakaóporral, és visszatesszük a hűtőbe legalább 1 órára. Tetszőleges méretű szeletekre vágva tálaljuk.
A tejből kimérünk 800 ml-t, és egy egy nagyobb lábasban felforraljuk. Amikor forr, visszavesszük alatta a lángot, hozzáadjuk a búzadarát, a kétféle cukrot és a citromhéjat, majd lassú tűzön, folyamatos keverés mellett kb. 5 percet főzzük. Közben a maradék tejben simára keverjük a pudingport. A lábast lehúzzuk a tűzről, elkeverjük benne a pudingos tejet, majd visszatesszük a tűzre, és folyamatos keverés mellett sűrűre főzzük. Amikor elkészült, lehúzzuk a tűzről, 1-2 percet állni hagyjuk, majd kézi habverővel belekeverjük a lágy vajat vagy margarint.
A forma alját hézagmentesen kirakjuk a keksz felével, és egyenletesen rásimítjuk a még meleg grízes krémet, és a tetejét hézagmentesen kirakjuk a maradék keksszel. Megvárjuk, hogy kihűljön, majd lefedjük frissentartó fóliával, és hűtőbe tesszük legalább 3-4 órára (vagy egy éjszakára).
Tejszínes réteg:
A hideg tejet keverőtálba öntjük, hozzáadjuk a habport, majd konyhai robotgéppel (habverő) fél percig a legalacsonyabb, majd további 2-3 percig a legmagasabb fokozaton kemény habbá verjük. A habot a kekszrétegre simítjuk, a tetejét megszórjuk kakaóporral, és visszatesszük a hűtőbe legalább 1 órára. Tetszőleges méretű szeletekre vágva tálaljuk.
Tippek:
A grízes krémet egy tasak tejszínes Dr. Oetker Eredeti Pudinggal is elkészíthetjük.
A grízes-kekszes szelet tetejét fahéjas porcukorral is megszórhatjuk.
A grízes-kekszes szelet tetejét fahéjas porcukorral is megszórhatjuk.
Legújabb cikkek
1
Uzsonnasütemények Airfryerben
Akár uzsonnára, vagy reggelire, tízóraira varázsolnánk frissen sült finomságokat az asztalra, a forró levegős fritőzre mindig számíthatunk.
2
Így süss Airfryerben – Alap tudnivalók és praktikák
A népszerű konyhai eszköz nem csak a ropogós sült krumpli elkészítésében remekel, hanem finom és változatos sütemények is készíthetők benne.
3
Régi receptek modern csavarokkal
Hagyományőrzés vagy trendkövetés? A kettő nem zárja ki egymást, ha a klasszikus receptek összetevőit, ízvilágát, külső megjelenését többé-kevésbé újragondoljuk.

Hozzászólások
Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.
Hozzászólás írása
Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!
Hozzászólás törlése
Biztosan törölni szeretnéd a "" hez írt hozzászólásod?