
Cseresznyés pite



Hozzávalók
Tepsihez (kb. 35 x 40 cm):
Cseresznyés töltelékhez:
Élesztős tésztához:
Linzer tésztához:
Mandulás feltéthez:
Szóráshoz:
Elkészítés
Előkészítés:
Csepegtessük le a cseresznyebefőttet egy szitán. Gyűjtsük fel a folyadékot, és mérjünk ki 750 ml-t, szükség esetén töltsük fel vízzel. A pudingporból, a cukorból és a folyadékból a csomagoláson található utasítás szerint főzzünk pudingot. Ezután forgassuk bele a cseresznyét, és hagyjuk kissé kihűlni.
A tepsit zsiradékkal kenjük ki és melegítsük elő a sütőt.
Alsó és felső sütés: kb. 200 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Elkészítés:
Keverjük össze alaposan a lisztet és az élesztőt egy keverőtálban. Adjuk hozzá a többi hozzávalót, és gyúrjuk össze az egészet egy konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) rövid ideig a legalacsonyabb fokozaton, majd a legmagasabb fokozaton kb. 5 percig, hogy sima tésztát kapjunk. Fedjük le az élesztős tésztát, és hagyjuk meleg helyen kelni, amíg láthatóan megnő a tészta mérete (kb. 45-50 perc).
Linzer tészta:
Tegyük a lisztet egy keverőtálba. Adjuk hozzá a többi hozzávalót, és keverjük össze az egészet a konyhai robotgéppel (dagasztó spirál), először rövid ideig a legalacsonyabb, majd a legmagasabb fokozaton, hogy sima, omlós tésztát kapjunk.
Gyúrjuk jól össze a linzer tésztát és a megkelt élesztős tésztát egy enyhén lisztezett munkafelületen. Osszuk ketté és az egyiket a tepsi méretére sodorjuk ki, majd terítsük a tepsibe. Kenjük rá a kihűlt cseresznyés tölteléket. A maradék tésztát szintén a tepsi méretére sodorjuk ki, majd fedjük be vele a cseresznyetölteléket, nyomjuk le a széleket egy tésztakártyával vagy az ujjunkkal.
Mandulás feltét:
Olvasszuk fel a vajat vagy margarint egy serpenyőben. Keverjük bele egyenként a cukrot, a vaníliás cukrot és a mandulát. Keverés közben addig melegítsük a keveréket, amíg minden fel nem oldódik. Egy evőkanállal oszlassuk el a cukros mandulát a tészta tetején. A pitét hagyjuk újra megkelni meleg helyen, amíg láthatóan megnő a mérete (kb. 15-20 perc), majd süssük meg a pitét. Tegyük a tepsit a sütő alsó részébe.
Sütési idő: kb. 30-32 perc
Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
Hagyjuk a pitét a tepsin, egy süteményrácson kihűlni. Tálalás előtt porcukorral szórjuk meg a pitét és tetszés szerinti darabokra vágjuk.
Tippek:
A pite jól fagyasztható.


Cseresznyés pite
Hozzávalók
kb. 20 szelet elkészítéséhez
Tepsihez (kb. 35 x 40 cm):
Cseresznyés töltelékhez:
Élesztős tésztához:
Linzer tésztához:
Mandulás feltéthez:
Szóráshoz:
Elkészítés lépésről lépésre
Előkészítés:
Csepegtessük le a cseresznyebefőttet egy szitán. Gyűjtsük fel a folyadékot, és mérjünk ki 750 ml-t, szükség esetén töltsük fel vízzel. A pudingporból, a cukorból és a folyadékból a csomagoláson található utasítás szerint főzzünk pudingot. Ezután forgassuk bele a cseresznyét, és hagyjuk kissé kihűlni.
A tepsit zsiradékkal kenjük ki és melegítsük elő a sütőt.
Alsó és felső sütés: kb. 200 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Elkészítés:
Keverjük össze alaposan a lisztet és az élesztőt egy keverőtálban. Adjuk hozzá a többi hozzávalót, és gyúrjuk össze az egészet egy konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) rövid ideig a legalacsonyabb fokozaton, majd a legmagasabb fokozaton kb. 5 percig, hogy sima tésztát kapjunk. Fedjük le az élesztős tésztát, és hagyjuk meleg helyen kelni, amíg láthatóan megnő a tészta mérete (kb. 45-50 perc).
Linzer tészta:
Tegyük a lisztet egy keverőtálba. Adjuk hozzá a többi hozzávalót, és keverjük össze az egészet a konyhai robotgéppel (dagasztó spirál), először rövid ideig a legalacsonyabb, majd a legmagasabb fokozaton, hogy sima, omlós tésztát kapjunk.
Gyúrjuk jól össze a linzer tésztát és a megkelt élesztős tésztát egy enyhén lisztezett munkafelületen. Osszuk ketté és az egyiket a tepsi méretére sodorjuk ki, majd terítsük a tepsibe. Kenjük rá a kihűlt cseresznyés tölteléket. A maradék tésztát szintén a tepsi méretére sodorjuk ki, majd fedjük be vele a cseresznyetölteléket, nyomjuk le a széleket egy tésztakártyával vagy az ujjunkkal.
Mandulás feltét:
Olvasszuk fel a vajat vagy margarint egy serpenyőben. Keverjük bele egyenként a cukrot, a vaníliás cukrot és a mandulát. Keverés közben addig melegítsük a keveréket, amíg minden fel nem oldódik. Egy evőkanállal oszlassuk el a cukros mandulát a tészta tetején. A pitét hagyjuk újra megkelni meleg helyen, amíg láthatóan megnő a mérete (kb. 15-20 perc), majd süssük meg a pitét. Tegyük a tepsit a sütő alsó részébe.
Sütési idő: kb. 30-32 perc
Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
Hagyjuk a pitét a tepsin, egy süteményrácson kihűlni. Tálalás előtt porcukorral szórjuk meg a pitét és tetszés szerinti darabokra vágjuk.
Tippek:
A pite jól fagyasztható.

Legújabb cikkek

Régi receptek modern csavarokkal
Hagyományőrzés vagy trendkövetés? A kettő nem zárja ki egymást, ha a klasszikus receptek összetevőit, ízvilágát, külső megjelenését többé-kevésbé újragondoljuk.


Modern vívmányok a Dr. Oetker életében
Elérkeztünk a Dr. Oetker történetéről szóló cikksorozatunk záró részéhez, amelyben az elmúlt évtizedek újdonságait vesszük górcső alá a magyar nyelvű szakácskönyvek megjelenésétől kezdve egészen az online felületeken publikált receptekig.


Klasszikus krémes, és ahogy a Dr. Oetker ajánlja
A Dr. Oetker történetét bemutató cikksorozatunk első részéből már kiderült, hogy a márka megszületésekor milyen forradalmi újításnak számítottak az Oetker receptfüzetek. Lássuk, hogyan folytatódott a történet, és fonódott össze a népszerű krémessel.

Hozzászólások
Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.
Hozzászólás írása
Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!
Hozzászólás törlése
Biztosan törölni szeretnéd a "" hez írt hozzászólásod?