Csillag Nincs értékelve
Kedvencnek jelölöm Kedvelés

Falatkák mártogatóssal és paradicsomos vajjal

Szükséges idő Több, mint 60 perc
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Adag 26 darab

Hozzávalók

26 darab elkészítéséhez

Tepsihez:

sütőpapír

Tésztához:

300 g búzaliszt
1 csapott teáskanál cukor
1,5 teáskanál só
200 ml langyos víz

Mártogatóshoz:

60 g édes mustár
1 evőkanál méz
1 evőkanál whisky
½ evőkanál aprított rozmaring
frissen őrölt bors

Paradicsomos vajhoz:

50 g olajos szárított paradicsom
1 kis fej hagyma
1 fokhagymagerezd
100 g lágy vaj
1 evőkanál aprított oregánó
1 evőkanál paradicsompüré
1 teáskanál só
frissen őrölt bors

Vízfürdőhöz:

500 ml víz
40 g szódabikarbóna

Szóráshoz:

tengeri só
szezámmag
mák

Elkészítés lépésről lépésre

Elkészítés:

Tészta:
A lisztet az élesztővel keverőtálban alaposan összekeverjük. Hozzáadjuk a többi hozzávalót, és konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) röviden a legalacsonyabb, majd a legmagasabb fokozaton kb. 5 perc alatt sima tésztává dagasztjuk. A tésztát letakarva meleg helyen addig kelesztjük, míg láthatóan nagyobb nem lesz (kb. 45-50 perc).

Mártogatós:
A mustárt összekeverjük a mézzel és a whiskyvel. Hozzáadjuk a rozmaringot, majd sóval és borssal ízesítjük.

Paradicsomos vaj:
A paradicsomot lecsöpögtetjük, és kis darabokra vágjuk. A hagymát megtisztítjuk, és finomra vágjuk. A fokhagymát megtisztítjuk, és finomra aprítjuk. A vajat keverőtálba tesszük, és konyhai robotgéppel (habverő) röviden felverjük. Hozzáadjuk az összes többi hozzávalót, összekeverjük, majd borssal ízesítjük.

Vízfürdő:
A vizet kis főzőedényben felforraljuk, az edényt lehúzzuk a tűzhelyről, és a szódabikarbónát fokozatosan óvatosan belekeverjük.
A tepsit (kb. 35x40 cm) sütőpapírral béleljük és a sütőt előmelegítjük.

Alsó és felső sütés: kb. 200 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)

Tészta formázás:
A tésztát enyhén lisztezett munkafelületen röviden átgyúrjuk, 2 adagra osztjuk, és 1-1 hengert (kb. 26 cm hosszú) formázunk belőlük. Spatulával kb. 2 cm széles darabokat vágunk le, kézzel kis gombócokká formázzuk és adagonként kb. 45 másodpercre szűrőkanál segítségével megforgatjuk a forró vízben. A kis gombócokat az előkészített tepsiben, egymástól legalább 2-3 cm-re helyezzük el. Sóval és/vagy szezámmaggal megszórjuk, a tepsit a sütő középső részébe tesszük, majd a falatkákat aranybarnára sütjük.

Sütési idő: kb. 14-16 perc

Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!

A falatokat sütőrácson hagyjuk kihűlni vagy langyosan a mártogatóssal és a vajjal tálaljuk.

Tipp:

A kihűlt falatkák fagyaszthatók.
A Falatkák mártogatóssal és paradicsomos vajjal tálalt vendégváró finomság.

Hozzászólások

Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.

Hozzászólás írása

Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!

RECEPTAJÁNLÓ

Szükséges idő 0-20 perc között
13 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 20-40 perc között
9 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 20-40 perc között
32 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Receptkategóriák

Hiba
A kedvencekhez adáshoz kérjük jelentkezz be!