Csillag Nincs értékelve
Kedvencnek jelölöm Kedvelés

Falatkák mártogatóssal és paradicsomos vajjal

Szükséges idő Több, mint 60 perc
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Adag 26 darab
Recept megosztása

Hozzávalók

26 darab elkészítéséhez

Tepsihez:

sütőpapír

Tésztához:

300 g búzaliszt
1 csapott teáskanál cukor
1,5 teáskanál só
200 ml langyos víz

Mártogatóshoz:

60 g édes mustár
1 evőkanál méz
1 evőkanál whisky
½ evőkanál aprított rozmaring
frissen őrölt bors

Paradicsomos vajhoz:

50 g olajos szárított paradicsom
1 kis fej hagyma
1 fokhagymagerezd
100 g lágy vaj
1 evőkanál aprított oregánó
1 evőkanál paradicsompüré
1 teáskanál só
frissen őrölt bors

Vízfürdőhöz:

500 ml víz

Szóráshoz:

tengeri só
szezámmag
mák

Elkészítés lépésről lépésre

Elkészítés:

Tészta:
A lisztet az élesztővel keverőtálban alaposan összekeverjük. Hozzáadjuk a többi hozzávalót, és konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) röviden a legalacsonyabb, majd a legmagasabb fokozaton kb. 5 perc alatt sima tésztává dagasztjuk. A tésztát letakarva meleg helyen addig kelesztjük, míg láthatóan nagyobb nem lesz (kb. 45-50 perc).

Mártogatós:
A mustárt összekeverjük a mézzel és a whiskyvel. Hozzáadjuk a rozmaringot, majd sóval és borssal ízesítjük.

Paradicsomos vaj:
A paradicsomot lecsöpögtetjük, és kis darabokra vágjuk. A hagymát megtisztítjuk, és finomra vágjuk. A fokhagymát megtisztítjuk, és finomra aprítjuk. A vajat keverőtálba tesszük, és konyhai robotgéppel (habverő) röviden felverjük. Hozzáadjuk az összes többi hozzávalót, összekeverjük, majd borssal ízesítjük.

Vízfürdő:
A vizet kis főzőedényben felforraljuk, az edényt lehúzzuk a tűzhelyről, és a szódabikarbónát fokozatosan óvatosan belekeverjük.
A tepsit (kb. 35x40 cm) sütőpapírral béleljük és a sütőt előmelegítjük.

Alsó és felső sütés: kb. 200 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)

Tészta formázás:
A tésztát enyhén lisztezett munkafelületen röviden átgyúrjuk, 2 adagra osztjuk, és 1-1 hengert (kb. 26 cm hosszú) formázunk belőlük. Spatulával kb. 2 cm széles darabokat vágunk le, kézzel kis gombócokká formázzuk és adagonként kb. 45 másodpercre szűrőkanál segítségével megforgatjuk a forró vízben. A kis gombócokat az előkészített tepsiben, egymástól legalább 2-3 cm-re helyezzük el. Sóval és/vagy szezámmaggal megszórjuk, a tepsit a sütő középső részébe tesszük, majd a falatkákat aranybarnára sütjük.

Sütési idő: kb. 14-16 perc

Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!

A falatokat sütőrácson hagyjuk kihűlni vagy langyosan a mártogatóssal és a vajjal tálaljuk.

Tipp:

A kihűlt falatkák fagyaszthatók.
A Falatkák mártogatóssal és paradicsomos vajjal tálalt vendégváró finomság.

Hozzászólások

Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.

Hozzászólás írása

Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!

Recept ajánló

Szükséges idő 40-60 perc között
27 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
15 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő Több, mint 60 perc
15 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Legújabb cikkek

Dátum 2022-08-05
0 Kedvelés

Lángos, a nyári kedvenc

Nem telhet el nyár lángos nélkül! A klasszikus sajtos-tejfölös az egyik legkedveltebb strandétel, de itt még nem állunk meg, lássuk mennyiféle lángost süthetünk!

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2022-07-27
0 Kedvelés

Dobd fel a nyárestéket hűsítő italokkal!

Grillezés a kertben vagy egy nagy beszélgetés a teraszon? Bárhogy is döntesz, finom, behűtött italokra biztosan szükséged lesz a tökéletes bulihangulathoz.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2022-07-22
0 Kedvelés

Befőzés fűszeresen – fahéjtól a csilipaprikáig

Nyáron a szezonális gyümölcsök, zöldségek között mindenki megtalálja a kedvenceit, amiket szívesen elrak télire is. Befőzéskor a fűszerekről se feledkezzünk meg!

Elolvasom Elolvasom
© Copyright | All rights reserved | Dr. Oetker Magyarország Kft.
Hiba
A kedvencekhez adáshoz kérjük jelentkezz be!