Csillag Nincs értékelve
Kedvencnek jelölöm Kedvelés

Cseresznyés pite

Szükséges idő Több, mint 60 perc
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Adag kb. 20 szelet

Hozzávalók

kb. 20 szelet elkészítéséhez

Tepsihez (kb. 35 x 40 cm):

némi zsiradék

Cseresznyés töltelékhez:

700 g magozott cseresznyebefőtt (lecsepegtetve)
60 g cukor

Élesztős tésztához:

250 g búzaliszt
25 g cukor
75 g lágy vaj vagy margarin
150 g tejföl 20 %-os
1 darab tojás (M-es)

Linzer tésztához:

150 g búzaliszt
30 g cukor
kb. 3 evőkanál tej
kb. 75 g lágy vaj vagy margarin

Mandulás feltéthez:

100 g vaj vagy margarin
65 g cukor
100 g szeletelt mandula

Szóráshoz:

porcukor
Ezekben a gyűjteményekben található:

Elkészítés lépésről lépésre

Előkészítés:

Cseresznye töltelék:
Csepegtessük le a cseresznyebefőttet egy szitán. Gyűjtsük fel a folyadékot, és mérjünk ki 750 ml-t, szükség esetén töltsük fel vízzel. A pudingporból, a cukorból és a folyadékból a csomagoláson található utasítás szerint főzzünk pudingot. Ezután forgassuk bele a cseresznyét, és hagyjuk kissé kihűlni.

A tepsit zsiradékkal kenjük ki és melegítsük elő a sütőt.

Alsó és felső sütés: kb. 200 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)

Elkészítés:

Élesztős tészta:
Keverjük össze alaposan a lisztet és az élesztőt egy keverőtálban. Adjuk hozzá a többi hozzávalót, és gyúrjuk össze az egészet egy konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) rövid ideig a legalacsonyabb fokozaton, majd a legmagasabb fokozaton kb. 5 percig, hogy sima tésztát kapjunk. Fedjük le az élesztős tésztát, és hagyjuk meleg helyen kelni, amíg láthatóan megnő a tészta mérete (kb. 45-50 perc).

Linzer tészta:
Tegyük a lisztet egy keverőtálba. Adjuk hozzá a többi hozzávalót, és keverjük össze az egészet a konyhai robotgéppel (dagasztó spirál), először rövid ideig a legalacsonyabb, majd a legmagasabb fokozaton, hogy sima, omlós tésztát kapjunk.

Gyúrjuk jól össze a linzer tésztát és a megkelt élesztős tésztát egy enyhén lisztezett munkafelületen. Osszuk ketté és az egyiket a tepsi méretére sodorjuk ki, majd terítsük a tepsibe. Kenjük rá a kihűlt cseresznyés tölteléket. A maradék tésztát szintén a tepsi méretére sodorjuk ki, majd fedjük be vele a cseresznyetölteléket, nyomjuk le a széleket egy tésztakártyával vagy az ujjunkkal.

Mandulás feltét:
Olvasszuk fel a vajat vagy margarint egy serpenyőben. Keverjük bele egyenként a cukrot, a vaníliás cukrot és a mandulát. Keverés közben addig melegítsük a keveréket, amíg minden fel nem oldódik. Egy evőkanállal oszlassuk el a cukros mandulát a tészta tetején. A pitét hagyjuk újra megkelni meleg helyen, amíg láthatóan megnő a mérete (kb. 15-20 perc), majd süssük meg a pitét. Tegyük a tepsit a sütő alsó részébe.

Sütési idő: kb. 30-32 perc

Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!

Hagyjuk a pitét a tepsin, egy süteményrácson kihűlni. Tálalás előtt porcukorral szórjuk meg a pitét és tetszés szerinti darabokra vágjuk.

Tippek:

Tetszés szerinti gyümölccsel pl. meggyel vagy áfonyával is elkészíthetjük.
A pite jól fagyasztható.
Cseresznyés pite

Hozzászólások

Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.

Hozzászólás írása

Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!

RECEPTAJÁNLÓ

Szükséges idő Több, mint 60 perc
7 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
30 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 40-60 perc között
13 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Receptkategóriák

Hiba
A kedvencekhez adáshoz kérjük jelentkezz be!