Csillag Nincs értékelve
Kedvencnek jelölöm Kedvelés

Cseresznyés pite

Szükséges idő Több, mint 60 perc
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Adag kb. 20 szelet
Recept megosztása

Hozzávalók

kb. 20 szelet elkészítéséhez

Tepsihez (kb. 35 x 40 cm):

némi zsiradék

Cseresznyés töltelékhez:

700 g magozott cseresznyebefőtt (lecsepegtetve)
60 g cukor

Élesztős tésztához:

250 g búzaliszt
25 g cukor
75 g lágy vaj vagy margarin
150 g tejföl 20 %-os
1 darab tojás (M-es)

Linzer tésztához:

150 g búzaliszt
30 g cukor
kb. 3 evőkanál tej
kb. 75 g lágy vaj vagy margarin

Mandulás feltéthez:

100 g vaj vagy margarin
65 g cukor
100 g szeletelt mandula

Szóráshoz:

porcukor
Ezekben a gyűjteményekben található:

Elkészítés lépésről lépésre

Előkészítés:

Cseresznye töltelék:
Csepegtessük le a cseresznyebefőttet egy szitán. Gyűjtsük fel a folyadékot, és mérjünk ki 750 ml-t, szükség esetén töltsük fel vízzel. A pudingporból, a cukorból és a folyadékból a csomagoláson található utasítás szerint főzzünk pudingot. Ezután forgassuk bele a cseresznyét, és hagyjuk kissé kihűlni.

A tepsit zsiradékkal kenjük ki és melegítsük elő a sütőt.

Alsó és felső sütés: kb. 200 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)

Elkészítés:

Élesztős tészta:
Keverjük össze alaposan a lisztet és az élesztőt egy keverőtálban. Adjuk hozzá a többi hozzávalót, és gyúrjuk össze az egészet egy konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) rövid ideig a legalacsonyabb fokozaton, majd a legmagasabb fokozaton kb. 5 percig, hogy sima tésztát kapjunk. Fedjük le az élesztős tésztát, és hagyjuk meleg helyen kelni, amíg láthatóan megnő a tészta mérete (kb. 45-50 perc).

Linzer tészta:
Tegyük a lisztet egy keverőtálba. Adjuk hozzá a többi hozzávalót, és keverjük össze az egészet a konyhai robotgéppel (dagasztó spirál), először rövid ideig a legalacsonyabb, majd a legmagasabb fokozaton, hogy sima, omlós tésztát kapjunk.

Gyúrjuk jól össze a linzer tésztát és a megkelt élesztős tésztát egy enyhén lisztezett munkafelületen. Osszuk ketté és az egyiket a tepsi méretére sodorjuk ki, majd terítsük a tepsibe. Kenjük rá a kihűlt cseresznyés tölteléket. A maradék tésztát szintén a tepsi méretére sodorjuk ki, majd fedjük be vele a cseresznyetölteléket, nyomjuk le a széleket egy tésztakártyával vagy az ujjunkkal.

Mandulás feltét:
Olvasszuk fel a vajat vagy margarint egy serpenyőben. Keverjük bele egyenként a cukrot, a vaníliás cukrot és a mandulát. Keverés közben addig melegítsük a keveréket, amíg minden fel nem oldódik. Egy evőkanállal oszlassuk el a cukros mandulát a tészta tetején. A pitét hagyjuk újra megkelni meleg helyen, amíg láthatóan megnő a mérete (kb. 15-20 perc), majd süssük meg a pitét. Tegyük a tepsit a sütő alsó részébe.

Sütési idő: kb. 30-32 perc

Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!

Hagyjuk a pitét a tepsin, egy süteményrácson kihűlni. Tálalás előtt porcukorral szórjuk meg a pitét és tetszés szerinti darabokra vágjuk.

Tippek:

Tetszés szerinti gyümölccsel pl. meggyel vagy áfonyával is elkészíthetjük.
A pite jól fagyasztható.
Cseresznyés pite

Hozzászólások

Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.

Hozzászólás írása

Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!

Recept ajánló

Szükséges idő 20-40 perc között
8 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 40-60 perc között
9 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 40-60 perc között
21 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Legújabb cikkek

2 Kedvelés

Régi receptek modern csavarokkal

Hagyományőrzés vagy trendkövetés? A kettő nem zárja ki egymást, ha a klasszikus receptek összetevőit, ízvilágát, külső megjelenését többé-kevésbé újragondoljuk.

Elolvasom Elolvasom
1 Kedvelés

Modern vívmányok a Dr. Oetker életében

Elérkeztünk a Dr. Oetker történetéről szóló cikksorozatunk záró részéhez, amelyben az elmúlt évtizedek újdonságait vesszük górcső alá a magyar nyelvű szakácskönyvek megjelenésétől kezdve egészen az online felületeken publikált receptekig.

Elolvasom Elolvasom
3 Kedvelés

Klasszikus krémes, és ahogy a Dr. Oetker ajánlja

A Dr. Oetker történetét bemutató cikksorozatunk első részéből már kiderült, hogy a márka megszületésekor milyen forradalmi újításnak számítottak az Oetker receptfüzetek. Lássuk, hogyan folytatódott a történet, és fonódott össze a népszerű krémessel.

Elolvasom Elolvasom
© Copyright | All rights reserved | Dr. Oetker Magyarország Kft.
Hiba
A kedvencekhez adáshoz kérjük jelentkezz be!